Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
Vaellus ja retkeily

Vaellus ja retkeily

Syksyllä pääsee nauttimaan viileämmistä ilmoista ja luonnon ruskaloistosta, ja siksi se on suosittu ajankohta luontoretkeilylle. Lapin maastot soveltuvat mainiosti sekä pitkiin vaelluksiin että päivän retkeilyreiteille. 

Reittejä joka makuun
Monentasoiset ja -pituiset reitit sijaitsevat useimmiten kansallispuistojen ja matkailukeskusten yhteydessä.  Lyhyemmät, alle päivän kestävät reitit ovat usein myös helpompia kulkea, ja joissain paikoissa on myös mahdollisuus kulkea pyörätuolilla tai lastenvaunuilla. Liikkuminen pitkillä vaellusreitistöillä on haastavampaa.

Tunnettuja vaellusreittejä löytyy muun muassa Pallas-Ounastunturilta ja Ylläs-Aakenus-Levitunturilta. Myös Pyhätunturin kansallispuisto, Luoston seutu sekä maineikas UK-reitti Sallassa ovat suosittuja. Tarkempaa tietoa reiteistä löydät täältä.

Nuku hyvin luonnon helmassa
Yöpyä voit vaelluksellasi vaikkapa mökissä, autiotuvassa tai laavussa. Laavu on puusta tehty rakenne, jonka kolme seinää ja viisto katto suojaavat sateelta ja tuulilta. Retkeilyalueilla on merkittyjen polkujen ja tulentekopaikkojen lisäksi myös laavuja ja autio- ja varaustupia jotka sijaitsevat useimmiten tiettömien reittien varrella. Niitä saa ottaa vapaasti käyttöönsä, kunhan vain muistaa jokamiehen oikeudet.

Vastuuntuntoiset varusteet
Varustus kannattaa suunnitella sekä reitin pituuden että majoituksen mukaan. Jos lähdet vaeltamaan ennen ensilumen tuloa ja meinaat yöpyä hyvin varustelluissa 
mökeissä seuraten valmiita reittejä, kannattaa keskittyä nimenomaan sopivan vaatetuksen valintaan. Jos taas haluat yöpyä  teltassa ja vaeltaa omia teitäsi, varustuksen tulisi sisältää kompassin, kartan, teltan ja perusvarusteiden lisäksi myös kehittyneemmät suunnistustaidot.

 

Syksyn aktiviteetit

 

Ruskametsään marjastamaan

SYKSYISEEN METSÄÄN
» Marjastus ja sienestys
» Luonnon tarkkailu
» Ruska
» Metsästys
» Vaellus ja retkeily

MUITA AKTIVITEETTEJÄ
» Kalastus
» Golf
» Sauvakävely