Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Maakuntakukka

Kullero (Trollius europaeus)

Ajatus maakuntakukkien virallistamisesta lähti
Suomen Kotien Kukkasrahastosta, ja yhdessä
Suomalaisuuden liiton kanssa yhdistykset asettivat maakuntakukka- toimikunnan, joka suoritti valinnat vuonna 1982 järjestetyn yleisöäänestyksen pohjalta.
Lapin maakuntakukaksi valittiin kullero.

 

 

 

Ajatus maakuntakukkien virallistamisesta lähti Suomen Kotien Kukkasrahastosta, ja yhdessä Suomalaisuuden liiton kanssa yhdistykset asettivat maakuntakukka- toimikunnan, joka suoritti valinnat vuonna 1982 järjestetyn yleisöäänestyksen poh- jalta. Lapin maakuntakukaksi valittiin kul- lero.

Kullero on Lapin maakuntakukaksi mitä onnistunein valinta. Kullero ei esiinny missään muualla Suomessa niin yleisenä ja runsaana, kuin Lapin maakunnassa.

Kullero kukat ovat isoja, pallomaisia ja kullankeltaisia. Kullero aloittaa kukintansa jo alkukesällä, ja viimeisetkin pohjoisen kullerot kukkivat juhannuksen tietämillä.

Kulleron kasvupaikkoja on monia. Erityisen runsaasti kullero kukkii asutusten liepeillä avoimilla niityillä ja jokivarsien tulvaniityillä. Kulleron kasvupaikkoihin kuuluu myös lehdot, rehevät korvet, rannat, tulvanalaiset pensaikot sekä myös tunturialueiden puronvarsilla, pajukkonoroissa ja tuoreilla ruohikkopälvillä.

Lähteet
Juha Suominen, 1983, Suomen maakuntakukat, kunnallispaino

Kuva: Johanna Matinlompolo