Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 

Utsjoki

Utsjoki ilmasta
 Utsjoki (pohjoissaameksi Ohcejohka) on Suomen pohjoisin kunta, joka sijaitsee Lapin maakunnassa, Lapin läänissä.

Utsjoen väestötiheys on vain 0,25 asukasta/km2, ja se onkin Suomen kolmanneksi harvimpaan asuttu kunta.

Asutus on keskittynyt pääsääntöisesti Suomen ja Norjan välisen rajajoen, Tenon varrelle. Kunnan kylät ovat Nuorgam, Utsjoen kirkonkylä, Nuvvus, Dalvadas, Outakoski, Rovisuvanto, Karigasniemi ja Kaamasmukka.

 

Utsjoelle on helppo tulla

Utsjoelle pääsee hyvin maanteitse, ja Utsjoki onkin valtatien 4 pohjoinen päätepiste. Utsjoelta pääset helposti ja nopeasti Norjaan. Eurooppatie E75 jatkuu vuonna 1993 valmistunutta Saamen siltaa pitkin edelleen Norjaan ja yhtyy siellä Norjaa halkovaan E6-tiehen.

Poroa, lohta ja matkailua

Utsjoen tärkeimmät elinkeinot ovat poronhoito ja Tenojoen lohenkalastus sekä sen mukanaan tuoma matkailu.Poro

Tenojoki on Euroopan paras lohijoki, joka on niittänyt mainettaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Norjalaiset ovat merkittävä asiakaskunta ja yhteistyökumppani alueen yrityksille.

Ainutlaatuista luontoa

Utsjoen alueen luonto on todella ainutlaatuinen. Jyrkkärinteinen Utsjokilaakso lukeutuu Suomen kansallismaisemiin, ja Tenon varrella näkymät pysyvät yhtä jylhinä ja vaikuttavina.

Tenonajuruoho Monet kasvit ja eläimet ovat Utsjoella levinneisyytensä äärirajoilla, ja joistakin on alueella kehittynyt myös omia alalajejaan.
 Tenonajuruoho 

 

Pesiviä lintulajeja Utsjoella on satakunta, ja pohjoiset lajit ovat runsaasti edustettuna. Alueella liikkuvalla on mahdollisuuksia nähdä esimerkiksi maakotka tai tunturihaukka.

Saamelaiset

Aitoa ja elävää saamelaiskulttuuria voi kokea Utsjoen kunnassa päivittäin. Heidän ainutlaatuiset, historiallisista vaiheistaan periytyvät tavat kulttuurin ja yhteiskuntaelämän alueella tuovat Utsjoen arkeen oman hienon vivahteensa.