Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
Tunturi-Lappi

Muonio - Olos - Pallas

Tunturi-Lappi

Tunturi-Lappi on neljän kunnan Muonion, Enontekiön, Kolarin ja Kittilän muodostama Suomen suurtunturialue, jonka vihreän sydämen muodostaa Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Läntisen rajan Suomen ja Ruotsin välille muodostaa Tornio-Muoniojoki, joka on Euroopan pisin villi ja vapaa jokialue. 

Sen lähteet saavat alkunsa Norjaan rajautuvilta tuntureilta ja Könkämänenosta. Suurtunturialueen pohjois- ja itärajan muodostavat laajat erämaa-alueet, jotka vaihtuvat vihreän kullan metsälappiin Kolarin ja Kittilän kunnissa.

 Tunturi-Lapin kylissä kohtaa sekä peräpohjalaisen kulttuurin että porosaamelaisuuden. Luonto - jänkämaat, järvenselät, väylä ja tunturimaisema rytmittävät kaikkia kahdeksaa erilaista vuodenaikaa ja ne antavat puitteet laadukkaille tunturilappilaisille matkailupalveluille.   

Muonio-Olos-Pallas alue tarjoaa elämyksiä aitojen lappilaisten arvojen ja kansallismaiseman äärellä. Arvojamme ovat hiljaisuus, pienimuotoisuus, tutkitusti puhtain ilma ja lämminhenkinen palveluasenne. Tule meille kylään ja viihtymään!
 

Käyntikohteet

Pallastunturit
Pallastunturit ovat legendaarinen osa Lapin matkailun historiaa.Naisten löytämiltä Pallastuntureilta sai alkunsa suomalaisen tunturihiihdon tarina. Pallastuntureilla ollaan keskellä kansallispuistoa, tie kohoaa lähes puurajalle ja avotunturista näkee jopa Leville ja Ylläkselle saakka.  Pallaksella palvelee ympärivuotisesti Pallastunturin luontokeskus ja sesonkeina avoinna oleva Pallas-hotelli. Pihapiiristä lähtee alueen historiaan, tutkimuksiin ja luontoon perehdyttävä kesäinen Vatikurun luontopolku (3 km). Merkityt lähipolut ovat  Palkaskeron kierros (7 km) ja Taivaskeron ja Laukukeron kierros (9 km).

Kesäisin porotokat kerääntyvät ylös tunturiin ja niitä on helppo ihastella ja kuvata  pihalla.Talvella metsässä mutkittelee luontolatu, joka yhtyy laajaan ja hoidettuun latuverkostoon. Taivaskero on tunturiketjun korkein tunturi. Sen laella sytytettiin keskiyönauringon tuli  vuonna 1952 ja se kuljetettiin juosten Tornioon, jossa tuli yhtyi olympiatuleen. Pihapiiristä lähteen myös  Pallas-Hetta -vaellusreitti.

Keväällä tunturiin vie tampattu lumipolku ja talviset reitit tarjoavat upeat mahdollisuudet mm. maastohiihtäjille, varjoliitäjille ja telemark-laskijoille. Pallastunturit ovat myös lumikenkäilijöiden suosiossa.

Kansallispuisto on Suomen vanhin kansallispuisto (1938), josta v. 2005 laajennuksen myötä syntyi Pallas-Yllästunturin kansallispuisto.Lisätietoa kohteesta löytyy www.luontoon.fi

Pakasaivo
Pakasaivon rotkojärvi on vanha lappalaisten kokoontumis- ja uhripaikka, joka sijaitsee Muonion eteläosassa. Jyrkkäreunaisen järven syvyydeksi on ilmoitettu hurjimmissa arviossa jopa 90 metriä, tarkkaa syvyyttä ei tiedetä. Veden pinnasta laskettuna reunamat nousevat korkeimmillaan 40 metrin korkeuteen. Järven vesi tulee maanalaisista lähteistä eli saivoista. Pohja- ja pintavesi eivät sekoitu koskaan, joten pohjan vesi on lähes hapetonta ja erittäin rikkipitoista. Näin ollen vesistön pohjassa säilyy satojatuhansia vuosia kaikki sinne uponnut. Järven rannalta on taukopaikka.

Keimiöniemen kalapirtit
Keimiöniemessä sijaitsevat kalapirtit ovat yksityisten omistuksessa, joten niiden sisällä ei pääse vierailemaan, mutta rakennusryhmän näkeminen ulkopuolelta on jo yksistään tutustumisen arvoista. Alkuperäiset pirtit olivat peräisin 1500-luvulta ja nykyisistä vanhimmat ovat 1700-luvulta. Kalapirtit ovat osa länsilappilaista elävää kalastusperinnettä ja viehättävä kulttuurinähtävyys. Lintujen syysmuutto Jerisjärvellä on kokemisen arvoinen. Kalapirteille on mahdollisuus saada opastettu kierros. Jerisjärvi-tapahtuma on tärkeä elokuinen paikallistapahtuma, jolloin pirtteihin pääsee tutustumaan myös sisältäkäsin.

Särkitunturi
Särkitunturi on Särkijärven kylän tuntumassa Kittilään johtavan tien varrella sijaitseva näköalakohde ja helposti saavutettava retkipaikka, jonka päältä avatuu upeat näkymät kohti kansallismaisemaa. Polun varrelta löytyy kota ja wc, reitti on soveltuu myös lapsiperheille.Nousu tunturiin kestää noin tunnin. Tunturiin johtaa ura myös moottorikelkoille ja haastava hoidettu latu
 

Tunturi-Lapin matkailuinfo

Luoteis-Lapin Matkailu Ry

Osoite:

Kilpisjärventie 15
99300 Muonio

Sähköposti:

info@muonio.fi

Puhelinnumero:

+358(0)400 175 225

www-sivut:

www.tunturi-lappi.fi

 

Hiihtokeskukset

Olos

Olos on laskettelukeskuksista pienin ja kodikkain. Korkeuseroa on yli parisataa metriä ja pisimmät rinteet puolen toista kilometrin mittaisia. Sijaintinsa puolesta Olos on laskettelukeskuksista parhaalla paikalla - keskellä Tunturi-Lappia. Olokselta on lyhin matka muihin hiihtokeskuksiin sekä alueen luontokohteisiin.

Lapland Hotels
99300 Muonio
puh. +358 (0)16 3232
info@laplandhotels.com

Pallas 

Pallas on aidoin ja perinteikkäin laskettelutunturi ja todellisen nautiskelijan paratiisi. Erityisesti Telemark-harrastajat arvostavat laskettelukeskuksen korkealle. Pallaksella rinteen korkeusero on 340 metriä, rinteitä on yhdeksän, joista pisin 2400 metriä pitkä.

Lapland Hotels
99300 Muonio
puh. +358 (0)16 3232
info@laplandhotels.com