Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Blogit »
Saavutamme haluamamme diplomatialla

Luottamus on ollut Lapissa viime viikkoina kuuma puheenaihe. Tai pikemminkin sen puute. Ainahan Lapissa on osattu toisia kyräillä ja kotiin päinkin vetää, mutta Rovaniemen kaupungin maanantainen päätös myydä Lapin ammattikorkeakoulun osakkeensa Lapin yliopistolle vastoin Kemin ja Tornion tahtoa on kärjistänyt keskustelua aivan uusiin mittasuhteisiin. Lapin kaksi maakuntakeskusta ovat ajautuneet napit vastakkain.

Taustalla ovat tietenkin julkisen talouden sopeuttamistavoitteet ja koko julkista sektoria koskevat rakenneuudistuspaineet. On niiden kanssa Lapissa kipuiltu ennenkin, mutta kipuilu on rajoittunut tähän asti pienten kuntien vaimeiksi hätähuudoiksi kaupunkeihin karkaavista palveluistaan. Nyt uhkat ulottuvat kuitenkin jo maakuntakeskuksiin ja niiden keskeisiin palveluihin - samalla luonnollisesti niin äänet kuin äänenpainotkin kovenevat.

Lapissa kunnat ja kaupungit ovat tähän saakka tottuneet pärjäämään omillaan. Suurempia rakenteellisia uudistuksia on tehty lähinnä vain koulutuspuolella - esimerkiksi sotessa olemme edelleen järkähtämättömästi lähes samoissa rakenteissa kuin 30 vuotta sitten.

Puolustammeko omia intressejämme juuri kun pitäisi rohkeasti astua ulos omista konttoreista?

Pitkät välimatkat ja erityisolosuhteet ovat tähän asti suojanneet meitä. Nyt se aika on yhtäkkiä ohitse, suojamuuri on murtunut ja näyttää pelottavasti siltä, että meillä ei ole välineitä kohdata ja käsitellä uutta tilannetta. Käperrymmekö syvemmälle omiin taustaorganisaatioihimme ja puolustamme omia intressejämme juuri kun pitäisi rohkeasti astua ulos omista konttoreista ja tarttua naapuria kädestä?

Vanha sanonta jo Rooman valtakunnan ajoilta kertoo, että riittävän vahvan ei tarvitse käyttää diplomatiaa. Yhtäkään niin vahvaa toimijaa ei maakunnastamme löydy - edes koko Lapin voimavarat eivät tähän lähellekään riitä. Yhtenäisenä Lappinakin todellinen painoarvomme valtakunnan politiikassa on väestöpohjamme - kolme prosenttia. Kaikki sen yli haluamamme on saavutettava diplomatialla; neuvotteluilla ja yhteistyöllä.

Oulun kanssa riittävän vahva arktinen yhteistyömalli

Yliopiston ja lappilaisen korkeakoulukentän on tiivistettävä yhteistyötä ja haettava synergiaetuja, mutta keskinäisellä piirileikillä ei lappilaista korkeakoulutusta pitkälle suojata. Ainoa kestävä tie on käydä samaan neuvottelupöytään Oulun kanssa ja rakennettava riittävän vahva arktinen yhteistyömalli työnjakoineen Pohjois-Suomen tasolle. Ja tällä en tarkoita yliopistojen yhdistämistä, vaan nykyiselle pohjalle rakennettavaa entistä tiiviimpää keskusteluyhteyttä ja vahvuuksiemme tukemista. Tämä koskee koko maakuntaa: Oulusta ei pidä rakentaa uhkaa vaan se on nähtävä Lapille vahvana kumppanina pohjoisten ja arktisten asioiden ajamisessa etelän väkirikkaiden alueiden suuntaan.

Kiukuttelun, nokittelun ja syyttelyn sijaan ainoa vaihtoehto tässä tilanteessa on käydä maakunnassa samaan keskustelupöytään. Soten osalta olemme pöytää jo kattamassa ja kritiikistä huolimatta hankevaroista - ei kuntien jo ennestään tyhjistä lompakoista. "Koko Lapin sote" -hankkeen tavoitteena on luottamuksen, sitoutumisen ja yhteisen suunnittelun ja tekemisen kautta etsiä ja löytää linjaukset Lapin maakunnan sote-uudistuksen valmisteluun. Minä ja koko Lapin liitto olemme valmiita toimimaan sillanrakentajina ja tekemään kaikkemme yhteisen Lapin maakunnan eteen.

Rakennemuutokset etenevät väistämättä ja aidot uhat maakunnallemme ovat sellaisia, joita voimme taklata vain yhdessä. Toivon syvästi, että tulevana keväänä aito keskusteluyhteys löytyy ja pääsemme piirisarjan sijaan rakentamaan globaalissa kisassa menestyvää joukkuetta - siihen Lapilla on täydet edellytykset.