Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Blogit »
Raskain sydämin: Rajat kiinni poikkeusolojen ajaksi

Viime päivinä olemme kuulleet asiantuntijoilta varovaisia ja lohdullisia arvioita siitä, että Suomessa päätetyt rajoitustoimenpiteet ovat mahdollisesti alkaneet vaikuttaa ja viruksen eteneminen on hidastunut. Samalla testausmäärää on tarkoitus nyt oleellisesti lisätä ja myös vasta-ainetestaukset on tarkoitus aloittaa jossain määrin jo ensi viikolla. Voimme siis aidosti vaikuttaa ja hidastaa viruksen leviämistä rajoittamalla sosiaalisia kontakteja, tarpeetonta liikkumista ja pitämällä huolta hyvästä hygieniasta. Vaikka isku elinkeinoelämälle, yrityksille ja maan taloudelle on kova, Suomen linja on perusteltu ja sen noudattamista tulee määrätietoisesti jatkaa - samalla suoraan tukien voimakkaasti yrityksiämme.


Tartuntoja rajan yli

Virus kuitenkin leviää herkästi ja alkuviikosta saimme Lapissa vakavan varoituksen Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broakselta ja Tornion kaupungin johtavalta lääkäriltä Pertti Sakaranaholta siitä, että erityisesti Ruotsin rajan yli sallittu työmatkaliikenne muodostaa nyt Lapin kannalta vakavan riskin. Broaksen mukaan Lapin tartuntojen määrä on muutamien päivien sisällä yli kaksinkertaistunut ja osa tartunnoista liittyy tähän työmatkaliikenteeseen. Tällä hetkellä arvioidaan, että Lappi olisikin siirtymässä epidemiavaiheeseen jo ensi viikon aikana.

Näistä viesteistä johtuen maan hallitus päätti tiistaina, että rajan sulkemisen tiukennuksia ryhdytään selvittämään. Tämä on luonnollisesti herättänyt huolta molemmin puolin rajaa. Ruotsin rajan yli kulkee päivittäin töissä jopa noin 3000 ihmistä ja rajan yli ja suomalaisia sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä työskentelee rajan yli satoja. Tämä on herättänytkin Ruotsissa huolta siitä, että työmatkaliikenteen rajoittaminen uhkaisi vakavasti Norrbottenin sairaanhoitoa.

Ruotsi on kuitenkin valinnut toisenlaisen strategian koronaviruksen osalta kuin Suomi. Ruotsissa viruksen annetaan hallitusti pienin rajoituksin levitä ja haetaan nk. laumasuojaa. Väkilukuun suhteutettuna Norrbottenin koronatartuntojen määrä onkin jo nyt yli kaksinkertainen Lapin koronatartuntoihin verrattuna. Tämän strategian riskinä on se, että heidän terveydenhuoltojärjestelmänsä ei tule kestämään – Etelä-Euroopan kokemukset seurauksista ovat karmaisevia. Rajan auki pitämisen kompensaationa Kalixista suomalaisille tarjotut tehohoitopaikat eivät todennäköisesti tule tällä strategialla riittämään edes norrbottenilaisille.


Avoin ja arktinen jatkossakin, mutta nyt hetkeksi rajat kiinni

Olen vahva rajayhteistyön kannattaja koko Barentsin alueella nyt ja myös tulevaisuudessa. Rajan yli on vuosisatoja täällä pohjoisessa liikuttu, käyty kauppaa ja tehty työtä. Se on ollut ja on myös tulevaisuudessa kaikkien meidän pohjoisten alueidemme ja niiden elinkeinoelämän menestyksen suurin lähde.

Elämme nyt kuitenkin poikkeusoloja, joissa Suomi ja Ruotsi ovat valinneet erilaisen strategian koronaviruksen suhteen. Kummankin maan tulee vastata valitsemansa strategian seurauksista. Raskain mielin onkin nyt todettava, että tässä tilanteessa Suomen olisi nyt vakaasti pysyttävä valitussa rajoittamisen strategiassa ja suljettava välittömästi myös Ruotsin ja Norjan välinen raja työmatkaliikenteeltä. Viivyttelyn hinta lappilaisten ja suomalaisten terveydelle voi olla jo nyt kova.

Rajan sulkeminen työmatkaliikenteeltäkin tarkoittaa tietenkin töiden keskeytymistä jopa tuhansilta. Tässä poikkeustilanteessa Suomen tulee varmistaa myös näiden työntekijöiden ansioturva. Poikkeusolot kyllä hellittävät ja rajat vielä aukeavat – nyt on kuitenkin keskityttävä ihmisiin ja ihmishenkiin.