Aluekehittäminen

Rakennamme tulevaisuuden Lappia

Lapin liitto vastaa aluekehittämisen strategisesta kokonaisuudesta Lapin maakunnassa. Tavoitteenamme on rakentaa aluekehityksellä kestävää menestystä maailman puhtaimmassa maakunnassa. Teemme tiivistä yhteistyötä Lapin kuntien, elinkeinoelämän toimijoiden, valtion viranomaisten, ministeriöiden, korkeakoulujen ja useiden muiden tahojen kanssa.

Kehitämme Lappia, Suomea ja Eurooppaa

Maakunnan liitolla on vastuu maakunnan suunnittelusta ja kehittämisestä alueiden kehittämislain sekä maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla.

Käytännössä aluekehittämisestä vastaaminen tarkoittaa maakunnallisten kehittämisstrategioiden ja -ohjelmien laatimista, aluekehittämistoimien suunnittelua ja rahasto-ohjelmien koordinointia.

Kehittämällä Lappia kehitämme samalla koko Suomea ja Eurooppaa. Lue lisää Lapin liiton kansainvälisestä työstä.

Maakuntaohjelma eli Lappi-sopimus ohjaa kehittämistyötä ja aluekehitysrahoitusta

Kuten monessa muussakin maakuntaliitossa, Lapin liitossa on yhdistetty maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma yhdeksi asiakirjaksi, joka meillä tunnetaan Lappi-sopimuksena. Sopimus on laajalla lappilaisjoukolla koottu kuva alueen tulevaisuuden tavoitteista.

Maakunnan pitkän aikavälin aluekehityslinjaukset ohjaavat kehittämisrahoituksen suuntaamista ja edunvalvontaa sekä maakuntakaavoitusta, joka puolestaan ohjaa kuntakaavoitusta ja muuta alueidenkäytön suunnittelua. Lappi-sopimuksessa Lapin tulevaisuutta tarkastellaan aina 2040-luvulle saakka.

EU myöntää rahaa alueellisten kehityserojen tasaamiseen, ja Lapin liitto toimii EU:n aluekehitysrahastojen kautta aluekehityshankkeiden rahoittajana.

Lapin liitolla on käytettävissään sekä kansallista että EU-rahoitusta, jota myönnetään Lapin tavoitteita edistäviin projekteihin. Aluekehitysrahat ovat hyvin tärkeitä Lapin elinvoiman kehittämiselle ja uudistumiselle, koska muuta kansallista rahoitusta alueelle suuntautuu paljon vähemmän kuin kasvukeskuksiin.

Lue lisää rahoituksesta Lapin liitossa

Lappi-sopimus linjaa Lapin liiton toimintaa muun muassa aluesuunnittelun, aluekehitysrahoituksen ja edunvalvonnan teemoissa.

Lapissa tulevaisuutta rakennetaan yhdessä tehden

  • Lappi-sopimus esittää kokonaiskuvan seuraavan neljän vuoden strategisesta kehittämisestä sekä ohjaa rahoituksen suuntaamista
  • Lapin liitto johtaa ja koordinoi aluekehittämistä, jota tehdään laajassa ja tiiviissä yhteistyössä
  • Lappilainen aluekehittäminen on maakunnan, Suomen ja Euroopan tason kehittämistä
  • Aluekehittämisen keskiössä on luonto, kestävyys sekä yritysten ja asukkaiden hyvinvointi

 

Lue lisää Lappi-sopimuksesta

Arctic Smartness – Lapin älykkään erikoistumisen toimeenpanon kärkialoite

Kansainvälisyys nostetaan yhä selkeämmin lappilaisen aluekehittämisen keskiöön ja nähdään kehittämisen välineenä. Kansainvälistymisen perustana on vahva alueidentiteetti ja halu osallistua oman alueen kehittämiseen.

Lapin älykäs erikoistuminen painottaa luonnovarojen ja -olosuhteiden kestävää hyödyntämistä, mutta samalla nostamme esille arktisen osaamisen ja uudet kasvumahdollisuudet. Kaiken menestymisen taustalla on niin yritysten kuin kehittäjien vahva verkottuminen ja yhteistyö. Arctic Smartness on lappilainen tapa toteuttaa älykästä erikoistumista. Toimintamallin keskiössä on kuusi modernia klusteria, jotka tekevät töitä yli organisaatio- ja maarajojen.

 Lue lisää Lapin älykkäästä erikoistumisesta

Lappi lukuina

Aluekehityksestä kertovia lukuja ovat mm. väestönkehitys, työpaikkakehitys ja alueellinen bruttokansantuote.

Tutustu Lapin lukuihin

Vastuullisuus

Me Lapin liitossa toimimme arvopohjaisesti, kestävästi ja vastuullisesti. Tehemä yhessä kestävän tulevaisuuden!

Lue lisää vastuullisuudesta Lapin liitossa

Strategiset ohjelmat

Lappi-sopimuksen sisältöä tarkentavia ohjelmia tehdään yhteisestä päätöksestä, silloin kun se tarpeelliseksi nähdään.

Lapin liiton strategiset ohjelmat

Lisätietoja

Päivi Ekdahl

Kehittämisjohtaja

Vastaan kehittämisen ja rahoituksen vastuualueen toiminnasta. Työpäiväni koostuu erilaisten, sekä kansallisten että kansainvälisten, rahoitusohjelmien toimeenpanoon, uusien rahoitusohjelmien valmisteluun, älykkääseen erikoistumiseen, kansalliseen ja kansainväliseen aluekehittämiseen sekä henkilöstöhallintoon liittyvistä tehtävistä.

Heli Knutars

Yhteysjohtaja

Toimin vaikuttamisen vastuualueen johtajana. Vastuualueeseemme kuuluvat muun muassa strategia-, matkailu- ja kunta-asiat, vaelluskalatyöryhmän koordinointi, TYP sekä maakunnallinen ennakointityö. Tiimissämme on myös useita maakunnallisia strategisia hankkeita ja FEM-konferenssin koordinointityö. Yhteistyö eri sidosryhmien, maakuntien ja kuntien kanssa on meille tärkeää.