Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Blogit »
Lapin latausvoiman pääsee kokemaan yhä useampi saavutettavuuden parantuessa

Lapin kesä oli taas kaunis ja rauhoittava. Omaan kesääni mahtui paljon aurinkoisia uintireissuja ja yhdessäoloa perheen kanssa – unohtamatta pakollisia metsä- ja pihatöitä. Vaikka lomakausi tuntui kuin vilahtavan ohi, ehtivät omat akkuni latautua hyvin syksyn töitä varten. Lapin luonto on vain maailman paras ja tehokkain pikalaturi!

Tämän taianomaisen latausvoiman maine kasvaa koko ajan myös kansainvälisesti. Lapin matkailun kasvuluvut viime talvelta olivat huikeat ja yritysten ensi talven odotukset ovat korkealla. Taustalla on tietenkin pitkään tehty markkinointi- ja brändäystyö sekä erittäin laadukkaat matkailutuotteet. Valitettavan kansainvälisen turvallisuustilanteen heikentyminen on ehkä sekin tuonut meille vetoapua. Lappi on vakaa ja luotettava matkailukohde, täällä on tehty paljon töitä erityisesti turvallisuuteen liittyvissä asioissa.


Matkailun kehittymisellä ja alueen saavutettavuudella on tiukka kohtalonyhteys

Lapin matkailun kehittymisessä erityisesti heikot lentoyhteydet ovat olleet keskeisin pullonkaula jo vuosia. Siksi viimeisen parin vuoden ajan olemmekin laajalla yhteistyörintamalla tehneet paljon töitä uusien suorien kansainvälisten yhteyksien saamiseksi Lappiin. Töitä on tehty monella tasolla – niin suorilla neuvotteluilla eri operaattoreiden kanssa kuin aktiivisella ja jopa kyseenalaistavalla keskustelulla Suomen lentoliikennejärjestelmästä ja sen ongelmista.

Tämä työ yhdessä yritysten sinnikkään markkinointi- ja myyntityön kautta näyttää nyt tuottavan tulosta. Viimeisen vuoden aikana Lappiin on avattu suorat reittiyhteydet mm. Lontooseen, Manchesteriin, Frankfurtiin, Berliiniin ja Dusseldorfiin. Finnair on myös pystynyt lisäämään kapasiteettiaan Helsingistä Lapin kohteisiin ja Finavia on paitsi investoinut Lapin kenttiin niin myös osallistunut aktiivisesti suorien reittiyhteyksien avaamiseen.

Kehitys on ollut suorastaa historiallista ja on rehellistä todeta, että Lapin saavutettavuus on juuri nyt parempi kuin koskaan aiemmin.

Itse näen tilanteen nyt positiivisen kehityskierteen alkuna. Lapin matkailun vetovoima on kiistaton ja saavutettavuuden paraneminen tulee sitä edelleen kasvattamaan – mikä taas lisää suoraan uusien lentoyhteyksien kannattavuutta. Kaikki Lapin lentoasemat omaavat matkailun näkökulmasta valtavan kasvupotentiaalin. Nyt onkin aidon yhteistyön paikka: Meidän tulisikin yhdessä kaikkien niin paikallisten kuin kansallisten toimijoiden kanssa pyrkiä vahvistamaan tätä kierrettä - siitä hyötyvät kaikki.


Rima kasvupotentiaalissa pitää asettaa riittävän korkealle

Seuraava luonnollinen askel on suoran lentoyhteyden avaaminen idän kasvaville ja valtavan potentiaalin omaaville markkinoille. Olin viikko sitten delegaatiovierailulla Kiinassa, jossa keskustelimme muun muassa 80 miljoonan asukkaan Sichuanin maakunnan ja heidän maakunnallisen lentoyhtiönsä mahdollisuuksista suoriin yhteyksiin Lappiin. Kiinnostus oli erittäin suurta ja uskon vahvasti, että tulevaisuudessa kiinnostus voi konkretisoitua uusina yhteyksinä.

Jo näillä kehitysnäkymillä useat lappilaiset matkailuyrittäjät ovat ryhtyneet investointeihin eri puolilla Lappia. Jos pystymme pitämään tämän saavutettavuuden positiivisen kehityskierteen, Lapin matkailun seuraava suuri investointibuumi on odottamassa aivan oven edessä!
 

PS Lokakuussa Oloksella Lapin matkailuparlamentissa ajankohtaisina teemoina luonto, jakamistalous ja matkailun arktinen yhteistyö. Tervetuloa!