Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Blogit »
Etulinja kunnissa kyllä kestää, jos kotirintamalta tulee riittävästi tukea

Lapin kuntajohdon ja elinkeinoelämän vetoomukset Ruotsin rajan sulkemisen tiukennuksista johtivat nyt pääosin vain suositustason kiristyksiin. Jatkossa työmatkaliikenteeseen vaaditaan työnantajalta välttämättömyystodistus ja Ruotsin puolelta tullaan karanteeniin, muutoin tilanne pysyy ennallaan.

On ymmärrettävää, että tilanne on moniulotteinen ja ulkopoliittisesti haastava – vastuu tilanteesta jää nyt kuitenkin täysin työnantajille ja työntekijöille. Nähtäväksi jää riittääkö tämä – henkilökohtaisesti olen kyllä edelleen erittäin huolissani ja lähiviikot kertovat, mikä on ratkaisun hinta.

Koronaepidemia heikentää kuntien taloutta tänä vuonna minimissään 1,5 miljardia euroa

Koronakriisin hoidossa hallitus kokoontuu nyt seuraavaksi kevään kehysriiheen. Elinkeinoelämän ja yritysten tukemiseksi on jo päätetty lukuisa joukko nopeita toimenpiteitä, nyt riihestä odotetaan ratkaisuja jatkotoimenpiteistä ja lisäkehyksen suuruudesta. Selvää on, että valtion velkapiikki on ja tulee olla nyt auki – olennaista riihessä onkin löytää oikeat ja kohdennetut toimenpiteet juuri tähän tilanteeseen niin elinkeinoelämälle kuin kuntatalouteenkin.

Kuntatalouden haasteet ovat tässä tilanteessa valtavat ja on aivan välttämätöntä, että riihestä löytyy riittävän suuri ja kohdennettu toimenpidepaketti kuntatalouden tukemiseen. Kuntatalouden lähtötilanne niin täällä Lapissa kuin muualla maassakin kriisiin mentäessä oli jo ennätyksellisen heikko; nyt kriisi iskee tälle savipohjalle pahoja säröjä niin menojen ennakoimattoman kasvun kuin samalla verotulopohjan nopean rapautumisen vuoksi.

Kuntaliitto on arvioinut, että koronaepidemia heikentää kuntien taloutta vuonna 2020 minimissään 1,5 miljardia euroa. Olennaista on huomata, että tuo on minimi ja edelleen kuntakohtaiset vaihtelut ovat valtavan suuria, joihinkin kuntiin tilanne iskee moukarin lailla. Erityisesti Lapissa palvelu- ja matkailuvaltaisissa kunnissa elinkeinoelämä ja sitä kautta verotulopohja on pysähtynyt kuin seinään. Nyt tarvitaankin paitsi riittävän suurta kokonaispakettia, niin erityisesti toimenpiteiden kohdentamista juuri niihin kuntiin, jotka tulevat olemaan pahimmassa tilanteessa.

Konkretiaa - suorilla rahoitustoimenpiteillä on paras vaikuttavuus

Kuntakohtaisen kohdentamisen lisäksi olennaista on konkretia. Ministeri Paatero kertoikin eilen, että pöydällä ovat niin verotulojen menetysten kompensaatiot, valtionosuuksien korotukset, harkinnanvaraiset tuet kuin suorat rahoitustuetkin. Toivottavasti nyt löytyy kriisitietoisuutta; suorilla rahoitustoimenpiteillä on tässä akuutissa tilanteessa paras vaikuttavuus niin sairaanhoitopiireille kuin kunnillekin – pidemmälle aikajänteelle on sitten tärkeää miettiä samalla esimerkiksi valtionosuusjärjestelmän säätämistä uuteen tilanteeseen.

Samalla olisi vakavasti pohdittava hallitusohjelmassa sovittuja kuntien uusia tehtäviä, hoitajamitoitusta, hoitotakuun kiristämistä, oppivelvollisuuden laajentamista ja maksutonta toista astetta. Vähintäänkin näiden lykkääminen olisi tässä tilanteessa perusteltua siihen saakka kunnes kriisi on hoidettu ja valtiontalouden tilannekuva on selvä – silloin on uudelleenarvioinnin paikka. Samoin on SOTE-uudistuksen laita – voimavaroja valmisteluun voidaan arvioida uudelleen aikaisintaan ensi syksynä.

Hallitukselle pitää antaa kiitosta kriisin hoidosta ja tiukoista päätöksistä – koko parlamentaarinen järjestelmämme on tähän mennessä osoittanut voimansa. Toivon säätytalolle nyt voimia ja viisautta – etulinja kunnissa kyllä kestää, jos kotirintamalta tulee riittävästi tukea!

 

 

 

Seuraava