Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Blogit »
Yhdessä pärjäämme!

Blogini on ollut tauolla kohta vuoden. Olkoot se vaikka luova tauko – nyt etätyökonttorissani päätin kuitenkin aktivoitua taas. Ajat ovat nyt aivan poikkeukselliset, ehkäpä myös ajatukset virtaavat uusiin uomiin. 

Kukapa olisi vielä muutama viikko uskonut, että meillä on maassa todettu poikkeusolot, rajat ovat kiinni, talous rytisee globaalisti ja liikkumisrajoitukset ovat oven takana. Meillä Lapin hiihtokeskukset ovat sulkeutuneet keskellä kauneinta kevättalvea ja kaikki toimijat vetoavat, että matkailijat pysyisivät poissa loppukeväänä. 

Tilanteen kehittymistä on nyt täysin mahdotonta ennakoida. Maan hallitus on kuitenkin toiminut jämäkästi ja koko julkinen sektori on nyt käytännössä keskittynyt hoitamaan kriisiä. Luotan vahvasti Suomen järjestelmän ja viranomaisten toimintaan kaikilla sektoreilla - tästäkin kyllä selviämme!
 

Ydintoimintojemme lisäksi annamme tukemme Lapin kunnille 

Lapin liitto siirtyi viime viikolla kokonaisuudessaan etätöihin. Työmatkat peruttiin ja kaikki kokoukset ja tapaamiset siirrettiin verkkoon. Pyrimme pitämään tässäkin tilanteessa kaikki ydintoimintomme, niin kaavoituksen kuin aluekehityksenkin, täydessä toiminnassa. Ensimmäisen viikon kokemuksista voin todeta, että nykyiset digitaaliset etätyöratkaisut toimivat – laajojenkin osallistujamäärien kokoukset on saatu onnistumaan tehokkaalla porukallamme hienosti! 

Perustoimintojemme lisäksi näissä poikkeusoloissa tulemme keskittymään erityisesti kuntayhteistyön mahdollistamiseen, kuntien välisen tiedonkulun lisäämiseen ja kuntien auttamiseen kaikin mahdollisin tavoin. Kunnat toimivat nyt tämän kriisin hoidossa etulinjassa ja joutuvat päivittäin kohtaamaan ja ratkomaan eteen tulevia haasteita ja ongelmia. Kuntajohto toimii nyt tässä valtavan paineisessa tilanteessa usein hyvin yksin; pienikin apu, tiedon ja hyvien käytäntöjen jakaminen ja vertaistuki on valtavan tärkeää.
 

Lapin venymiskykyiset kunnat 

Reilun viikon kokemuksella on kyllä todettava, että meillä Lapin kunnissa on valtavasti sitoutuneisuutta, luovuutta ja venymiskykyä hoitaa vaikeita tilanteita. Yhteen hiileen puhaltaminen on juuri nyt myös aivan huikealla tasolla. Viime sunnuntai-iltana saimme yhteistyössä kuntajohdon kanssa muutaman tunnin aikana puristettua yhteisen vetoomuksen maan hallitukselle matkailun lopettamisesta ja baarien sulkemisesta – nyt alkuviikosta asiat ovat jo edenneet oikeaan suuntaan valtionjohdon taholta. Tehemä yhessä!

Toinen poikkeusoloihin liittyvä kiireellinen koordinaatiotyö on sen selvittäminen, miten alueellisten kehittämisresurssien osalta voimme auttaa maakunnan elinkeinoelämää selviytymään tämän kriisin yli. Valtio on jo tehnyt ensimmäisen vaiheen kriisipaketit, mutta ne eivät tule vielä missään nimessä riittämään. Nyt yhdessä Työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskuksen kanssa pyrimme mahdollisimman nopeasti löytämään keinoja, joilla myös alueellisesti voimme olla mukana näissä talkoissa. Näiden akuuttitoimenpiteiden lisäksi on tietenkin muistettava, että kriisin jälkeen koko aluekehitysmoottorin on käytävä kaikkien toimialojen osalta täydellä teholla.

Epidemia ei ole vielä meillä Lapissa, mutta tännekin se saapuu. Pysytään kotona, pestään niitä käsiä ja noudatetaan viranomaisten suosituksia ja ohjeita. Yhdessä pärjäämme!