Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Maakuntatunnukset

Suomen maakunnilla on useita erilaisia maakuntatunnuksia. Yleisimmin maakunnilla on vaakuna, nimikkolintu, -kala, -kasvi ja nimikkokivi. Myös vanhat isännänviirit voidaan katsoa maakunnallisiksi tunnuksiksi. Maakunnalla voi myös olla lippu.

Tälle sivustolle on koottu kokoava lista Lapin maakuntatunnuksista.

Maakuntatunnusten tarkemmat esittelyt löydät kunkin tunnuksen nimen linkistä vasemmalla sijaitsevasta palkista.

Maakuntavaakuna
Punaisella kilvellä edestäpäin kuvattu villimies, jolla vihreä tammenlehväseppele vyötäistensä ja otsansa ympärillä. Oikeassa kädessä on kultainen nuija, joka nojaa olkapäätä vasten. Vaakunan päällä on kreivikunnan kruunu, jossa on yksitoista helmeä.

Maakuntalaulu
Lapin maakuntalaulu on Kymmenen virran maa. Laulun on säveltänyt Oskar Merikanto ja sovittanut A. V. Forsman.

Kuuntele Ylen Elävästä arkistosta Lapin maakuntalaulu baritoni Toivo Loukon esittämänä vuodelta 1929.

Maakuntalintu
Lapin maakuntalintu on sinirinta (Luscinia svecica). Sinirinta on yleinen Suomessa, mutta kesäisin se viihtyy enimmäkseen Pohjois-Suomessa. Sen pesimisympäristöjä ovat tunturikoivikot, tunturien puronvarsien pajukot sekä soiden ja järvien reunapensaikot. Sinirinta talvehtii Etelä-Aasiassa ja Keski-Afrikassa. Lue lisää maakuntalinnusta.

Kuuntele sinirinnan laulua Ylen Elävän arkiston äänitteestä.

Maakuntakala
Lapin maakuntakala on lohi (Salmo salar). Luonnonvaraiset lohikannat ovat uhanalaisia. Niitä esiintyy Suomessa vain Itämereen laskevissa Simojoessa ja Tornionjoessa. Jäämereen laskevissa Tenojoessa ja Näätämönjoessa on omat lohikantansa.

Maakuntakukka
Lapin maakuntakukka on kullero (Trollius europaeus). Kullero kukkii runsaana Lapin maakunnan alueella. Kukinta alkaa alkukesästä kestäen juhannuksen tietämille saakka. Kullero viihtyy asutuksen lähellä niittyisillä alueilla, jokivarsilla, rehevillä korpimailla sekä tunturialueiden puronvarsilla ja pajukkonoroissa.

Maakuntakivi
Lapin maakuntakivi on kulta (Aurum). Jalometalli kullan ominaisuuksia ovat kestävyys ja venyvyys. Se on helposti taottava, eikä murene. Lapin kulta on ollut kullanhuuhtojien unelma jo vuosisatoja. Vielä tänä päivänäkin heitä työskentelee Lapissa, löytäen erisuuruisia kultahippusia. Lue lisää maakuntakivestä .

Tiedot koonnut datanomiopiskelija, ammattilukiolainen Esko Nousiainen vuonna 2004.

Suomen maakuntatunnukset / Wikipedia