Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Lapin elintarvikeohjelma - tähtäimessä vuosi 2025

Lapin elintarvikeohjelman tarkoituksena on tuoda esille lappilaisen elintarviketuotannon nykytilanne sekä alan laaja mahdollisuuskenttä. Lapin elintarvikeohjelma nostaakin esille toimenpiteitä, joita toteuttamalla murrosvaiheessa oleva lappilainen maaseuturakenne saadaan uuteen nousuun elintarvikkeiden osalta. Ohjelmassa tarkastellaan mahdollisuuksia lappilaisen kysynnän ja kulutuksen kautta keskittyen maitoon, naudanlihaan, poronlihaa, lampaaseen, kalaan, avomaan kasviksiin sekä luonnontuotteisiin. Näillä toimialoilla on edellytyksiä kannattavaan toimintaan Lapissa ja siksi näille tuleekin kohdentaa kehittämistoimenpiteitä.

Ohjelmassa kuvataan myös visio, jota kaikilla tulevilla kehittämistoimenpiteillä lähdetään tavoittelemaan. Ohjelman visiona on saada Lapin omavaraisuusaste valittujen raaka-aineiden jalostuksen osalta 30 %:iin, jolloin alueelle jää 100 miljoonaa euroa pääomaa paikallistalouteen. Julkaisun jälkeen ohjelmaan lähdetään jalkauttamaan aktiivisesti ympäri Lappia laajalle toimijakentälle. 

Ohjelma on julkaistu toukokuussa 2017. Ohjelma laadittiin laajassa, osallistavassa teemaryhmätyöskentelyssä, ja ohjelman laatimisen materiaalit olivat kaiken aikaa avoimia laajan verkoston kommenteille.