Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Blogit »
Haussa hyvä muutosjohtaja!

 Hallituskriisin laukaisema poliittinen richtermittari on hiljalleen laskenut normaalilukemiin ja hallitus jatkaa työtään vanhalla kokoonpanolla ja ohjelmalla. Jälkijäristyksiä voi kuitenkin olla luvassa nopeastikin: Maakunta- ja sote-uudistus on valiokuntakäsittelyssä törmäämässä erityisesti valinnanvapauden osalta perustuslaillisiin ongelmiin. Uudistuksen eteneminen ja aikataulu on nyt mitä suurimmassa määrin poliittisen sopimisen ja kompromissikyvyn varassa.

Täytyy toivoa, että kompromissikykyä löytyy. Maakunnissa on jo reilun vuoden tehty hartiavoimin töitä uudistuksen valmistelussa ja kun otetaan huomioon myös edellisen hallituskauden aikana tehty työ, uudistuksen kaataminen nostaisi poliittisen itsepäisyyden hinnan kohtuuttoman korkeaksi.

Työnjaon määrittää lopulta maakuntavaltuusto

Ei ole kyllä kehumista tällä rintamalla meillä täällä kotimaakunnassakaan. Lapissa itsepäisyyden hinnan näkee sitten tulevaisuudessa, kun erikoissairaanhoidon työnjakoon liittyvään kiistaan ei lopulta saatukaan poliittista sopua.

Ehkäpä demokratia tässä on se oikea tie; työnjaon määrittää siis lopulta kuitenkin uusi valittava maakuntavaltuusto rahapussin mukaisesti ja kokonaisuutta arvioiden. Tässä yhteydessä täytyy aidosti toivoa, että valtio kantaa myös vastuunsa jatkoprosessissa. Mikäli tulevalla lainsäädännöllä ja poikkeamisluvilla mahdollistetaan päällekkäistä toimintaa, tulee tämä huomioida myös maakunnan rahoituksessa.

Maakuntauudistuksen valmistelu jatkuu Lapissa keskeytymättä

Muilta osin uudistuksen valmistelu Lapissa on edennyt aikataulun mukaisesti ja valmius edetä on hyvä, vaikka lakien voimaantulo viivästyisikin. Uudistuksen voimaanpanolain mukainen valmistelumalli otetaan käyttöön 1.7. alkaen, käytännössä työ alkaa elokuussa osana Lapin liiton organisaatiota ja siirtyy sitten lakien voimaantultua perustettavan uuden maakunnan työksi.

Rekrytoinnit valmisteluun on aloitettu, nyt aluksi haetaan muutosjohtajaa ja noin 10 muuta osaajaa uuden maakunnan rakentajiksi. Erityisesti muutosjohtajan tehtävä on jatkovalmistelussa keskeinen ja siihen haetaankin todella sitoutunutta, osaavaa ja motivoitunutta tekijää. Tehtävä on aidosti avoinna, eikä valintaan liity politiikkaa.

Juna ei saa pysähtyä

Tässä hengessä ja lukuisten kysymysten vuoksi on ehkä myös hyvä todeta näin julkisesti, että minä en tule hakemaan ko. tehtävää. Näen, että pystyn antamaan uudistukseen oman panokseni sekä tukemaan muutosjohtajaa ja valmistelijoita väliaikaisen toimielimen työn sekä poliittisen seurantaryhmän kautta.

Koen tärkeimmäksi vastuukseni nyt viedä Lapin tulevaisuuden kannalta keskeisiä hankkeita eteenpäin – maakunnan kehitysnäkymät ja tekeminen ovat sitä luokkaa, että uutta maakuntaa valmistellessa ei muu tekeminen saa pysähtyä paikalleen.

Pohjois-Lapin maakuntakaava ja Jäämeren yhteystarpeet, Pohjoinen foorumi ja arktinen yhteistyö, EU-työ ja uuteen ohjelmakauteen valmistautuminen, Lappi-sopimuksen uusiminen, aluekehitys ja edunvalvonta ovat esimerkkejä töistä, joissa kapula tulee siirtää uudelle maakunnalle täydessä vauhdissa.

Kesä tuo vauhtiin onneksi kuitenkin pienen hengähdystauon. Optimistina uskallan ennustaa, että kelitkin muuttuvat vielä vuodenajan mukaisiksi. Oikein aurinkoista, iloista ja rentouttavaa juhannusta ja kesää kaikille!