EU leverage
Kuva: Lapin materiaalipankki | TerhiTuovinen

Rahoitus

Lapin liitto antaa hankeideoille vipuvoimaa

Hyvät ideat ja innovaatiot lähtevät lentoon, kun saavat vipuvoimaa ja positiivista potkua. Lapin liitto rahoittaa aluekehityshankkeita kansallisella- ja EU-rahoituksella. Hankerahoitusta myönnetään Lapin maakunnan tavoitteita edistäviin projekteihin sekä kansainvälisissä rahoitusohjelmissa ohjelma-alueen yhteisiin tavoitteisiin.

Rahoituksen suuntaamista ohjaavat Lapin yhteiset aluekehityslinjaukset sekä ohjelma-asiakirjoissa määritellyt ohjelman sisällöt. Lapin liiton myöntämää rahoitusta ohjaa myös Lapin liiton rahoitusperiaatteet.

EU-rahastot ovat elintärkeitä Lapin toimialojen kehittymiselle

Euroopan aluekehitysrahaston merkitys on Lapille suuri, sillä muuta kehittämisrahaa alueelle tulee merkittävästi vähemmän kuin Etelä-Suomen kasvukeskuksiin.

Euroopan aluekehitysrahaston tavoitteena on alueellisten kehityserojen tasaaminen. Hyvästä kehityksestä huolimatta alueelliset erot Suomen eri alueiden välillä eivät ole hävinneet.

EU-rahoituksella merkittäviä tuloksia

EU-rahoituksen avulla on esimerkiksi kehitetty uusia kestäviä ja ympärivuotisia matkailutuotteita, edistetty bioenergiainnovaatioita ja demottu digikokeiluja.

Rahoituksella on saatu merkittäviä tuloksia kestävän matkailun lisäksi muun muassa vähähiilisen teollisuuden, kiertotalouden, älyliikenteen sekä hyvinvointi- ja liikuntapalveluiden kehittämisessä.

Näiltä Rahoitus-sivuilta saat tietoa rahoitusohjelmista, avoimista hakukierroksista ja päättyneiden hankkeiden tuloksista. Lapin liiton asiantuntijat ovat käytettävissänne ja osaavat parhaiten neuvoa ja ohjeistaa rahoitusmahdollisuuksien hyödyntämisessä.

Tietoa rahoituskanavista

EAKR - Euroopan unionin aluekehitysrahasto

Lapin liitto myöntää rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR), joka on yksi  Euroopan alue- ja rakennepolitiikan ohjelman rahoitusvälineistä. Ohjelmakauden 2021–2027 teemana on Uudistuva ja osaava Suomi.

Lapin liitto myöntää rahoitusta ja tarjoaa tukea ideoille ja toiminnalle, jotka vaikuttavat parhaiten maakunnan kehittämiseen. Lapin liiton rahoituksen tavoitteena on tukea Lappi-sopimuksen strategisten painopisteiden mukaista uutta ja innovatiivista toimintaa, joilla on pysyviä vaikutuksia.

Lapin liitto myöntää tukea elinkeinotoiminnan kehittämiseen sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan edistämiseen maakunnan kehittämistavoitteiden mukaisesti.

Lue lisää EAKR – Euroopan unionin aluekehitysrahastosta

Lue lisää Lapin maakuntaohjelmasta eli Lappi-sopimuksesta

JTF - Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (Just Transition Fund)
Oikeudenmukaisen siirtymän rahastolla (Just Transition Fund) tuetaan vihreästä siirtymästä johtuvia negatiivisia vaikutuksia ihmisille, yrityksille ja ympäristölle.

JTF-rahoitus sisältyy uutena rahoituksena Uudistuva ja Osaava Suomi -ohjelmaan. Suomessa rahoitusta voidaan hyödyntää alueilla, joilla vähennetään turpeen energiakäyttöä ja vauhditetaan vihreää siirtymää. Rahoitus tulee käyttöön koko Pohjois-Suomen alueella. Lapin osuus JTF-rahastosta on 62 milj. euroa.

JTF-rahoitushakujen on määrä käynnistyä keväällä 2023. Lapin liitto tulee rahoittamaan hankkeita JTF-rahastosta.

Tutustu JTF-rahastoon.

AKKE - Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määräraha

AKKE-rahoituksella tuetaan maakunnan kehittämistä, erityisesti niitä toimia, joihin EU-rahoitusta ei sovellu käytettäväksi. Rahoituksella tuetaan Lappi-sopimuksen toteuttamista pienillä selvitys ja kokeiluhankkeilla tai käynnistyshankkeilla.

Lue lisää AKKE-rahoituksesta

Interreg V A Pohjoinen (Nord) -ohjelma

Rahasto tukee rajat ylittävää yhteistyötä, tarkoituksena taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen vahvistaminen sekä ohjelma-alueen kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistaminen. Ohjelma-alueeseen kuuluvat Pohjois-Ruotsi, Pohjois-Suomi, Pohjois-Norja sekä saamelaisalueet.

Lue lisää Interreg Pohjoinen (Nord) ohjelmasta

Kolarctic CBC 2014-2020 -ohjelma

Pohjoiskalotin ja Luoteis-Venäjän välinen rajat ylittävä yhteistyöohjelma, josta myönnetään rahoitusta Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän yhteistyöhankkeisiin.

Lue lisää Kolarctic CBC 2014-2020 -ohjelmasta

 

Pohjoinen periferia -ohjelma

Ohjelma tukee Euroopan syrjäisten alueiden kestävää taloudellista kehitystä hankerahoituksella, jota hakija voi saada enintään 60 % hankekustannuksista. Ohjelma-alueeseen kuuluu maakuntia Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Skotlannista, Irlannista ja Pohjois-Irlannista sekä Islanti, Grönlanti ja Färsaaret kokonaisuudessaan.

Lue lisää Pohjoinen periferia -ohjelmasta

Pohjoiskalotin neuvosto  

Pohjoismainen rajayhteistyöorganisaatio, jonka päärahoittaja on Pohjoismaiden ministerineuvosto. Pohjoiskalotin neuvostolta voi hakea tukea pohjoismaiseen hanketoimintaan, joka liittyy neuvoston valitsemiin painopistealueisiin.

Lue lisää Pohjoiskalotin neuvostosta

Kylmiä faktoja Lapin liiton myöntämästä EAKR-rahoituksesta:

Lapin liitto on rahoittanut 2014–2020 ohjelmakaudella yhteensä 305 EAKR-hanketta. Myönnetty EU + valtion rahoitus hankkeille on yhteensä 71 212 320,00 €.

Vähähiilisiä hankkeita on ollut 26,4 % kaikista rahoitetuista hankkeista.

Lisätietoja

 

Päivi Ekdahl

Kehittämisjohtaja

Vastaan kehittämisen ja rahoituksen vastuualueen toiminnasta. Työpäiväni koostuu erilaisten, sekä kansallisten että kansainvälisten, rahoitusohjelmien toimeenpanoon, uusien rahoitusohjelmien valmisteluun, älykkääseen erikoistumiseen, kansalliseen ja kansainväliseen aluekehittämiseen sekä henkilöstöhallintoon liittyvistä tehtävistä.

Ritva Kauhanen

Kehittämispäällikkö

Työskentelen kansallisten rakennerahasto-ohjelmien hallinnossa ja valmistelen kansallisia rahoituspäätöksiä, tällä hetkellä omaehtoisen kehittämisen rahoitusta. Kehitän Lappia hyvinvointityöryhmän, järjestöneuvottelukunnan ja ennakointityön kautta.

Anne Tervo

Aluekehitysasiantuntija

Toimin esittelijänä Uudistuva ja Osaava Suomi -ohjelman mukaisten hankkeiden tukipäätöksille. Tehtäviin sisältyy myös ohjelman yleiset hallinnointitehtävät, kuten hankkeiden viranomaisen yhteyshenkilönä toimiminen.

Samu Rötkönen

Kehittämispäällikkö

Kehittämispäällikkönä vastaan lakisääteisestä ohjelmatyöstä, kuten Lappi-sopimuksesta sekä sen toimeenpanosta, seurannasta ja arvioinnista. Lisäksi teen edunvalvontaa, verkostoyhteistyötä ja toimin urheilun ja liikunnan temaattisissa kumppanuuksissa. Toimin rahoituspäätösten esittelijänä Uudistuva ja Osaava Suomi 2021–2027 ohjelmassa.

Olli Pohjonen

Aluekehitysasiantuntija

Toimin esittelijänä Uudistuva ja Osaava Suomi –ohjelman mukaisten hankkeiden tukipäätöksille. Tehtäviin sisältyy myös ohjelman yleiset hallinnointitehtävät, kuten hankkeiden viranomaisen yhteyshenkilönä toimiminen.

Riikka Holster

Ohjelmapäällikkö

Vastaan Kolarctic CBC -ohjelman toteutuksesta ja toimeenpanosta sekä yleisestä hallinnosta kokonaisuudessaan.

Marika Ikäläinen

Aluekehitysasiantuntija

Toimin tukipäätösten esittelijänä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen (AKKE) -rahoituksessa ja Uudistuva ja Osaava Suomi 2021-2027 -ohjelmassa. Seuraan hankkeita ja toimin niiden yhteyshenkilönä.

Vilhelmiina Palosaari

Aluekehityssihteeri / perhevapaalla

Työskentelen rahoitustiimin tukena hankkeiden käsittelyyn liittyvissä tehtävissä sekä vastaan alue- ja rakennepolitiikan ohjelman viestinnästä. Toimin maakunnan yhteistyöryhmän ja MYR:n sihteeristön sihteerinä. Työskentelen myös DEBUTING-hankkeen projektikoordinaattorina.