Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Blogit »
Onnea uudelle Lappi-joukkueelle!

Olipa vaalit! Saimme seurata äärimmäisen tiukkaa kisaa paitsi valtakunnan tasolla niin myös Lapissa: Riikka Karppisen huikean äänipotin myötä kisa viimeisestä paikasta ratkaistiin lopullisesti vasta tarkastuslaskennassa. Tulos on kuitenkin nyt vahvistettu, lappilaiset ovat äänensä antaneet ja valtakirjan edustaa meitä lappilaisia saivat Katri Kulmuni, Mikko Kärnä, Markus Lohi, Johanna Ojala-Niemelä, Heikki Autto, Markus Mustajärvi ja Kaisa Juuso — lämpimät onnittelut ja menestystä vaativaan tehtävään!

Vaalipiirien yhdistämisheittojen sijaan vaihtoehtojen huolellista pohdintaa

Lapin tulos herätti taas keskustelun ns. piilevän äänikynnyksen ongelmasta. Tätä suhteellisuuden parantamiseen liittyvää ongelmaa on yritetty ratkoa parlamentaarisesti jo pitkään. Yksimielisyyteen ei ole päästy, minkä vuoksi ainoana ratkaisumallina esiin nostetaan usein pienten vaalipiirien yhdistäminen. Tällöin paremman suhteellisuuden perusteella vaarannetaan kuitenkin alueellinen edustavuus, joka erityisesti Lapin tyyppiselle maakunnalle on elintärkeä.

Keinovalikoima suhteellisuuden parantamiseen on kuitenkin paljon laajempi sisältäen muun muassa tasauspaikkajärjestelmän, äänikynnysjärjestelmän tai vaalipiirirajojen muuttamisen. Nyt pitäisikin helppojen vaalipiirien yhdistämisheittojen sijaan palata parlamentaariseen keskusteluun ja erilaisten vaihtoehtojen huolelliseen punnintaan.

Lapin edunvalvonnan kannalta lähiajat ovat erittäin tärkeitä

Hallituksen kokoonpano, ohjelmakysymykset ja koko tulevan neljän vuoden politiikan perussuunta ratkotaan seuraavan parin kuukauden kuluessa. Tässä työssä meidän uusien kansanedustajiemme rooli on keskeinen ja siksi maakunnan kannalta olisikin tärkeää, että meillä on edustajat kaikkiin keskeisiin puolueisiin.

Viime vaalikauteen nähden tilanne paranee, kun Heikki ottaa paikkansa Kokoomuksen riveissä, mutta Vihreät jäivät meiltä edelleen ilman edustajaa. Luotan kuitenkin vahvasti siihen, että Riikan upea äänisaalis takaa hänelle vahvaa sanansijaa puolueen sisällä ja lappilainen järkivihreä viesti kuuluu tätä kautta myös Helsinkiin!

Erityisen ilahtunut olen lappilaisten edustajiemme kokemuksesta. Vain Perussuomalaisten Kaisa Juusolle kansanedustajan pesti on aivan uusi, muilla on jo vahvaa kokemusta Arkadianmäen käytäviltä. Kokemusta olennaisempaa on kuitenkin edelleen kyky verkottua, halu perehtyä ja ennen kaikkea ottaa asema rakentavana asioiden hoitajana niin oman puolueen sisällä kuin myös yli puoluerajojen. Onnistuminen näissä taidoissa mitataan vaikutus- ja arvovallalla, joka on ehdoton edellytys menestyksekkäälle asioiden hoitamiselle.

Seuraavien viikkojen tunnustelujen tuloksena edustajamme jakautuvat taas oppositio—hallituspuoluelinjoihin. Lapin menestyksekäs asioiden hoitaminen edellyttää kuitenkin, että maakunnan kannalta tärkeissä kysymyksissä edustajamme pystyvät toimimaan yhtenä Lappi-joukkueena. Luotan ja uskon vahvasti, että tämä joukkuehenki löytyy ja pystymme yhdessä puoluerajat ylittäen kehittämään yhdessä entistä vahvempaa ja parempaa kotimaakuntaa!