Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 

Nisäkkäät

Poro

Poro (rangifer tarandus) on Lapin tunnusomaisin eläin. Se on pohjoisten alueiden alkuperäiseläin, joka on kesytetty tunturipeurasta. Lapissa porot ovat aina jonkun omaisuutta. Ne ovat kotieläimiä, vaikka elävätkin luonnossa vapaana. Poronhoito onkin yksi Lapin elinkeinoista.

Naali

Naali eli napakettu (alopex lagopus) oli satakunta vuotta sitten yleinen tunturialueen petoeläin. Nykyään se on erittäin harvinainen Skandinavian alueella. Kannan häviäminen johtunee mm. turkismetsästyksestä ja vahvemman kilpailijan, ketun, ilmaantumisesta tunturialueille.

Ahma

Ahma (gulo gulo) eli osma on Euroopan suurin näätäeläin. Se on myöskin uhanalainen petoeläinlaji. Ahma on pääasiassa raadonsyöjä, mutta saalistaa myös poroja ja pienempiä nisäkkäitä.

Tunturisopuli

Tunturisopuli (lemmus lemmus) on pieni jyrsijä, joka elää talvisin korkealla tuntureilla lumipeitteen alla, kesäisin soiden reunoilla ja kosteikoissa. Pysyvä sopulikanta elää Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa.

Myyrät

Myyriä asuu koko Lapin alueella. Tunturien paljakka-alueet ne jättävät suosiolla tunturisopuleille. Lisäksi metsämyyrä, joka asuttaa koko maata, ei juurikaan nouse metsärajan yläpuolelle. Myyrät ovat petolintujen sekä pienten petoeläinten ravintoa, eli myyräkannan suuruus on osaltaan petokantaa määrittävä tekijä.