Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Pelastusveneet olivat ilman airoja

Arto Järvelä

Kirjoittaja:  Arto Särkelä. Kirjoittaja on luontoystävällinen ja monipuolista liikuntaa harrastava henkilö.

Heinäkuun 9.päivänä 1980 olimme Ylitorniolla kolmen eri viranomaisen vahvistamassa poliisin, tullin ja rajavartioston ns. yhteispartiossa. Partion vahvuuteen kuului yksi mies kustakin laitoksesta. Valvontapartioinnin yhteydessä poikkesimme hetkeksi Aavasaksan tulliasemalle klo 22.00 aikoihin. Melkein välittömästi asteli tulliaseman sisälle noin 20 -vuotias norjalainen mieshenkilö, hän vaikutti olevan aika vahvassa humalassa. Mies kertoili norjan kielellä, että hän on hetkistä aikaisemmin jäänyt pois Kemistä - Muonioon matkalla olevasta linja-autosta ja hänellä on mahdollisesti pudonnut linja-autoon sisälle Postipankin säästökirja.

Ilmoitimme hänelle, että mikäli linja-autosta myöhemmin löytyy ko. säästökirja, niin sen voi noutaa Ylitornion poliisiasemalta tai se voidaan myös lähettää hänen kotiinsa norjaan. Sitä varten otimme häneltä henkilötiedot osoitteineen muistiin. Asian ymmärrettyä mies poistui tulliasemalta lähellä olevaan Ravintola Rajahoviin. Jostakin syystä hän ei siellä kuitenkaan kauan viipynyt tai eikö sitten päässyt humalan johdosta sisälle ollenkaan. Niinpä hän pyrki uudelleen tulliaseman sisälle, mutta ulkovuorossa ollut tullimies kehotti kävelemään kohti ruotsia.
Lähdimme samanaikaisesti jatkamaan partiointia poliisiautolla kohden Pelloa. Ehdimme ajaa pienen matkan, kun tulliaseman päivystäjänä toiminut tullivartija Mikko Pajuniemi ilmoitti poliisiradion välityksellä Aavasaksalta, että nyt se "Norski" hyppäsi sillalta alas Tornionjokeen. Hälytyksen kuultua käänsin välittömästi auton ja ajoin pikavauhtia takaisin tulliasemalle Tornionjoen rantaan. Pyysin päivystäjää hälyttämään paikalle Ylitorniolta ambulanssin. Samanaikaisesti havaitsimme kyseisen mieshenkilön joenvirrassa kulkeutuvan alaspäin ja häipyi välillä kokonaan veden alle näkymättömiin. Matkaa kyseiseen henkilöön oli ainakin 100 metrin verran.

Tornion rantatörmällä oli kaksi venettä joissa kummassakaan ei ollut mitään soutuvälinettä. Toisessa veneessä oli ainoastaan laudanpätkä. Sitä hyväksikäyttäen rajavartija Pekka Peitso lähti melomaan virran kuljettaman henkilön perään. Tullivartija Teuvo Husa löysi rannan pusikosta varrellisen uittokeksin jonka hän ojensi minulle. Minä lähdin toisella veneellä uittokeksillä sauvoen. Peitso saapui vedenvarassa olevan henkilön läheisyyteen. Huusin hänelle, että ota sitä vedessä olevaa tukasta kiinni jos vain ennätät, kun käy pinnalla näkyvissä. Ja näin hän siinä myös onnistui. Veden varassa ollut mies ei missään vaiheessa huutanut apua, ei myöskään nostanut käsiään näkyviin veden pinnalle.

Kun saavuin paikalle, niin laitoimme veneet rinnakkain siten, että vedessä ollut mies jäi molempien veneiden väliin. Tämän jälkeen vedessä ollutta miestä ryhdyttiin sitten nostamaan veneeseen. Noston aikana minä jouduin seisomaan toinen jalka toisessa veneessä, tällöin veneet kuitenkin pyrkivät etääntymään toisistaan. Meillä molemmilla oli täysi työ ennen kuin vedessä ollut henkilö saatiin nostettua veneeseen. Hän oli aivan elottoman oloinen, isokokoinen ja painava. Nostaminen veneeseen onnistui voimien äärirajoilla. Tämän jälkeen kyseinen henkilö oksensi huomattavan määrän vettä, mutta pystyi kuitenkin omin avuin hengittämään. Paikalle tuli kuin tilauksesta pieni soutuvene, jossa oli kaksi henkilöä ja veneessä perämoottori. He olivat nähneet meidän pelastustouhumme ja lähteneet rientämään apuun. Pääsimme sitten heidän veneen hinauksessa rantaan. Siihen aikaan ei ollut käytettävissä pelastusliivejä.