Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 

 
 

IPTV - mikä se on?

  Kuva: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net
DVB-IPTV on internet-protokollan käyttöön perustuva teknologia televisio-ohjelmien jakeluun. IPTV tunnetaan myös nimellä laajakaistatelevisio. Nykyisin sen kautta on jo saatavilla teräväpiirtokuvaa, mutta siirtonopeuksien kasvaessa ip-televisiosta on pian tulossa myös 3D-lähetysten jakelukanava. IPTV ei kuitenkaan ole pelkkä televisio: teknologian avulla kodin televisiosta tulee nykyaikainen informaatio-, viihde- ja yhteydenpitokeskus, joka tarjoaa todellista lisäarvoa. IPTV:n myötä esimerkiksi videovuokraamo löytyy suoraan omasta digiboksista.
 
Vuorovaikutteisuuden uusi tuleminen 
Internetin kautta välitettävä IPTV tuo tarjolle sen, minkä digi-tv ei toteuttanutkaan, vuorovaikutteisen tv:n ja sen palvelut. Koska IPTV perustuu internet-protokollan käyttöön niin ohjelman jakelussa kuin paluukanavassakin, IPTV on aina kaksisuuntainen. Tämä mahdollistaa muun muassa internet-selaimen käytön TV-ruudulta sekä muita palveluja. Esimerkiksi Sonera tarjoaa asiakkailleen IPTV-pakettia, jonka kautta on mahdollisuus kuunnella Spotify-musiikkipalvelua.
 
Tarvitsee nopean yhteyden 
Toimiakseen IPTV vaatii vähintään kahdeksan megabitin laajakaistayhteyden, mutta silloin välittyy vain nykytasoinen televisiokuva. Teräväpiirto-tv vaatii yleensä noin 20 megabittiä (Huom! Todellisena nopeutena!). 3D-kuvan toteutus perustuu kahden päällekkäisen kuvan lähettämiseen. Toinen näistä kuvista näytetään vain vasemmalle ja toinen vain oikealle silmälle. Teräväpiirtoisen kolmiulotteisen ohjelman vastaanottaminen vaatii siis karkeasti noin kaksinkertaisen nopeuden tavalliseen teräväpiirtolähetykseen verrattuna.
 
 
Kuva:   Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net