Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Raskain sydämin: Rajat kiinni poikkeusolojen ajaksi

Viime päivinä olemme kuulleet asiantuntijoilta varovaisia ja lohdullisia arvioita siitä, että Suomessa päätetyt rajoitustoimenpiteet ovat mahdollisesti alkaneet vaikuttaa ja viruksen eteneminen on hidastunut. Samalla testausmäärää on tarkoitus nyt oleellisesti lisätä ja myös vasta-ainetestaukset on tarkoitus aloittaa jossain määrin jo ensi viikolla. Voimme siis aidosti vaikuttaa ja hidastaa viruksen leviämistä rajoittamalla sosiaalisia kontakteja, tarpeetonta liikkumista ja pitämällä huolta hyvästä hygieniasta. Vaikka isku elinkeinoelämälle, yrityksille ja maan taloudelle on kova, Suomen linja on perusteltu ja sen noudattamista tulee määrätietoisesti jatkaa - samalla suoraan tukien voimakkaasti yrityksiämme.


Tartuntoja rajan yli

Virus kuitenkin leviää herkästi ja alkuviikosta saimme Lapissa vakavan varoituksen Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broakselta ja Tornion kaupungin johtavalta lääkäriltä Pertti Sakaranaholta siitä, että erityisesti Ruotsin rajan yli sallittu työmatkaliikenne muodostaa nyt Lapin kannalta vakavan riskin. Broaksen mukaan Lapin tartuntojen määrä on muutamien päivien sisällä yli kaksinkertaistunut ja osa tartunnoista liittyy tähän työmatkaliikenteeseen. Tällä hetkellä arvioidaan, että Lappi olisikin siirtymässä epidemiavaiheeseen jo ensi viikon aikana.

Näistä viesteistä johtuen maan hallitus päätti tiistaina, että rajan sulkemisen tiukennuksia ryhdytään selvittämään. Tämä on luonnollisesti herättänyt huolta molemmin puolin rajaa. Ruotsin rajan yli kulkee päivittäin töissä jopa noin 3000 ihmistä ja rajan yli ja suomalaisia sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä työskentelee rajan yli satoja. Tämä on herättänytkin Ruotsissa huolta siitä, että työmatkaliikenteen rajoittaminen uhkaisi vakavasti Norrbottenin sairaanhoitoa.

Ruotsi on kuitenkin valinnut toisenlaisen strategian koronaviruksen osalta kuin Suomi. Ruotsissa viruksen annetaan hallitusti pienin rajoituksin levitä ja haetaan nk. laumasuojaa. Väkilukuun suhteutettuna Norrbottenin koronatartuntojen määrä onkin jo nyt yli kaksinkertainen Lapin koronatartuntoihin verrattuna. Tämän strategian riskinä on se, että heidän terveydenhuoltojärjestelmänsä ei tule kestämään – Etelä-Euroopan kokemukset seurauksista ovat karmaisevia. Rajan auki pitämisen kompensaationa Kalixista suomalaisille tarjotut tehohoitopaikat eivät todennäköisesti tule tällä strategialla riittämään edes norrbottenilaisille.


Avoin ja arktinen jatkossakin, mutta nyt hetkeksi rajat kiinni

Olen vahva rajayhteistyön kannattaja koko Barentsin alueella nyt ja myös tulevaisuudessa. Rajan yli on vuosisatoja täällä pohjoisessa liikuttu, käyty kauppaa ja tehty työtä. Se on ollut ja on myös tulevaisuudessa kaikkien meidän pohjoisten alueidemme ja niiden elinkeinoelämän menestyksen suurin lähde.

Elämme nyt kuitenkin poikkeusoloja, joissa Suomi ja Ruotsi ovat valinneet erilaisen strategian koronaviruksen suhteen. Kummankin maan tulee vastata valitsemansa strategian seurauksista. Raskain mielin onkin nyt todettava, että tässä tilanteessa Suomen olisi nyt vakaasti pysyttävä valitussa rajoittamisen strategiassa ja suljettava välittömästi myös Ruotsin ja Norjan välinen raja työmatkaliikenteeltä. Viivyttelyn hinta lappilaisten ja suomalaisten terveydelle voi olla jo nyt kova.

Rajan sulkeminen työmatkaliikenteeltäkin tarkoittaa tietenkin töiden keskeytymistä jopa tuhansilta. Tässä poikkeustilanteessa Suomen tulee varmistaa myös näiden työntekijöiden ansioturva. Poikkeusolot kyllä hellittävät ja rajat vielä aukeavat – nyt on kuitenkin keskityttävä ihmisiin ja ihmishenkiin.

 

 

Yhdessä pärjäämme!

Blogini on ollut tauolla kohta vuoden. Olkoot se vaikka luova tauko – nyt etätyökonttorissani päätin kuitenkin aktivoitua taas. Ajat ovat nyt aivan poikkeukselliset, ehkäpä myös ajatukset virtaavat uusiin uomiin. 

Kukapa olisi vielä muutama viikko uskonut, että meillä on maassa todettu poikkeusolot, rajat ovat kiinni, talous rytisee globaalisti ja liikkumisrajoitukset ovat oven takana. Meillä Lapin hiihtokeskukset ovat sulkeutuneet keskellä kauneinta kevättalvea ja kaikki toimijat vetoavat, että matkailijat pysyisivät poissa loppukeväänä. 

Tilanteen kehittymistä on nyt täysin mahdotonta ennakoida. Maan hallitus on kuitenkin toiminut jämäkästi ja koko julkinen sektori on nyt käytännössä keskittynyt hoitamaan kriisiä. Luotan vahvasti Suomen järjestelmän ja viranomaisten toimintaan kaikilla sektoreilla - tästäkin kyllä selviämme!
 

Ydintoimintojemme lisäksi annamme tukemme Lapin kunnille 

Lapin liitto siirtyi viime viikolla kokonaisuudessaan etätöihin. Työmatkat peruttiin ja kaikki kokoukset ja tapaamiset siirrettiin verkkoon. Pyrimme pitämään tässäkin tilanteessa kaikki ydintoimintomme, niin kaavoituksen kuin aluekehityksenkin, täydessä toiminnassa. Ensimmäisen viikon kokemuksista voin todeta, että nykyiset digitaaliset etätyöratkaisut toimivat – laajojenkin osallistujamäärien kokoukset on saatu onnistumaan tehokkaalla porukallamme hienosti! 

Perustoimintojemme lisäksi näissä poikkeusoloissa tulemme keskittymään erityisesti kuntayhteistyön mahdollistamiseen, kuntien välisen tiedonkulun lisäämiseen ja kuntien auttamiseen kaikin mahdollisin tavoin. Kunnat toimivat nyt tämän kriisin hoidossa etulinjassa ja joutuvat päivittäin kohtaamaan ja ratkomaan eteen tulevia haasteita ja ongelmia. Kuntajohto toimii nyt tässä valtavan paineisessa tilanteessa usein hyvin yksin; pienikin apu, tiedon ja hyvien käytäntöjen jakaminen ja vertaistuki on valtavan tärkeää.
 

Lapin venymiskykyiset kunnat 

Reilun viikon kokemuksella on kyllä todettava, että meillä Lapin kunnissa on valtavasti sitoutuneisuutta, luovuutta ja venymiskykyä hoitaa vaikeita tilanteita. Yhteen hiileen puhaltaminen on juuri nyt myös aivan huikealla tasolla. Viime sunnuntai-iltana saimme yhteistyössä kuntajohdon kanssa muutaman tunnin aikana puristettua yhteisen vetoomuksen maan hallitukselle matkailun lopettamisesta ja baarien sulkemisesta – nyt alkuviikosta asiat ovat jo edenneet oikeaan suuntaan valtionjohdon taholta. Tehemä yhessä!

Toinen poikkeusoloihin liittyvä kiireellinen koordinaatiotyö on sen selvittäminen, miten alueellisten kehittämisresurssien osalta voimme auttaa maakunnan elinkeinoelämää selviytymään tämän kriisin yli. Valtio on jo tehnyt ensimmäisen vaiheen kriisipaketit, mutta ne eivät tule vielä missään nimessä riittämään. Nyt yhdessä Työ- ja elinkeinoministeriön ja ELY-keskuksen kanssa pyrimme mahdollisimman nopeasti löytämään keinoja, joilla myös alueellisesti voimme olla mukana näissä talkoissa. Näiden akuuttitoimenpiteiden lisäksi on tietenkin muistettava, että kriisin jälkeen koko aluekehitysmoottorin on käytävä kaikkien toimialojen osalta täydellä teholla.

Epidemia ei ole vielä meillä Lapissa, mutta tännekin se saapuu. Pysytään kotona, pestään niitä käsiä ja noudatetaan viranomaisten suosituksia ja ohjeita. Yhdessä pärjäämme!

 

 

Onnea uudelle Lappi-joukkueelle!

Olipa vaalit! Saimme seurata äärimmäisen tiukkaa kisaa paitsi valtakunnan tasolla niin myös Lapissa: Riikka Karppisen huikean äänipotin myötä kisa viimeisestä paikasta ratkaistiin lopullisesti vasta tarkastuslaskennassa. Tulos on kuitenkin nyt vahvistettu, lappilaiset ovat äänensä antaneet ja valtakirjan edustaa meitä lappilaisia saivat Katri Kulmuni, Mikko Kärnä, Markus Lohi, Johanna Ojala-Niemelä, Heikki Autto, Markus Mustajärvi ja Kaisa Juuso — lämpimät onnittelut ja menestystä vaativaan tehtävään!

Vaalipiirien yhdistämisheittojen sijaan vaihtoehtojen huolellista pohdintaa

Lapin tulos herätti taas keskustelun ns. piilevän äänikynnyksen ongelmasta. Tätä suhteellisuuden parantamiseen liittyvää ongelmaa on yritetty ratkoa parlamentaarisesti jo pitkään. Yksimielisyyteen ei ole päästy, minkä vuoksi ainoana ratkaisumallina esiin nostetaan usein pienten vaalipiirien yhdistäminen. Tällöin paremman suhteellisuuden perusteella vaarannetaan kuitenkin alueellinen edustavuus, joka erityisesti Lapin tyyppiselle maakunnalle on elintärkeä.

Keinovalikoima suhteellisuuden parantamiseen on kuitenkin paljon laajempi sisältäen muun muassa tasauspaikkajärjestelmän, äänikynnysjärjestelmän tai vaalipiirirajojen muuttamisen. Nyt pitäisikin helppojen vaalipiirien yhdistämisheittojen sijaan palata parlamentaariseen keskusteluun ja erilaisten vaihtoehtojen huolelliseen punnintaan.

Lapin edunvalvonnan kannalta lähiajat ovat erittäin tärkeitä

Hallituksen kokoonpano, ohjelmakysymykset ja koko tulevan neljän vuoden politiikan perussuunta ratkotaan seuraavan parin kuukauden kuluessa. Tässä työssä meidän uusien kansanedustajiemme rooli on keskeinen ja siksi maakunnan kannalta olisikin tärkeää, että meillä on edustajat kaikkiin keskeisiin puolueisiin.

Viime vaalikauteen nähden tilanne paranee, kun Heikki ottaa paikkansa Kokoomuksen riveissä, mutta Vihreät jäivät meiltä edelleen ilman edustajaa. Luotan kuitenkin vahvasti siihen, että Riikan upea äänisaalis takaa hänelle vahvaa sanansijaa puolueen sisällä ja lappilainen järkivihreä viesti kuuluu tätä kautta myös Helsinkiin!

Erityisen ilahtunut olen lappilaisten edustajiemme kokemuksesta. Vain Perussuomalaisten Kaisa Juusolle kansanedustajan pesti on aivan uusi, muilla on jo vahvaa kokemusta Arkadianmäen käytäviltä. Kokemusta olennaisempaa on kuitenkin edelleen kyky verkottua, halu perehtyä ja ennen kaikkea ottaa asema rakentavana asioiden hoitajana niin oman puolueen sisällä kuin myös yli puoluerajojen. Onnistuminen näissä taidoissa mitataan vaikutus- ja arvovallalla, joka on ehdoton edellytys menestyksekkäälle asioiden hoitamiselle.

Seuraavien viikkojen tunnustelujen tuloksena edustajamme jakautuvat taas oppositio—hallituspuoluelinjoihin. Lapin menestyksekäs asioiden hoitaminen edellyttää kuitenkin, että maakunnan kannalta tärkeissä kysymyksissä edustajamme pystyvät toimimaan yhtenä Lappi-joukkueena. Luotan ja uskon vahvasti, että tämä joukkuehenki löytyy ja pystymme yhdessä puoluerajat ylittäen kehittämään yhdessä entistä vahvempaa ja parempaa kotimaakuntaa!

 

 

 

Lappi tavoittelee tulevaan hallitusohjelmaan vahvaa panostusta pohjoiseen

Maakuntahallitus käsitteli ja hyväksyi viime maanantaina Lapin hallitusohjelmatavoitteet. Tavoitteet löytyvät kokonaisuudessaan verkkosivuilta http://www.lappi.fi/lapinliitto/lapin_kehittaminen.Kokouksessa avoinna oli lähinnä maakuntauudistuksen kaatumisen johdosta sote ja hallinnon uudistumisen tavoitteet, muilta osin tavoitteisiin tehtiin vain pientä hienosäätöä.

Lappi pitää edelleen tavoiteltavana koko maakunnan kattavaa sotea, joka pohjautu vaalien kautta toteutettavaan itsehallintoon. Mikäli uudistuksessa halutaan edetä vain sote edellä ja monialaisuus jätetään pois, Lappi tarjoutuu erillislain pohjalta pilottialueeksi myös nykyisen liiton ja ELYn tehtävien liittämiseksi itsehallintoalueen tehtäviin. Mikäli taas Lappi ei olisikaan oma alueensa sotessa, Lappi tarjoutuu siinäkin tapauksessa pilottialueeksi aluekehitystehtävissä edellisen hallituskauden alla tehdyn Lapikas -mallin (http://www.lappi.fi/lapinliitto/lapin-aluemalli) pohjilla.  

Hallitusohjelmatavoitteet ovat kokonaisuudessaan laaja paketti

Lapin kannalta tärkeiksi teemoiksi nostetaan mm. saavutettavuus, vähähiilisyys ja kiertotalous, matkailu, digitalisaatio ja laajakaista, osaaminen ja työllisyys, uuden ohjelmakauden resurssien varmistaminen sekä kuntatalouden vahvistaminen. Kaikki nämä teemat sisältävät konkreettisempia esityksiä mahdollisiksi kirjauksiksi hallitusohjelmaan.

Tavoitteita kantavina läpileikkaavina teemoina ovat lappilaisten erityisolosuhteiden huomioiminen; elinkeinojen vahvan kasvun ja potentiaalin tukeminen, ennakkoluuloton kokeiluajattelu ja kuntien roolin ja aseman vahvistaminen. Muutamina poimintoina näistä tavoittelemme mm. erillistä kansallista kehittämisohjelmaa voimakkaasti kasvaville matkailualueille, Lapin saamista sotu- ja työllisyyspilottialueiksi ja perusteelliseen valmisteluun pohjautuvaa louhitun malmin arvoon perustuvaa kaivosveroa, joka tuloutuu kaivoksen sijaintikuntaan. 

Yksi Lapin kannalta tärkeimpiä teemoja on saavutettavuus

Yksi keskeisimmistä tavoitekokonaisuudesta on tietenkin saavutettavuus, jossa tavoittelemme mm. Ajoksen väylän syventämistä, tieverkon korjausvelan vähentämistä, kaikkien Lapin lentokenttien kehittämistä ja päärataan panostamista niin, että myös Tornio-Kolari -väli sähköistetään. TEN-T verkon ydinkäytävien jatkaminen Pohjois-Suomeen ja erityisesti VT 21 ja VT 4 haluttiin nostaa vahvasti esille.

Jäämeren rata puhututtaa edelleen. Hallitusohjelmatavoitteissa esitämme, että Suomen hallitus jatkaa Jäämeren ratayhteyksien suunnittelua. Lappi-sopimuksen mukaisesti haluamme pitää kaikki tulevaisuudessa potentiaaliset logistiset kuljetuskäytävävaihtoehdot avoimena; emme edelleenkään tiedä miten ilmastonmuutos, uudet kuljetusmuodot ja teknologian kehittyminen vaikuttavat globaaleihin kuljetusvirtoihin ja tämän vuoksi koko Suomen kannalta on erittäin tärkeää, että emme sulje miltään kehityspolulta silmiämme. 

Tällä viikolla tehtyä hallitusohjelmakirjausta ei pidä sekoittaa parhaillaan käynnissä olevaan Pohjois-Lapin maakuntakaavaprosessiin, jossa selvitetään Kirkkoniemen ratayhteyttä. Sen osalta maakuntahallitus linjaa jatkovalmistelua saadun palautteen ja eri vaihtoehtojen pohjalta  huhtikuun lopussa.

Yleisesti voi todeta, että maakuntakaavoilla pyrimme toteuttamaan yo. tavoitetta kaikkien Lapin kannalta potentiaalisten kehittämiskäytävien mahdollistamiseksi. Murmanskin käytävä on jo kaavoitettu, nyt siis työn alla on Jäämeren käytävä Kirkkoniemeen ja sen jälkeen siirrymme Länsi- ja Tunturilappiin sekä Skibotn-Tromssa yhteyksiin.

Vaaleihin on aikaa enää reilu pari viikkoa. Tuloksen pohjalta alkavat hallitustunnustelut ja varsinainen ohjelmatyö, todellinen loppupuristus. Toivottavasti saamme uuden hallituksen ohjelmaan vahvan pohjoisen panostuksen – koko Suomen eduksi.

Pssst. Muotoilimme Lappi-sopimuksen eli maakuntaohjelman tavoitteet vaalikeskusteluihin pelikorteiksi, jotka ovat nyt kansanedustajaehdokkaiden saatavissa. Lue lisää: http://www.lappi.fi/lapinliitto/ajankohtaista/sisalto/-/view/418412

 

Kiitokset Lapin maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelijoille

Olemme viikon sulatelleet hallituksen ja sitä kautta maakunta- ja sote-uudistuksen kaatumista. Pettymys on edelleen päällimmäinen tunne. Etenkin kaikkien niiden Lapissa koko- ja osa-aikaisesti uudistusta valmistelleiden ja niiden satojen valmistelussa mukana olleiden puolesta.

Kiitosta tälle valmistelun rakentajajoukolle ei voi liiaksi antaa, etenkin kun julkinen keskustelu on ajankuvan mukaisesti keskittynyt syyllisten etsimiseen, uusien asemien hakemiseen ja poliittisiin julistuksiin jo uusista malleista. Kiitos – olette upea joukko ja tehdylle työlle on varmasti käyttöä tulevaisuudessa!
 

Valmistelu saatetaan kunnialla loppuun

Valmistelun alasajo pyritään Lapissakin tekemään nyt mahdollisimman hallitusti. Ydinasiana on varmistaa, että kaikki materiaalit ja taustatyöt ovat sujuvasti käyttöönotettavissa, kun valmistelu uudelleen aloitetaan seuraavan hallituksen toimesta. Valtion on tässä lunastettava lupauksensa ja varmistettava jokaiselle maakunnan liitolle riittävä rahoitus maakunta- ja sote-uudistuksen useamman vuoden töiden loppuun saattamiseen.

Syitä uudistuksen kaatumiseen on varmasti monia ja niistä käydään keskustelua pitkään. Yksi keskeisimmistä syistä oli sen sisältämät valtavat valtapoliittiset jännitteet. Tämä on hyvä tiedostaa etenkin nyt, kun soten raunioille aletaan rakentaa uutta yritystä. Uudistuksen kaatuessa jännitteet nimittäin purkautuivat ja se synnytti paineaallon, jonka vaikutuksia on syytä nyt pyrkiä ennakoimaan.
 

Varaudumme uudistuksen kaatumisen sivuvaikutuksiin

Suuret kaupungit, ministeriöt, pörriäisten parvi ja muut toimijat etsivät tässä tilanteessa uutta liikkumatilaa ja hakevat omalta kannaltaan edullisia strategisia asemia. Tämä on aivan luonnollista. Lapin kannalta jotkut paineaallon sivuvaikutukset voivat kuitenkin olla myös uhkatekijöitä, joihin meidän on pyrittävä varautumaan. Käyn tiiviisti läpi näistä kaksi ilmeistä.

Ensimmäinen liittyy suurten kaupunkien aloitteeseen edetä kuntaperusteisella mallilla. On tietenkin selvää, että suurimpien kaupunkien hartiat riittävät soten järjestämiseen myös tulevaisuudessa. Vaara piilee siinä, että samaan aikaan suurimmassa osassa kuntakentästä ei riitä hartioita. Vaatimalla kuntapohjaisen järjestelmän rakentamista samalla hyväksytään kuntakentän lopullinen eriytyminen vähintään kahteen eri kastiin. Lapissa yksikään kunta ei selviä, vaan täällä se tarkoittaisi todennäköisesti kahta kuntayhtymäpohjaista sotemallia – ja mikäli rahoitusjärjestelmää ei radikaalisti rukata, samoja ongelmia kuin nyt sairaanhoitopiirien kanssa.

Toinen liittyy poliittisen todennäköisyyteen, että uusi hallitus aloittaa vain sotesta ja unohtaa monialaisuuden. Tällöin ovet ovat avoinna ministeriöiden innolle tehdä sivusta keskittäviä ratkaisuja. Väylävirasto on jo valmiina, samoin ruokavirasto. Luovan ja kasvupalveluviraston suunnitelmat ovat pitkällä. Tie nykyisten valtion aluehallinnon palveluiden siirtämiseen valtakunnallisiksi virastoiksi on auki.
 

Nykyinen Lapin maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu pohjaksi tulevaan

Me pyrimme nyt taklaamaan ennakoivasti näitä skenaarioita. Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja on kutsunut kuntapäättäjät ja sairaanhoitopiirit tilannekuvapalaveriin huhtikuun alussa. Kaikkia soten integraatiota tukevia ratkaisuja tulee tukea; olennaista on, että niitä pohditaan yhdessä. Maakuntahallitus käsittelee tilannetta ja hallitusohjelmatavoitteita 25. maaliskuuta kokouksessaan. Pöydälle tulee esitys, että sotessa edettäisiin perustuslain läpäisemällä kuntia laajemmalla itsehallintoalueella niin, että Lappi on edelleen oma alueensa. Meillä on valmius pilotoida monialaisuutta myös aluekehitys- ja työllisyyden edistämistehtävien osalta.

Keväästä on tulossa monella tapaa mielenkiintoinen. Omassa ajattelussani Lapin ja lappilaisten edunajamiseksi uudessa sotessa on kaksi ohjenuoraa: Lapin erityisolosuhteiden tuntemukselle olisi parasta, jos päätöksenteko pystytään pitämään tulevaisuudessakin mahdollisimman lähellä. Ja kaikille olisi parasta, että kolmen-neljän vuoden lisäväännössä sotesta pohjaksi otettaisiin mahdollisimman paljon sitä, mitä on jo nyt maakunnissa tehty ja valmisteltu. Koska se työ on tehty hyvin.

 

 

Näytetään tulokset 1 - 5 / 67
Merkintöjä per sivu
Sivu 14