Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
Mika Riipi
 
Lapland Above Ordinary

Maakuntajohtajan blogi

Blogit »
Kestävän kehityksen periaatteet entistä vahvemmin osaksi Lapin aluekehittämistä


Ennätyslämmin kesä on Lapissakin vaihtunut viileisiin öihin ja kuulaisiin syysiltoihin. Työrintamalla puolestaan kuumenee. Tämän hallituskauden viimeinen syyskausi alkaa; ensi kevään eduskuntavaalit, niiden tulos ja uuden hallituksen ohjelma pyörivät jo päällimmäisinä politiikan pöytäkeskusteluissa. Asemia haetaan ja ohjelmatavoitteita valmistellaan kynät sauhuten.

Tarve maakunta- ja sote-uudistukselle on yhä olemassa

Sitä ennen on kuitenkin edessä mielenkiintoinen syksy. Meidän kaikkien maakuntavalmistelijoiden katseet ovat tietenkin eduskunnassa, syyskuun ajan sen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Pitääkö aikataulu, hyväksytäänkö lait? Mitä tapahtuu, jos vuosisadan uudistukseksikin kutsuttu harjoitus kaatuu – jälleen kerran?

Uskon jakavani suuren osan niiden tuhansien alueilla töitä tekevien valmistelijoiden tunteista, kun toivon sydämestäni uudistuksen etenevän – tavalla tai toisella. Kaukanahan tuo on vielä täydellisestä, mutta tarvetta ja tavoitetta ei moni kiistä. Ja korjaamaan pääsee heti, kun kansa antaa siihen mandaatin. Armeijassa koko punkka hajotettiin aina täysin pienestäkin petausvirheestä; yhteisiä asioita hoidettaessa se ei ole kovin kypsää, varsinkaan kun erimielisyyttä on lähinnä päiväpeitteestä.

Miten voimme turvata tuleville sukupolville vähintään yhtä hyvät elinmahdollisuudet Lapissa? 

Lapin kehitysnäkymillä meillä aluekehittäjillä töitä riittää kuitenkin myös maakuntauudistuksen ulkopuolella. Uuden Lappi-sopimuksen toimeenpanosuunnitelma valmistuu syksyn 2018 aikana. Uusi kansainvälistymisohjelma ja maakunnan älykkään erikoistumisen painopisteet hyväksyttiin hallituksessa viime maanantaina. Supertalvien siivittämänä maakunnan matkailustrategian päivittäminen on myös lähtenyt käyntiin. 

Uutena aiheena tämän vuoden kuluessa eri keskusteluissa on noussut esiin huoli maakuntamme imagosta, luonnonvarojen käyttöön liittyvistä ristiriidoista ja asukkaiden hyvinvoinnista. Monesta suusta on esitetty ajatuksia kestävän kehityksen periaatteiden tuomisesta entistä vahvemmin osaksi Lapin aluekehittämistä. 

Tuen tätä ajatusta voimakkaasti. Ilmastonmuutos ja siihen vastaaminen on meidän sukupolvemme suurin haaste. Lappi Suomen arktisena maakuntana elää ja kehittyy luonnosta ja sen tasapainosta – imagomme ja osin tekommekaan eivät ole kestävyyden eri näkökulmista tarpeeksi pohdittuja. Eriarvoisuus ja lappilaisten hyvinvointierot kasvavat väestö- ja ikärakenteen muuttuessa. Miten voimme aidosti turvata tuleville sukupolville yhtä hyvät tai paremmat elinmahdollisuudet Lapissa kuin meillä itsellämme on?

Lapin tulee olla koko arktisen alueen rohkea edelläkävijä kestävässä kehityksessä 

Meidän tuleekin aloittaa tulevan syksyn aikana työ Lapin kestävän kehityksen varmistamiseksi. Laadimme yhdessä Lapin kestävän kehityksen ohjelman, joka tukeutuu Lappi-sopimukseen ja on laaja-alainen. Sen tulee kattaa niin sosiaalisen, taloudellisen kuin ekologisen kestävyyden konkreettiset askelmerkit. 

Haluankin haastaa jo heti tähän meidän kaikkien kannalta elintärkeään tulevaisuustyöhön mukaan paitsi kaikki lappilaiset toimijat, niin myös ministeriöt ja kansalliset yhteistyökumppanit. 

Lappilaiseen tapaan tavoitteissa ei tule nöyristellä: Lapin tulee olla paitsi Suomen, niin koko arktisen alueen edelläkävijä kestävässä kehityksessä. Uskon, että rohkeutta meillä lappilaisilla siihen kyllä löytyy!