Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 

Lapin maakuntatunnukset

Maakuntavaakuna

  Lapin maakuntavaakuna

Punaisella kilvellä edestäpäin kuvattu villimies, jolla vihreä tammenlehväseppele vyötäistensä ja otsansa ympärillä. Oikeassa kädessä on kultainen nuija, joka nojaa olkapäätä vasten. Vaakunan päällä on kreivikunnan kruunu, jossa on yksitoista helmeä.

Maakuntavaakunan historia.

 

Maakuntalaulu

Lapin maakuntalaulu on Kymmenen virran maa. Laulun on säveltänyt Oskar Merikanto ja sovittanut A. V. Forsman. Laulun sanat löydät täältä.

Kuuntele Ylen Elävästä arkistosta Lapin maakuntalaulu baritoni Toivo Loukon esittämänä vuodelta 1929.

 

Maakuntalintu

Lapin maakuntalintu on sinirinta (Luscinia svecica). Sinirinta on yleinen Suomessa, mutta kesäisin se viihtyy enimmäkseen Pohjois-Suomessa. Sen pesimisympäristöjä ovat tunturikoivikot, tunturien puronvarsien pajukot sekä soiden ja järvien reunapensaikot. Sinirinta talvehtii Etelä-Aasiassa ja Keski-Afrikassa. Lue lisää maakuntalinnusta.

Kuuntele sinirinnan laulua Ylen Elävän arkiston äänitteestä.

 

Maakuntakala

Lapin maakuntakala on lohi (Salmo salar). Luonnonvaraiset lohikannat ovat uhanalaisia. Niitä esiintyy Suomessa vain Itämereen laskevissa Simojoessa ja Tornionjoessa. Jäämereen laskevissa Tenojoessa ja Näätämönjoessa on omat lohikantansa. Lue lisää maakuntakalasta.

 

Maakuntakukka

Lapin maakuntakukka on kullero (Trollius europaeus). Kullero kukkii runsaana Lapin maakunnan alueella. Kukinta alkaa alkukesästä kestäen juhannuksen tietämille saakka. Kullero viihtyy asutuksen lähellä niittyisillä alueilla, jokivarsilla, rehevillä korpimailla sekä tunturialueiden puronvarsilla ja pajukkonoroissa. Lue lisää maakuntakukasta.

 

Maakuntakivi

Lapin maakuntakivi on kulta (Aurum). Jalometalli kullan ominaisuuksia ovat kestävyys ja venyvyys. Se on helposti taottava, eikä murene. Lapin kulta on ollut kullanhuuhtojien unelma jo vuosisatoja. Vielä tänä päivänäkin heitä työskentelee Lapissa,  löytäen erisuuruisia kultahippusia. Lue lisää maakuntakivestä.