EU leverage
Kuva: Arktinen keskus | Arto Vitikka

Kansainvälinen työ

Vaikutamme Lapin puolesta kansainvälisillä areenoilla

Lappi on Suomen kansainvälisin maakunta maantieteellisen sijaintinsa ja kansainvälisten yhteyksiensä ansiosta. Keskeinen asema Ruotsin, Norjan ja Venäjän rajanaapurina on luonut kansainvälisyydestä osan lappilaisten arkea. Huoltovarmuuden näkökulmasta maareitti Suomesta Eurooppaan kulkee nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa Lapin kautta.

Globaali kiinnostus arktisia alueita kohtaan kasvaa, ja haluamme olla itse vaikuttamassa Lapille tärkeisiin asioihin. Emme tyydy sivustaseuraajan rooliin.

Toimintaympäristön muutoksen myötä maantiede menettää merkitystään kasvun ja työn kehittymisessä. Menestymisemme taustalla on niin yritysten kuin kehittäjien vahva verkottuminen ja yhteistyö – kansainvälisyys on osa kaikkea toimintaamme.

Mika Riipi, Lapin maakuntajohtaja

Lapin liiton kansainvälisen toiminnan strategiassa korostuu kestävyys ja rajattomuus

Lapin liiton kansainvälisen toiminnan strategia päivitettiin vuonna 2022. Uudessa strategiassa Lapin kansainväliseksi toimintaympäristöksi on hahmoteltu erityisesti viisi aluekokonaisuutta:

  • NSPA – pohjoiset harvaanasutut alueet
  • Pohjoismaat
  • EU
  • Pohjois-Amerikka
  • Aasian demokraattiset alueet

Kansainvälisen strategian tavoitteena on yhteistyöverkostojen kehittäminen (ylläpitäminen, vahvistaminen ja uudet mahdollisuudet) erityisesti elinkeinoelämän, logistiikan ja osaamisen teemoissa.

Lapin liiton kansainvälinen strategia -dokumentti (pdf)  

 

Lapin liiton kansainvälisen toiminnan strategian painopisteet ovat

  1. Vihreä siirtymä ja digitalisaatio
  2. Huoltovarmuus
  3. Osaavan työvoiman riittävyys ja kansainvälinen rekrytointi
  4. Rajaesteiden poistemisen edistäminen Pohjoismaissa
  5. Temaattisen kumppanuudet Lapin älykkään erikoistumisen strategian pohjalta, yhdessä kehittäminen ja EU-rahoitukset

Lapin liitto koordinoi aluekehityksen kansainvälistä yhteistyötä

Kansainvälisyydellä on yhä tärkeämpi rooli Lapin aluekehittämisessä. Yhteistyössä lappilaisten sidosryhmien kanssa on laadittu Kansainvälistymisen ja älykkään erikoistumisen strategiset prioriteetit vuosille 2018-2022 (pdf). Strategian toteuttamista ohjaa Lapin aluekehittämisen kansainvälistymisen johtoryhmä, joka koostuu Lapin liiton ja Lapin ELY -keskuksen henkilöistä ja sen puheenjohtajana toimii maakuntajohtaja.

Tavoitteena strategialla on mahdollistaa eri tavoin se, että lappilaiset toimijat pääsevät hyödyntämään kansainvälistä yhteistyötä edistääkseen menestymistään.

Lapin liitolla on tärkeä rooli naapurimaihin Ruotsiin ja Norjaan suuntautuvassa yhteistyössä erityisesti rajat ylittävien rahoitusohjelmien ja Pohjoiskalotin neuvoston puitteissa.

Panostamme myös Lapin näkyvyyden lisäämiseen valituissa eurooppalaisissa foorumeissa (lisää tietoa: www.arcticsmartness.eu) ja kahdenvälisissä kumppanuuksissa, jotta lappilaiset toimijat ovat entistä halutumpia yhteistyökumppaneita. Kansainväliset kumppanuudet mahdollistavat elinkeinojemme verkottumisen laajempiin, jopa globaaleihin arvoketjuihin.

 

Arctic Smartness – Lapin älykästä erikoistumista

Lapin älykäs erikoistuminen painottaa luonnovarojen ja -olosuhteiden kestävää hyödyntämistä, mutta samalla nostamme esille arktisen osaamisen ja uudet kasvumahdollisuudet. Kaiken menestymisen taustalla on niin yritysten kuin kehittäjien vahva verkottuminen ja yhteistyö.

Arctic Smartness on lappilainen tapa toteuttaa älykästä erikoistumista. Toimintamallin keskiössä on kuusi modernia klusteria, jotka tekevät töitä yli organisaatio- ja maarajojen.

Lue lisää Lapin älykkäästä erikoistumisesta arcticsmartness.fi-verkkosivuilta.

Maakuntaliitot edustavat Suomea alueiden Euroopassa

Maakuntien liitoilla on merkittävä rooli eurooppalaisen yhteyden ylläpitäjänä. Euroopan komissiossa korostetaan alueiden roolia ja alueilla älykkään erikoistumisen strategioista vastuussa olevat tahot ovat avaintoimijoita komission suuntaan.

Lapissa nähdään, että kansainvälisyys perustuu vahvaan alueelliseen yhteistyöhön. Jotta kansainvälinen verkostoituminen koetaan yhteiseksi asiaksi ja kansainvälisyyttä voidaan käyttää kehittämisen välineenä, olemme luoneet alueen eri toimijoista koostuvan Lapin aluekehittämisen kansainvälistymisen ekosysteemin. Ekosysteemi rakentuu alueen TKI-toimijoiden systemaattiseen yhteistyöhön perustuvan  Arctic Smartness  -toimintamallin ympärille.

Lisätietoja

 

Kaarina Mäcklin

Kansainvälisten asioiden asiantuntija

Teen töitä aluekehittämisen kansainvälistymisen parissa. Osallistun Lapin älykkään erikoistumisen kehittämistehtäviin ja toimin Lapin yhteyshenkilönä Itä- ja Pohjois-Suomen älykkään erikoistumisen strategian toteuttamisessa.

Mika Riipi

Maakuntajohtaja

Maakuntajohtaja johtaa hallituksen alaisena liiton virastoa ja vastaa viraston toimintakyvystä, asioiden valmistelusta ja päätösten toimeenpanosta. Maakuntajohtaja toimii Lapin liiton hallituksen esittelijänä ja käyttää maakunnan liiton puhevaltaa. Maakuntajohtajan keskeisimpiin tehtäviin kuuluu suhteiden hoitaminen maakunnan sisäisiin, kansallisiin ja kansainvälisiin sidosryhmiin. Keskeinen tehtävä on myös maakunnan edunajamisen koordinaatio. Lappi Suomen kansainvälisimpänä maakuntana on mukana lukuisissa virallisissa ja epävirallisissa kansainvälisissä verkostoissa, minkä vuoksi maakuntajohtajan työssä painottuu vahvasti kansainvälinen yhteistyö.

Kirsi Pulkamo

Hallintojohtaja

Vastaan Lapin liiton hallinnosta ja sen kehittämisestä, hallituksen ja valtuuston asioiden valmistelusta ja täytäntöönpanosta sekä henkilöstöjohtamisesta. Lisäksi vastuullani on EU:n rakennerahastotehtävien maksatuksiin liittyvät tehtävät kansallisissa ja kansainvälisissä yhteyksissä.

Päivi Ekdahl

Kehittämisjohtaja

Vastaan kehittämisen ja rahoituksen vastuualueen toiminnasta. Työpäiväni koostuu erilaisten, sekä kansallisten että kansainvälisten, rahoitusohjelmien toimeenpanoon, uusien rahoitusohjelmien valmisteluun, älykkääseen erikoistumiseen, kansalliseen ja kansainväliseen aluekehittämiseen sekä henkilöstöhallintoon liittyvistä tehtävistä.

Jenni Lintula

Viestintäpäällikkö

Kehitän Lapin liiton viestintää, sparraan liittolaisten viestintäosaamista ja vuorovaikutan eri kanavissa. Myös Lapin EU-tietopiste ja työnhyvinvoinnin kehittäminen on osa työtäni. Koordinoin Lapin kuntien viestintäverkostoa ja vaikutan erilaisissa viestinnän verkostoissa. Olen Lapin alueellisen valmiustoimikunnan viestintäjaoksen varapuheenjohtaja ja Lapin liiton johtoryhmän jäsen.