Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
Retkeily ja reitit

Retkeily ja reitit

Valtion retkeilyalueet ovat retkeilyyn ja muuhun luonnossa virkistäytymiseen tarkoitettuja alueita. Niiltä löytyy retkeilyrakenteita merkityistä poluista tulentekopaikkoihin, laavuihin ja autiotupiin. Alueilla voi tehdä sekä lyhyempiä päiväretkiä että pidempiä vaelluksia.

Autiotuvat

Lapin laaja autiotupaverkosto helpottaa yön yli kestävien retkien toteuttamista myös talvisin. Autiotuvat sijaitsevat yleensä tiettömien taipaleiden takana. Metsähallituksella on Lapissa yli 200 tupaa, jotka ovat omatoimisten retkeilijöiden käytettävissä. Suurin osa tuvista on autiotupia, joissa voi yöpyä maksutta yön tai pari. Joillakin kohteilla on myös varaus- ja vuokratupia, joihin petipaikan voi varmistaa maksua vastaan. Osa tuvista eli päivätuvat, on tarkoitettu vain päiväkäyttöön levähdyspaikaksi. Matkailuyrittäjät voivat käyttää autiotupia ryhmien taukopaikkoina vain Metsähallituksen luvalla.

Metsähallituksen autiotupien ja muiden tupien kuvaukset löydät luontoon.fi-verkkopalvelusta. Tupien sijainnin kartalla löydät Retkikartta.fi-verkkopalvelusta. Tupien käyttöön liittyy myös tiettyjä pelisääntöjä, jotta tuvalla yöpymisestä jäisi kaikille mukava kokemus. Luontoon.fi-sivuilta löytyvät ohjeet, kuinka tuvilla oleskellaan muut käyttäjät huomioiden.

Lapissa on kaksi retkeilyaluetta: Napapiiri ja Inari. Ne eivät ole virallisia retkeilyalueita vaan ne on perustettu Metsähallituksen omalla päätöksellä. Palveluiltaan ne vastaavat virallisia retkeilyalueita.

Napapiirin retkeilyalue

Nimensä mukaisesti Napapiirillä Rovaniemellä sijaitseva retkeilyalue sopii ympärivuotiseksi retkikohteeksi, jonne pääsee helposti myös linja-autolla. Vika- ja Vaattunkikönkäiden väliseltä Napapiirin retkeilyalueelta löytyy monipuolinen reitistö taukopaikkoineen. Vesiretkeilyyn retkeilyalueen halki virtaava Raudanjoki tarjoaa oivallisen mahdollisuuden. Vikakönkäällä kalastus onnistuu vaikkapa mobiililuvan turvin!

»  Lue lisää Napapiirin retkeilyalueesta  

Inarin retkeilyalue

Pohjoisessa Lapissa sijaitsee Inarijärvi. Järvi ympäröivine Juutuan alueineen muodostaa retkeilyalueen, joka mahdollistaa ympäri vuoden monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

Inarijärvi on haasteellinen melontakohde. Säätilat vaihtelevat nopeasti tarjoten parhaimmillaan peilityynen pinnan melottavaksi. Talvella järvellä onnistuu pitkien hiihtovaellusten teko. Toisaalta alueeseen voi tutustua myös moottorikelkalla tai koiravaljakolla. Alueen saarista löytyy autiotupia sekä vuokrakämppiä lukuisten tulentekopaikkojen lisäksi. Virkistyskalastusmahdollisuudet ovat erinomaiset ympäri vuoden.

Inarijärven läntisellä kulmalla sijaitsee Inarin kirkonkylä, kulttuurien kohtauspaikka. Järven rannoilla asuvat nytkin kolme saamelaista kansaa.

»  Lue lisää Inarijärven retkeilyalueesta

 

Liiku luonnossa