Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Blogit »
Vaikuttamisen vaikeudesta

Uusi vuosi on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin. Kuluva kevät on monella tapaa mielenkiintoinen; miten käy maakuntauudistukselle ja miten ylipäätään poliittinen kenttä ja keskustelu elää vaalien lähestyessä. Ja tietenkin: Miten käy niin eduskunta- kuin eurovaaleissa – miltä pohjalta ja millaisin teemoin seuraavia vuosia lähdetään rakentamaan.

Kevät on paitsi kansanvallan niin myös vaikuttamisen kulta-aikaa. Hallitusohjelmatavoitteita laaditaan joka suunnalla, sosiaalinen media täyttyy kiivaista keskusteluista ja galluppeja luetaan joko hymyillen tai irvistellen. Ilma on sakeanaan niin varmoja lupauksia kuin uhkakuvien maalailua.

Vallankumousten aika on ohi

Vaikuttaminen on kuitenkin paljon laaja-alaisempaa, pitkäjänteisempää ja ennen kaikkea vaikeampaa kuin vaalikevään keskusteluja seuratessa luulisi. Koska vaikuttaminen on maakunnan liiton ja oman työni yksi keskeisimmistä tehtävistä, ajattelin näin vuoden alkajaisiksi nostaa esille muutaman hajahuomion kaikille vaalitentteihin valmistujille – niin katsojille kuin osallistujillekin.

Ensimmäinen olennainen huomio on, että vaikka elämmekin yhdessä maailman parhaimmista demokratioista, vaaleilla ei ratkaista kaikkia asioita. Julkisen talouden säästöt ja tuottavuuden parantaminen ovat uudellakin hallituksella edessä. Samoin sote-uudistus kaikkine valmisteluineen, jos siitä ei nyt päätetä. Talouden, työllisyyden ja kansantalouden perusmekaniikka sanelee tehtävien arvovalintojen reunaehtoja. Niin ja ilmastonmuutos, robotisaatio, globalisaatio ja muut megatrendit etenevät riippumatta vaalituloksista.

Toinen huomio on, että valtaa on muuallakin kuin eduskunnassa tai hallituksessa. Virkamiehet, asiantuntijat ja erilaiset etujärjestöt ovat yllättävän suuressa roolissa. Hallitusohjelman tematiikka on taustakirjoitettu jo ennen vaaleja. Monesti kulisseja kannattaa katsoa tarkemmin kuin varsinaista näyttämöä.

Kolmas tärkeä huomio on, että vallankumousten aika on ohi. Suuria muutoksia ei tehdä yhdessä yössä, ei vuodessa – harvoin edes neljässä.  Omaa agendaa sellaisenaan ei käytännössä kukaan koskaan saa läpi. Osia ja murusia kyllä, jos on kärsivällisyyttä..

Lapissa tarvitaan yhteistyötä

Hyvä vaikuttaja ymmärtää nuo yllä kuvatut tekijät ja osaa sopeuttaa niin sanansa kuin tekonsa niiden sisälle. Hyvä vaikuttaja ei lupaa liikoja. Hänellä on kykyä rakentaa laajoja verkostoja ja provosoinnin sijasta hän pyrkii löytämään yhteisiä intressejä eri tahojen kanssa. Hän osaa asettua myös vastakkaista näkemystä edustavien saappaisiin ja etsiä omia tavoitteitaan tukevia kompromisseja. Yhteistyökykyisyys, kärsivällisyys ja laaja luottamus ovat avainominaisuuksia.

Eikä ripaus retorista rehellisyyttäkään meille vaikuttajille ole pahitteeksi; kaikki onnistumiset eivät ole omien eivätkä kaikki epäonnistumiset muiden aiheuttamia.

Erityisesti Lapissa tarvitsemme nyt vaikuttamistyöhömme yhteistyötä, verkostojen vetoapua ja kärsivällisyyttä. Liikenteen vero- ja väyläratkaisut, metsien käytön tulevaisuus ja mineraalipolitiikan linjaukset ovat vaikuttamisteemojemme kärkiä monen muun tärkeän asian ohessa. Oikeilla ratkaisuilla Lapilla on tulevaisuudessakin mahdollisuus olla kansantaloutemme kestäviä veturimaakuntia!