Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Kullanhuuhdonta

Etsin ja etsin sinua, jalo metalli. Olet ollut luonnossa ja haluan koota teidät pienet hiput, yhteen. Ja kun saan teitä tarpeeksi paljon, voin sulattaa teidät yhteen mönkäleeksi tai jopa taivutella teistä erilaisia kuvioita, ja laittaa teidät sitten myöhemmin koristamaan itseäni. Niin, kummassa tunnet olevasi vapaampi, yksin jossain erämaassa tietämättä muista hipuista vai nyt yhteen koottuna ja vangittuna tähän nykyiseen olotilaasi?

Monesti olen pohtinut sitä, ovatko harrastus tai harrastukset vapautta tai vankeutta. Katselen tätä atrainta ja ajattelen niitä kaloja, joita olen tällä surmannut. Kun ne kalat hyvin iloisesti ja pirteästi pyrkivät vastavirtaan, niin minä atrain kädessäni olen siinä kytiksellä, jotta saisin pistää kalan. Nostaessani kalan sieltä virrasta, se hetken vielä siinä rimpuilee. Kuuluuko tämä kala tähän luonnon kiertokulkuun? Onko se tälle kalalle vapaus, mutta minulle vankila?

Lähtiessäni hölkkäämään mietin, miksi ja minkä takia yhteiskunta ja sen työt ovat kehittyneet niin, että minun on pakko kehollisen kulttuurin takia lähteä lenkille rasittamaan sitä aivan äärettömyyksiin. Hiki lentää, henki salpaantuu ja menetän melkein tajuntani. Mihin oikein pyrin? Pyrin siihen, että olen laittanut itselleni tavoitteen juosta maratonin, tuon 42 kilometrin mittaisen matkan. Olen päämääräni vanki, siitä minun tulee ja täytyy suoriutua. Mistä ja kuka loi minulle tämän päämäärän? Olenhan hyvinvointiyhteiskunnassa. Senkö takia minun täytyy liikkua, senkö takia minun täytyy asettaa tällaisia päämääriä, että pystyisin olemaan ja saisin keholleni tasapainon? Tunnen olevani yhteiskunnan vanki. Vanki vapaassa yhteiskunnassa, päämäärän vanki, mikä se sitten lieneekin.


Taulu (runo itsestä, 2007)

Erkki Tiuraniemi

Kirjoittaja Erkki Tiuraniemi on syntynyt Kemijokivarressa Jaatilan kylässä.

Hän kertoo elämän vuosista näin:

Synnyin tammikuussa

Kemijoki oli jäässä ja puut oli alastomia

ympäristössä, kesät, talvet navetta ja talli.

Vaihtuivat rakentamiseen voimalaitoksia Kemijokeen

Sellunkeittäjäksi Kemijärvelle

Paperitehtaaseen vuoromestariksi Veitsiluotoon

Työsuhdeasiamieheksi Teknisten Liittoon

Harrastuksena näytteleminen

Eläkkeellä paluu Rovaniemelle

 

Katsoin taakse elämää
värikästä taulua
kysyin?
kuka antoi tauluun raamit
kuka polut valitsi

Polku jatkuu
minne kuljen
tiedänkö sen

Askel lyhenee
vauhti hiljentyy
näen enemmän

Näen toimeliaan miehen
värikkyyttä hakevan
elämän iloista nauttivan