Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Blogit »
Lappi-veturi vetää, jos kiskoja riittää

Huh, mikä vuosi! Lapissa on tapahtunut paljon. Ja Lapilla on mennyt melko hyvin. Näin väitän.

Muutaman laihemman vuoden jälkeen on ollut erittäin mieluista nähdä, miten kasvu on alkanut jälleen orastamaan – meillä Lapissa monin paikoin jopa kukkimaan. Veturimaakunnan rooli ei aina ole helppo, onneksi nyt näyttää siltä, että myös muu Suomi kääntyy pikku hiljaa samoille raiteille!

Lapin matkailu kantaa ylpeästi lippulaivan asemaa. Näkymät ovat sellaisia, että kasvun hallinta on nyt ykkösprioriteetti. Toivottavasti Suomessa on nyt viisautta ymmärtää matkailun kirkkaimman ja terävimmän keihäänkärjen asema. Yrityksemme ovat vahvoja ja valmiita tekemään yhteistyötä, niiden toiminta- ja kasvuedellytykset on nyt varmistettava ja saavutettavuus nostettava kansalliseksi kysymykseksi.


Biotaloudessa uudet miljardi-investoinnit ovat lähempänä kuin pitkään aikaan

Biotalouden kehittämisen osalta kuluneen vuoden aikana Lapissa on tehty kaikki mitä voidaan. Nyt pitää vielä kampittaa kaikki kansallinen byrokratia hankkeiden toteutumiseksi.

Suurinvestointien vanavedessä on nousemassa lukuisa joukko puhtaisiin luonnonvaroihin ja niiden kestävään hyödyntämiseen pohjaavia lappilaisia kasvuyrityksiä. Päämääränä on kasvattaa biotuotteiden jalostusarvoa ja tukea hajautettuja järjestelmiä. Näillä lappilaisilla esimerkeillä koko kansantalouden kakku voi kasvaa arvaamattomalla tavalla.

Myös kaivannaisalalla on ilahduttavasti näkyvissä valonpilkahduksia. Kestävästi käynnissä olevien kaivosten imussa nousseiden lappilaisyritysten osaamiselle on ollut kasvavaa kansainvälistä kysyntää. Lisäksi tutkimukset useissa mineraalipotentiaaliltaan lupaavissa kohteissa ovat jälleen päässeet käyntiin. Melkein puolet pinta-alastaan suojeltu maakuntamme odottaa nyt kansallista keskustelua luonnonsuojelun ja sen periaatteiden tulevaisuudesta.
 

Tervetuloa Lappiin arktiset verkostot!

Arktisessa yhteistyössä Lappi on alueellisesti ottanut vahvan roolin Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden alkaessa keväällä 2017. Lapland Arctic Council Host Committee, Pohjoisen foorumin uudistaminen, arktinen erikoistuminen ja EU:n arktisen politiikan tulevaisuustyö ovat malliesimerkkejä hyvästä verkostomaisesta yhteistyöstä ja osaamisesta maakunnan sisällä.

Tämä työ on myös noteerattu kansainvälisesti ja meillä on vahva valmisteluasema kaikissa keskeisissä kansainvälisissä verkostoissamme. Osaamistamme ja verkostojamme tarjoamme myös kansalliseen käyttöön.
 

Lapikas-ajatuksesta tuli maakuntauudistus

Kaiken tämän ohessa työn alla on maakunta- ja sote-uudistusurakka. Maakunnallinen työ on lähtenyt hyvin käyntiin, ymmärtäen toki ne haasteet, joita kolmasosan Suomen pinta-alan sisälle mahtuu.

Pari vuotta sitten esittämämme Lapikas-kokeilun ajatukset ovat maakuntauudistuksessa laajentuneet paitsi sisällöllisesti niin myös alueellisesti. Kevään kansallisia linjauksia päätettäessä Lapikkaasta on edelleen vapaasti hyödynnettävissä monta viisasta periaatetta uudistuksen onnistumisen varmistamiseksi. Vinkiksi vain!
 

Lappi on valmis lisäämään vauhtia

Yllä oleva on vain ohut läpileikkaus siitä kaikesta, mitä Lapissa on käynnissä. Vauhti on hyvä, mutta olemme valmiita sitä vielä lisäämään. Lappi-sopimuksen uusiminen on käynnistynyt ja siinä on yhdessä tarkoitus kirjaimellisesti muotoilla uusia suuntia maakunnan tulevaisuudelle. Veturi kyllä vetää, jos kiskoja riittää.

Näillä ajatuksilla on aika kiittää kaikkia lappilaisia, kansallisia ja kansainvälisiä yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta. Aidot kumppanit ovat korvaamattomia, vain yhteistyöllä syntyy tuloksia.

Kaikille teille oikein rauhallista joulua ja revontulten reunustamaa uutta vuotta!