Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
TosiLappi

Kauas tarinoiden tuntureille

Tosilappi Enontekiön suurtunturit, kuten Kilpisjärven unohtumaton Saana tai maamme vanhinta luonnonpuistoa vartioiva Malla, ovat osa kansallismaisemaa. Lapinkin mittakaavassa tarunhohtoinen ja vaikuttava suurtuntureiden alue pystyy tarjoamaan paljon sellaista, mistä muualla vain uneksitaan. Myös Enontekiön sijainti on omiaan lisäämään sen vetovoimaa - kolmen valtakunnan risteyspaikka arktisen jäämeren läheisyydessä antaa mahdollisuuksia tehdä ja nähdä ennen kokematonta. TosiLapin aarteet odottavat löytäjäänsä, joten valloita suurtunturit ja lumoudu kaikessa rauhassa.

Tunturien ja jokien valtakuntaa

Enontekiö sijaitsee keskellä Pohjoiskalottia Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan rajanaapurina. Enontekiöllä kohoavat maamme ainoat yli tuhat metriä korkeat tunturit, joista tunnetuimmat ovat Halti ja Saana. Noin kolmannes kunnasta on tunturialuetta, jossa on yli 200 metrin korkeuseroja. Euroopan tutkitusti puhtain ilma ja kirkkaimmat revontulet, majesteettiset suurtunturit sekä luonnon harvinaisuudet ovat jokaisen ulottuvilla. Käsivarren erämaasta alkavat suuret ja kalaisat jokien synnyttäjät, enot: Poro-, Romma-, Toris-, Lätäseno ja Kilpisjärven suunnasta laskeva Könkämäeno, jotka virtaavat vapaina yhtyen alempana Muonion-Tornionjoeksi.

 

Käyntikohteet

Skierri

Tunturi-Lapin luontokeskus Skierri on Enontekiön Hetassa sijaitseva monipuolinen käyntikohde ja Metsähallituksen palvelupiste. Näyttelyvierailun lisäksi luontokeskuksessa saa neuvoja retkelle ja sieltä voi hankkia ennen maastoon lähtöä tarvittavat luvat

(avoinna ympäri vuoden)
puh. 0205 64 7950
fax 0205 64 7951
e-mail: tunturi-lappi@metsa.fi

Saana ja Halti

Kilpisjärven itäpuolella kohoaa Saana (1029), lappalaisten pyhä tunturi. Suomen korkein kohta sijaitsee Haltilla, jonne on matkaa Kilpisjärveltä noin 55 km.

Saana
Saana on lappalaisten pyhä tunturi, joka sijaitsee Kilpisjärven itäpuolella. Saanan länsilaita rauhoitettiin vuonna 1988, koska tunturin lakiosa on karu ja ylärinteillä viihtyvät monet harvinaiset perhoslajit.

Halti
Tosiretkeilijä valloittaa Haltin lihasvoimin patikoimalla tai hiihtämällä. Reitti Haltille on osa Ruotsin, Suomen ja Norjan kautta kulkevaa Kalottireittiä (yhteispituudeltaan 800 km). Moottorikelkalla pääset Haltille paikallisen oppaan kanssa. Hyvällä säällä Haltin huipulta avautuvat näkymät Jäämerelle asti.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on kuvauksellisen kaunis. Suosittu Hetta-Pallas vaellusreitti tarjoaa vertaansa vailla olevat mahdollisuudet ja maisemat retkeilyyn, hiihtoon ja luonnossa rentoutumiseen. Kansallispuiston pohjoisosan korkein huippu Pyhäkero (711 m) on myös Hetan maamerkki.

Mallan luonnonpuisto

Mallan luonnonpuisto on Suomen vanhin luonnonsuojelualue ja se on perustettu v. 1916. Pinta-alaltaan tämä 30 km2 laajuinen luonnonpuisto on lähes yhtä luonnontilainen kuin perustamisen aikoihin. Puiston halki Siilaskoskelta Kitsiputouksen kautta Kolmen valtakunnan rajapyykille kulkeva polku on kesäisin ainoa luvallinen reitti puiston alueella. Merkitty reitti on noin 11 km:n pituinen. Kilpisjärven kylästä on veneyhteys Koltalahden laituriin, josta on rajapyykille matkaa noin 3 kilometriä

 

Enontekiön matkailuinfo

Enontekiön matkailuneuvonta

Osoite:

Ounastie 165, 99400 Enontekiö

Sähköposti:

matkailu.info@enontekio.fi

Puhelinnumero:

0400 556 215

www-sivut:

www.tosilappi.fi

 

Lisätietoja Enontekiöstä

 

Aitoja elämyksia

SUURTUNTURIALUE JA LAAJAT LUONTOREITISTÖT

Tiesitkö, että kaikki Suomen yli 1000 metriset tunturihuiput sijaitsevat Enontekiöllä? Retkeilyreitit Käsivarren suurtunturialueella, Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja Enontekiön erämaa-alueella tarjoavat retkeilijälle ainutlaatuisia luontoelämyksiä ja liikkumisen iloa niin kesällä kuin talvella.

PUHDASTA TUNTURIN VOIMAA
Revontulet loimuavat Suomessa varmimmin juuri Kilpisjärven alueella, kaukana valosaasteesta. Parasta revontulien katseluaikaa ovat tunnit keskiyön molemmin puolin. Kevättalvi ja alkusyksy ovat otollisimmat ajat revontulien esiintymiselle.
Enontekiö on Suomen lumivarmin ja runsaslumisin seutu. 
Enontekiöllä voit nauttia puhtaasta ja raikkaasta ilmasta sekä kokea ainutlaatuista luonnonrauhaa ilman kiirettä ja arjen huolia.   

AITO PERINTEINEN LAPIN KULTTUURI
Paikallisen väestön arkielämän perustana on sukupolvelta toiselle siirtynyt luontaistalouden ja paimentolaiskulttuurin elämisen malli. Poronhoito on edelleen tärkeä elinkeino Enontekiöllä, joka näkyy saamelaiskulttuurin kanssa jokapäiväisessä elämässä. Täällä matkailija voi kohdata aitoja ja vieraanvaraisia ihmisiä.