Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Blogit »
Pessimismin ylistys

Mitä se hyövää? Ei täällä kuitenkaan pärjätä. Lappi kaivetaan montuille, metsät hakataan pois ja rahat viedään ulkomaille. Vedet pilataan eikä lohikaan koskaan nouse Yli-Kemille. Turistivirrat kuivuvat, joten mitä sitä nyt vanhaa pyhää kaupunkikuvaa uusilla hotelleilla pilaamaan, tyhjää vouhotusta. Eikä niitä yrttipatukoita kukaan osta, thaimaalaiset vain sotkevat paikat ja vievät marjat.

Jokiyhtiö on kaiken pahan alku ja juuri, estää lohen nousun ja haluaa rakentaa lisää vain altaita. Lentoyhtiö kampittaa meidän matkailuamme sen kun kerkeää. Kansainväliset kaivosyhtiöt pitäisi kiireen vilkkaa ajaa maasta takaisin sinne Afrikkaan, kestävää kaivostoimintaa ei ole olemassakaan. Kiinalaisetkin vain huijaavat, eivät ne mitään tänne rakenna. Ja jos rakentavatkin, niin työmiehetkin tulevat idästä.

Jos noihin ulkomaan ja etelän toimijoihin ei voi luottaa, niin vielä vähemmän naapuriin. Kyllä meidän pitää oma organisaatio säilyttää ja toimia ”niin kuin silloin vanhoina hyvinä aikoina”. Jos nyt jollekin ruvetaan, rovaniemeläiset kuitenkin vievät kaikki palvelut itselleen. Ja vaikka eihän sitä Jäämeren rataa koskaan rakenneta ja vielä sitä pitäisi suunnitella naapurikunnan kautta.

Ei onneksi koko sielunmaisema!

Kuva lappilaisesta sielunmaisemasta? Onneksi nyt ei kokonaan. Mutta huolestuttavan monta yhtymäkohtaa tuossa pessimismin ylistyksessä löytyy viime aikojen lappilaisesta keskustelusta. Ja tunnustan, että joskus myös oma ajatteluni on karannut noille synkille vesille.

Lappi on kuitenkin nyt ennen kokemattomien positiivisten odotusten edessä. Ilman rehentelyä viime viikkoinen tieto Camcen mukaantulosta Kemijärven biotehdashankkeeseen oli vain jatkumoa viime aikojen positiivisista lappilaisista uutisista. Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki totesikin viikko sitten blogissaan http://www.lapland.chamber.fi/toimitusjohtajan-blogi-suhdannebarometri-lappi/ , että Lappi vetää tällä hetkellä selvästi koko Pohjois-Suomen talouden nousua.

Emme tietenkään voi tietää, miten paljon noista positiivisista odotuksista lopulta toteutuu. Mutta uskallan väittää, että mitä rakentavammin ja positiivisemin pyrimme suhtautumaan toisiimme ja kehitysmahdollisuuksiimme, sitä parempi tulevaisuudesta tulee – meille kaikille.

Positiivisuustalkoot käyntiin

Olisiko nyt aika pyrkiä koko Lapissa aktiivisesti pois noista pessimismin aalloista? Lopettaa naapurin kyräily, syyllisten etsiminen ja uhkakuvien luominen. Luottaa, että yhteistyöllä saa aina enemmän aikaiseksi kuin epäilyllä. Hyväksyä se tosiasia, että parhaat ratkaisut ovat aina erilaisten intressien rakentavia kompromisseja ja oma näkemys on harvin ainoa totuus. Arvokeskustelulle pitää aina antaa tilaa, mutta sitä voi käydä myös positiivisessa hengessä.

Polkaistaanpa käyntiin lappilaiset positiivisuustalkoot – kokouksissa, somessa ja yleisönosastoilla!