Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
Vaeltaminen

Virkistäydy vaelluksella

Kun retkeilystä on kertynyt jo hieman kokemusta, voi retkeilytaitojaan lähteä testaamaan maastoon merkityille vaellusreiteille. Vaellusreitit on suunniteltu niin, että reitin varrelta löytyy tulentekopaikkoja, autiotupia ja muita retkeilyä helpottavia rakenteita.

Suosittuja ja merkittyjä vaellusreittejä Lapissa ovat mm.

Hetta - Pallas -reitti (55km), on jo vuonna 1934 linjattu vaellusreitti, joka kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston upeissa tunturimaisemissa. Reitin varrella on autio- ja varaustupia.
» Lisätietoa

Pyhä - Luosto -reitti (45km), kulkee halki Pyhä-Luoston kansallispuiston upeimpien maisemien. Reitti soveltuu parin päivän vaelluskohteeksi.
» Lisätietoa

Kevon reitti (63 km), Pohjois-Lapissa kulkee Kevon luonnonpuiston halki. Reitti kulkee tunturikoivikossa, avotunturissa, mäntymetsässä sekä Kevon kanjonin laaksossa. Reitti käy useita kertoja kanjonin pohjalla, joten reitin varrella on paljon jyrkkiä nousuja ja laskuja.
» Lisätietoa

Nuorttin retkeilyreitti (40 km), on rengasreitti, joka kulkee Urho Kekkosen kansallispuistossa lähellä Suomen ja Venäjän rajaa. Erämainen reitti seurailee jylhässä kanjonissa virtaavaa Nuorttijokea, joka on suosittu kalastuskohde.
» Lisätietoa

Sevettijärvi - Pulmanki -reitti (60-70km), kulkee Kaldoaivin erämaan halki mäntykankaita ja tunturiylänköjä pitkin. Reitin varrella on useita autiotupia, joissa voi yöpyä.
» Lisätietoa

Kalottireitti, on vaellusreitti, josta n. 70 km on Suomen puolella. Reitti kulkee Käsivarren Lapista Norjan ja Ruotsin puolelle. Suomessa reitti kulkee Käsivarren erämaa-alueen ja Mallan luonnonpuiston halki ja reitille pääsee Kilpisjärveltä. Reitti on melko vaativa ja paikoin kivikkoinen. Reitin varrella olevissa autio- ja varaustuvissa voi yöpyä.
» Lisätietoa

UKK-reitti, kulkee mm. Sallatunturin alueella ja Tuntsan erämaan halki. Valtakunnallinen UKK-reitti kulkee halki Itä-Lapin erämaisten kairojen. Vaellukseen sopivia pidempiä osuuksia ovat mm. Hautajärvi - Kelloselkä (75 km) tai Naruska - Tulppio (112 km).

Vaellukset merkittyjen reittien ulkopuolella

Lapista löytyvät Suomen laajimmat asumattomat ja luonnontilaiset alueet. Pohjoisen Lapin erämaa-alueet tarjoavat ihanteellisen ympäristön kokeneille eräretkeilijöille, jotka haluavat nauttia erämaan rauhasta ja vaeltaa omia polkuja törmäämättä muihin retkeilijöihin. Erämaa-alueet ovat perinteisiä eränkäyntialueita. Niillä on edelleen suuri merkitys metsästäville ja kalastaville ihmisille.

Lapin erämaa-alueet ovat laajoja asumattomia alueita. Tavoitteena on säilyttää alueiden erämaaluonne, turvata saamelaiskulttuuri ja luontaiselinkeinot sekä kehittää luonnon monipuolista käyttöä ja käytön edellytyksiä. Erämaa-alueilla on joitakin retkeilyreittejä, mutta muuten ne soveltuvat kokeneiden vaeltajien vaelluskohteiksi.

Tarvitset liikkumiseen hyvät suunnistus- ja retkeilytaidot. Erämaa-alueilla ei pääsääntöisesti ole merkittyjä reittejä eikä autiotupia muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Kokeneet ja kaiken nähneet eräretkeilijät löytävät omat alueensa Lapin 12 erämaa-alueen joukosta. Alueet sopivat luonnonrauhaa ja hiljaisuutta etsiville retkeilijöille. Erämaa-alueita on Metsä-Lapista (esim. Tuntsa) aina pohjoiseen tuntureiden ja tunturikoivikoiden Tunturi-Lappiin (esim. Käsivarsi, Paistunturi, Kadoaivi) saakka. Mukaan mahtuu myös suurien jokien muokkaamia erämaita (Hammastunturi, Kemihaara).

 

Liiku luonnossa