Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 

Kaloja

Lohi

LOHI - (Salmo Salar) on vaelluskala, joka on aikanaan lisääntynyt lähes kaikissa Pohjois-Atlantin vuonoihin ja lahtiin laskevissa joissa. Kussakin joessa on oma lohikantansa. Mereen tekemänsä 1-5 vuotta kestävän syönnösvaelluksen jälkeen lohi palaa takaisin omaan kotijokeensa kutemaan. 2-4 vuotisen jokipoikasvaiheen jälkeen siitä tulee vaelluspoikanen, smoltti; se hopeoituu ja vaeltaa mereen. Lohi lisääntyy makeassa vedessä ja syönnöstää meressä.

Lohi ei välttämättä tarvitse merta luonnonkiertoonsa, jos se meren sijaan löytää kasvuravintonsa esim. järvestä. Tästä esimerkkeinä voidaan mainita Saimaan ja Pielisen järvilohet [ns. landlocked salmon. Lohikanta tuhoutuu, mikäli lohi ei pääse kotijokeensa lisääntymään. Tästä syystä padottujen jokiemme lohikannat ovat lähes kokonaan kadonneet (esim.Kemijoki ja Oulujoki).

Taimen

Taimen (salmo trutta) eli tammukka muistuttaa lohta ulkomuodoltaan. Taimen kutee joissa, mutta sille riittävät pienemmätkin purot. Vaikka taimen on vaelluskala lohen tapaan, osa niistä pysyy koko ikänsä samoilla vesillä.

Harjus

Harjus (thymallus thymallus) eli harri elää lähes kaikissa Lapin joissa ja suurissa järvissä. Se on lohta ja taimenta pienempi kala. Tunnusmerkkinä purjemainen selkäevä.

Nieriä

Nieriä (salvelinus alpinus) eli rautu on kylmien vesien kala. Se onkin maailman pohjoisimpana elävä sisävesikala. Ulkomuodoltaan se muistuttaa lohta ja taimenta, mutta on tummempi.