Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Lappi-sopimus -maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma 2017-2018

Lappi on ollut viime aikoina iloinen valopilkku Suomen talouden harmaassa tilannekuvassa. Tuoreimpien tilastojen ja suhdanne-ennusteiden mukaan lähes kaikilla keskeisillä toimialoillamme kehitys on ollut positiivista ja mikä tärkeintä - elinkeinoelämän odotukset tulevaisuuden suhteen ovat Lapissa positiivisia.

 

Jo Lappi-sopimuksessa osana laajaa skenaariotyötä tunnistimme Lapin keskeiseksi vahvuudeksi maantieteellisen asemamme keskellä Barentsin ja arktisen alueen kehitystä. Tuo maantieteellinen asema yhdistettynä arktisesta näkökulmasta kattavaan infrastruktuuriin, vahvaan osaamiseen ja monipuoliseen elinkeinoelämään on ollut selkeästi myönteisen kehityksemme taustalla.

Kaikki ei tule kuitenkaan annettuna – oma osansa myönteisessä kehityksessä on ollut aktiivisella ja ennen kaikkea pitkäjänteisellä aluekehittämisellä. Matkailu on ehkä tästä juuri nyt paras esimerkki: Vuosien ja taas vuosien strategisen kehittämisen tuloksena edessämme on ehkäpä kaikkien aikojen matkailutalvi, jota siivittää erityisesti lentoliikenteen ja saavutettavuuden olennainen parantuminen.

Juuri nyt meitä kaikkia aluekehittäjiä haastaa julkisen sektorin valtava rakennemuutos; maakuntauudistus tulee muokkaamaan meidän kaikkien roolia, asemaa ja työnjakoa. Samalla se haastaa meitä pohtimaan uudelleen aluekehittämisen peruslähtökohtia, hakemaan synergiaa eri rahoituslähteiden välillä ja etsimään entistä vaikuttavampia tapoja toimia. 

Ehkäpä kuitenkin menneisyyden menestystarinoista on ammennettavissa oikeita eväitä myös tähän aikaan ja hetkeen. Vaikka elämmekin historiallisen suuren julkisen sektorin rakennemuutoksen kynnyksellä, meidän tulisi silti pitää pää kylmänä ja jatkaa määrätietoisesti valittujen painopisteiden strategista kehittämistä. Ja ennen kaikkea – vaikka roolit ja työnajot toimijoilla muuttuvat, meidän tulisi uskoa edelleen kaikessa kehittämisessä yhteistyön voimaan!

 

 Mika Riipi

 

Maakuntajohtaja