Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Blogit »
Rohkeuden puutetta arktisessa keskustelussa?

 

Osallistuin viime viikonloppuna Reykjavikissa maailman suurimpaan arktisia asioista käsittelevään konferenssiin, Arctic Circleen. Reykjavikissa oli koolla noin 2000 osallistujaa ja siellä kuultiin yli 400 puheenvuoroa vajaan neljän päivän aikana.
 
Paljon puhetta, mutta päällimmäiseksi jäi aika ontto tunne. Paljon toistoa enimmäkseen samasta viitekehyksestä: Ilmastonmuutos etenee, jää sulaa ja kaikki tämä vaikuttaa niin arktiseen luontoon kuin asukkaisiin. Vastauksena ongelmiin kestävää kehitystä ja ympäristönsuojelua. Kaikki tämä on tietenkin tärkeää, mutta missä ovat kaikki uudet, raikkaat ja rohkeat näkökulmat? Tuntuu kuin viime vuosien yltiöpositiivisesta arktisen hypen pirskahtelevuudesta on jäljelle jäänyt vain sulavien jäätiköiden sameanlaimea maku.

Arktisen strategian painopisteiden päivitys niukkaa

Samaa rohkeuden puutetta on ollut havaittavissa myös kansallisessa keskustelussa. Vuoden 2013 arktisen strategian painopisteiden päivitys hyväksyttiin hallituksessa syyskuun lopussa. Kokonaista kaksi sivua ja yksi kuva; pääviestinä haluttiin korostaa Suomen arktista osaamista, kestävää matkailua ja infrastruktuurin ratkaisuja. Tallinnan tunneli sentään uskallettiin kirjoittaa paperiin, Jäämeren radan mainitseminen oli jo aivan liian rohkeaa.
 
Sinällään nuo kolme edellä nostettua painopistettä ovat tärkeitä ja luvattiinhan päivityksestä myös laatia myöhemmin konkreettinen toimenpidesuunnitelma. Tätä Suomen arktinen politiikka nyt huutaakin. Arktisen neuvoston ensi vuonna alkavan Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelmakin kun jäi Reykjavikin laimentuneisiin teemoihin.
 
Samalla tarvittaisiin aivan uusia, rohkeita avauksia – vastauksia ja sisältöä kestävälle kehitykselle: Miten olisi vaikkapa Arktisen informaatiokeskuksen kansallinen toteuttaminen, muotoilun ja siihen liittyvän osaamisen nostaminen kansallisen arktisen kasvupolitiikan kärjeksi ja vaikkapa Arktisen tavoiteohjelman lobbaaminen EU:n tulevalle ohjelmakaudelle?
 

Lappi Pohjoisen Foorumin jäseneksi

Tapahtui Reykjavikissa sentään positiivistakin; Lappi liittyi Pohjoisen Foorumin jäseneksi Alaskan vanavedessä ja samalla polkaistiin käyntiin yli vuosikymmenen nukkunut arktisten alueiden välisen yhteistyön uudistaminen. Toivottavasti esimerkkimme ja tuleva työmme vetää mukaansa lisää alueita ympäri arktista, nyt mukana on meidän lisäksemme vahva edustus Venäjältä ja Islannista.
 

Näen alueiden välisen yhteistyön lisäämisen juuri tässä ajassa erittäin tärkeänä kahdesta syystä. Ensiksikin geopoliittiset jännitteet eivät näy aluetasolla niin voimakkaasti kuin kansallisella tasolla ja Venäjällä tapahtuva arktisen alueen kehitys pitää ottaa nykyistä voimakkaammin mukaan yhteisiin pöytiin. Toiseksi alueet voivat tuoda sitä alussa peräänkuuluttamaani uutta raikasta sisältöä ja konkretiaa arktiseen keskusteluun.

Loppujen lopuksi vain meillä arktisilla alueilla on sitä oman käden tietoa ja näkemystä omien elinolosuhteidemme kehittämiseksi!

Seuraavana vuonna siis arktinen muotoilu ja alueiden innovaatiopaneeli Reykjavikin päälavalle – olisiko työntöapu tähän sen kohta valmistuvan kansallisen toimeenpanosuunnitelman ensimmäinen kohta?