Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Arktinen biotalous

EU maaseudun kehittamisrahaston logo

 

  ELY logo

 

Lapin liiton logo

Hankkeen tavoitteita

Arktinen biotalous -hankkeen avulla vahvistetaan ja mahdollistetaan Lapin biotaloustoimijoiden yhteistyötä toimiala- ja organisaatiorajat ylittävällä koordinaatiolla ja viestinnällä.

Lisäksi hankkeessa laaditaan Suomen biotalousstrategiaa toteuttava Arktisen biotalouden kehittämisohjelma, jossa kuvataan konkreettisia toimia alalla vuoteen 2025 mennessä.

Hankkeessa on myös laadittu pääviestit, joita lähdemme viemään eteenpäin. Hankkeella on kaksi pääviestiä ja lisäksi jokaisella pääteemaryhmällä on omat viestinsä, jota kaikessa toiminnassa korostetaan. Käy tutustumassa pääviesteihimme  täällä.

 
Pääteemat:

1. Elintarvikkeet ja luonnontuotteet - jalostusarvon nosto
Lähiruoka & luomuruoka, palvelut (esim. hyvinvointi), porotalous, marjat, sienet, yrtit
Biokomponentit: ravinteet, kosmetiikka
Uudet asiakassegmentit, verkostomainen yrittäjyys 

2. Puurakentaminen - selvitys ja tukeminen
Kerrostalorakentaminen, CLT-rakentaminen, julkinen rakentaminen, viestintä

3. Sininen biotalous - erikoistuminen ja tuotteistaminen
Hoitokalastuksen kalanjalostus, vaelluskalat, mestari-kisälli-toiminta, kannattavuus

4. Hajautettu uusiutuva energia - yhteisöllisyys
Pien CHP, Agrohubit: kiertotalous. Esim. biokaasu, hake, biohiili, vety, energiaomavaraisuus, lämpö, sähkö, liikennepolttoaineet

Myös metsätuotteemme, biojalostus ja metsäbioenergia tullaan pitämään mukana hankkeen portfoliossa.

Arktinen biotalous -hanke kestää puolitoista vuotta huhtikuusta 2016 elokuun 2017 puoliväliin.

BIOTALOUDEN HUIPPUKOKOUS TULEE!

 

Tervetuloa mukaan 

 BIOTALOUDEN HUIPPUKOKOUKSEEN! 

Paikka: Lapin amk Borealis-sali (Jokiväylä 11), Rovaniemi  
Aika: perjantai 19.1.2018 klo 9 - 16 
Kenelle: kaikille biotaloudesta kiinnostuneille 

Tästä tilaisuudesta ei kannata jäädä pois! Nyt jos koskaan on aika vaikuttaa ja lähteä räjäyttävällä vauhdilla tekemään Lapista biotalouden uusi edelläkävijävaltakunta. Tulehan kuulemaan, miten sinäkin voit olla aktiivinen osa tätä toimintaa nyt ja tulevaisuudessa.

OHJELMA 
ENNAKKOMATERIAALIT 

Tulossa osallistujille sähköpostitse myöhemmin. Ohjelma julkaistaan laajemmin myös sosiaalisen median kanavissamme ja nettisivuillamme.

ILMOITTAUDU MUKAAN! 

Elintarviketalon konsepti on nyt julkaistu!

 

Mitä: Elintarviketalo-mallin julkistamistilaisuus
Missä:  Cumulus Resort Pohjanhovi, Pohjanpuistikko 2, Rovaniemi
Milloin:  maanantaina 11.12.2017 klo 12 - 14

Lapissa tuotetuille elintarvikkeille on kasvavaa kysyntää kotimaassa ja maailmalla. Elintarviketaloja tarvitaan matalan kynnyksen työtiloiksi elintarvikkeiden jalostukseen ja tuotantoon koko Lapin ja Koillismaan alueella.

Elintarviketalo-mallin julkistamistilaisuudessa RE Group esittelee suunnittelemansa elintarvikkeiden terminaali- ja jalostustilojen toimintamallin. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan, miten mallia voi hyödyntää uudisrakennuksissa tai kunnostettavien tilojen rakennussuunnittelussa ympäri Lapin ja Koillismaan.

TUTUSTU KONSEPTIN YHTEENVETOON  TÄÄLLÄ.

LUE BIOTALOUSUUTISTEN JUTTU PÄIVÄSTÄ  TÄÄLLÄ 

Energiaohjelman jalkauttaminen - tule mukaan työpajaan!

 
Tule vaikuttamaan  Lapin hajautetun uusiutuvan energian ohjelman jalkauttamiseen ja toimenpiteiden kirkastamiseen tiistaina 28.11. klo 9.00 - 16.00 Tiedekeskus Pilkkeeseen Rovaniemelle!

Nyt on tärkeää hahmottaa, miten jokainen voi omassa organisaatiossaan viedä Lapin energiaeohjelman toimenpiteitä eteenpäin, jotta yhdessä saavutamme vision vuoteen 2025 mennessä. Miten saamme kaikki toimijat yhdelle viivalle, kun lähdemme jalkauttamaan Lapin energiaohjelmaa? Miten saamme liikkeelle tarvittavat investoinnit energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi? Asiantuntevien fasilitaattoreiden avulla etsimme näille kysymyksille vastaukset, joista luomme yhteisen tavoitteellisen tarinan.

Ilmoittaudu mukaan  TÄÄLLÄ.

Muista myös levittää tietoa tästä työpajasta eteenpäin omissa verkostoissasi - ilman laajaa ja sitoutunutta tekijäjoukkoa emme saa Lapin energiaohjelman tärkeitä toimenpiteitä ja tavoitteita käytäntöön. Kaikkien panosta tarvitaan!

Bio- ja kiertotalous Pellossa - kiertue jatkuu!

 

Tervetuloa mukaan Pellon bio- ja kiertotalouspäivään! Tule kuulemaan, kuinka bio- ja kiertotalouden tuomat uudet mahdollisuudet voidaan ottaa konkreettisesti käyttöön sinun kylälläsi! Päivän aikana suuressa roolissa ovat keskustelut - mitä ajatuksia alustukset herättävät, entä mitä kysymyksiä tai huolenaiheita? Tässä on oiva mahdollisuus vaikuttaa oman kyläsi tulevaisuuteen - me autamme eteenpäin!

Päivän materiaalit 

Juttu päivästä Biotalousuutisissa

Kestävä rakentaminen puhuttaa Rovaniemellä

 

Muistatko vielä  Terve kunta rakentuu puulle -roadshow'n, joka kiersi Suomea, muttei tullut Lappiin? Nyt on mahdollisuus päästä kuulemaan vähintään yhtä kovaa asiantuntemusta Lapissa, Rovaniemellä, kun Kestävän rakentamisen klusteri järjestää Kestävän rakentamisen ajankohtaisseminaarin 2.11.2017 klo 12:00-16:30 Pilkkeessä (Ounasjoentie 6). Tervetulokahvit tarjoillaan klo 11:30 alkaen. Tule mukaan kuulemaan alan ajankohtaisimmistä uutisista ja uusimmista puurakentamiseen liittyvistä suunnitelmista Lapissa - tilaisuus on kaikille avoin!

Mitä: Kestävän rakentamisen ajankohtaisseminaari
Missä: Tiedekeskus Pilke, Ounasjoentie 6, Rovaniemi
Milloin: Torstaina 2.11.2017 klo 12:00-16:30
Miksi: Koska tieto kestävästä rakentamisesta kuuluu kaikille lappilaisille! 

TÄÄLTÄ  löydät seminaarin esitysmateriaalit. Käy myös lukemassa  Biotalousuutisista , miltä päivä näyttytyi Lapin amk:n opiskelijan silmin!

Biotalouden hankejulkaisu luettavissa nyt!

 
Biotalouden hankejulkaisua on luettavissa nyt sähköisellä pohjalla! Käy heti tutustumassa julkaisuun  TÄÄLLÄLaita julkaisun linkkiä eteenpäin myös kavereillesi - tässä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen lehti. Ota luvun alle ja opi, mitä kaikkea biotalouden saralla tehdään hankkeiden kautta koko Lapin maakunnan tasolla. Elintarvikkeista puurakentamisen kautta kalavesille ja lähienergiaan - hankejulkaisu kattaa koko biotalouden toimialan. 

Bio- ja kiertotalous - mahdollisuudet vahvuuksiksi Lapin kylissä!

 

Tervetuloa mukaan Arktisen biotalouden ja  MYSSY-hankkeen bio- ja kiertotalouskiertueelle Lapin kyliin! Tällä kyläkiertueella esillä ovat maaseutuklusterin laajassa verkostoyhteistyössä työstetyt Lapin  elintarvike- ja  energiaohjelma sekä MYSSY (Maaseudun yrityssymbioosit) -hankkeen työstämät arvoketjut ja yritysyhteistyömallit muun muassa sivuvirtojen hyötykäyttöön. Tule kuulemaan, kuinka bio- ja kiertotalouden tuomat uudet mahdollisuudet voidaan ottaa konkreettisesti käyttöön sinun kylälläsi! Lisäksi tilaisuuksissa kuullaan kylille suunnattuja puheenvuoroja ja paikallisia yrittäjiä. Tilaisuudet päättyvät tiiviiseen yhteiskeskusteluun ja pohdintaan puheenvuoroihin liittyen.

Ota mukaan itsesi lisäksi kaverisi, tuttavasi ja naapurisikin - nyt on aika alkaa puhaltaa yhteen hiileen! Tehemä yhessä pois rakkauesta Lappiin! 

Lue lisää tästä kaikkia lappilaisia koskevasta kyläkiertueesta  Biotalousuutisista

KYLÄKIERTUEEN AIKATAULU:

  

8.9. klo 12 - 16 Sodankylä, kunnanviraston valtuustosali, Jäämerentie 1
Ilmoittaudu mukaan 
Tarkempi ohjelma

  

13.9. klo 12 - 16 Salla, Saija-Pirtti, Saijanlenkki
Ilmoittaudu mukaan
Tarkempi ohjelma    

Lue Sodankylän ja Saijan päivistä  Biotalousuutisista täällä ! Jutusta löydät myös linkit päivien esitysmateriaaleihin sekä kuviin.  

Lisäksi luvassa on vielä lokakuussa vierailu Pellon kunnassa. Päivitämme aikataulut sekä tarkemmat ohjelmat linkkien taakse myöhemmin. Pysy kuulolla ja laita päivämäärät jo nyt muistiin itsellesi! 

Paljon asiaa lohesta - tule mukaan Lohiseminaariin

 

Simojoen Lohirannassa järjestetään perinteinen Lohiseminaari 31.8. klo 14-17 osoitteessa Ranuantie 219 B 95255 Alaniemi. Tervetuloa mukaan tähän erittäin tärkeään, kaikille avoimeen ja maksuttomaan tilaisuuteen! Luvassa on ajankohtaiset kuulumiset Suomen lohipolitiikasta, Simojoen lohitilanteesta sekä sinisen biotalouden kehittämisestä Lapissa. Tilaisuudessa on myös hyvin aikaa keskustelulle ja yleisökysymyksille.

OHJELMA:

 

  • Tervetulokahvit
  • Tilaisuuden avaus, Eeva Kesonen, Simojoen Lohiranta
  • Simon kunnan terveiset, Jari Juusola, Simon elinkeinokoordinaattori
  • Simojoen kunnostusprojekti, Marko Kangas, Lapin ELY-keskus
  • Sininen biotalous Lapissa, Tanja Häyrynen, Lapin liitto, Arktinen biotalous -hanke
  • Matti Ovaska, WWF Lohenkalastuksen säätely EU-tasolla
  • Kalervo Aska, Tornio -Muoniojokiseura
  • Puheenvuorot mahdollisesti paikalle tulevilta Lapin kansanedustajilta
  • Vapaata keskustelua  

 

Ilmoittaudu mukaan tähän tärkeään tilaisuuteen  TÄÄLLÄ. Levitä myös viestiä eteenpäin omissa verkostoissasi!

Virallisen ohjelman ladattavassa muodossa löydät  täältä.

Lisätietoja:
Simojoen lohiranta, Eeva Kesonen (0500 691 351 / 0400 394 066, info@simojoen-lohiranta.fi)
Lapin liitto, Arktinen biotalous, Tanja Häyrynen (040 704 3130, tanja.hayrynen@lapinliitto.fi)
 

Puualan tulevat tapahtumat

Koulutuskalenteri päivittyy kaiken aikaa! Käy kurkkaamassa uusimmat koulutustiedot  täällä

  

Puurakentamisen teemaryhmän seuraava kokous pidetään keskiviikkona 23.8. klo 13-16 Lapin amk:n tiloissa Rovaniemellä. Kokouksen teemana ovat mm. puurakentamisen erilaiset verkostot ja niiden toiminnan jatkuminen, maaseutuklusterin tuleva hankejulkaisu, biotalouden kehittämisohjelman puurakentamisen toimenpiteet, tulevat tapahtumat sekä ajankohtaiset kuulumiset.

Ilmoittaudu mukaan
Kokouksen tarkempi virallinen ohjelma
Puurakentamisen teemaryhmän materiaalit

Nähdään puurakentamisen yhteistyön merkeissä!

 

Kestävä tulevaisuus tehdään puusta! Tule mukaan kuulemaan puualan tuoreimmat kuulumiset PUUMI-koulutusseminaariin Joensuuhun 31.8.-1.9. Seminaarissa esillä ovat mm. erilaiset innovatiiviset puutuoteratkaisut yrityskentällä sekä sivuvirtojen hyödyntämisen kehitysnäkymät. Lisätietoja ja ilmoittautuminen  TÄÄLLÄ

Puu- ja bioenergiamessuilla Jyväskylässä 6.-8.9. on luvassa piinkovia esiintyjiä sekä ajankohtaista tietoa sekä puu- että bioenergian alalta. Opi, millaisia erilaisia tuotteita ja palveluita uusiutuvaan energiantuotantoon on saatavilla, millaisia biotalouden innovaatioita meillä on käsillämme sekä miten monipuolista puusepänteollisuutta Suomessa on. Näiden perinteisten messujen kattaus on suorastaan valtava, kun esillä ovat sekä bioenergian että puualan kehittämisen kärjet! Tutustu tapahtumaan tarkemmin täällä:  Puumessut 2017 Bioenergia 2017 -messut

Forum Wood Nordic on nyt jo kuudetta kertaa järjestettävä Pohjoismainen konferenssi, joka keskittyy nollapäästöisiin kaupunkeihin ja asutusalueisiin.  Miten varmistetaan kasvavien kaupunkien vihreä tulevaisuus? Vastaukset kuulet tässä tapahtumassa. Konferenssi järjestetään Trondheimissa, Norjassa, 27.-29.9. Lisätietoja  täällä

Loput tapahtumat ja lisätiedot löydät  Biotalousuutisista!

Biotaloussyksy starttaa Leviltä!

 

Tapahtumantäyteinen biotaloussyksy starttaa tänä vuonna Leviltä! Tule sinäkin mukaan, niin pääset kuulemaan uusimmat kuulumiset biotalouden saralta sekä verkostoitumaan tärkeiden vaikuttajien kanssa. Maaseutuklusteri haluaa olla tuomassa lappilaisesta biotalouden kiinnostuneet ihmiset yhteen hyvä asian puolesta! 

Maaseutuklusteri on järjestämässä biotalousviikon etkoja Levillä Hullussa Porossa tiistaina 29.8. klo 17.30-19.30, jolloin paikalle saapuvat myös lappilaiset kansanedustajat suoraan Arkadianmäeltä. Paikalle on kutsuttu myös lappilaisia biotalousalan yrittäjiä: niin luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden tuottajia kuin puurakentamisen ja uusiutuvien energiaratkaisujen eksperttejä. Yrittäjät pääsevät etkoilla jututtamaan kansanedustajia ja esittämään heille kehitysideansa ja huolenaiheensa. Maaseutuklusterin väki puolestaan esittelee koko porukalle elintarvike- ja energiaohjelmien mukanaan tuomia kehittämismahdollisuuksia. Paikalle mahtuu myös 20 ensiksi ilmoittautunutta, joten toimi nopeasti ja varaa paikkasi tähän tärkeään keskustelutilaisuuteen!

Tapahtuman ohjelma
Ilmoittaudu mukaan   

 

Mitä olisivatkaan etkot ilman varsinaista tapahtumaa ja jatkoja! Levi goes green 30.8-1.9. on kolmipäiväinen green care -alan kansallinen ydintapahtuma, jossa esitellään matkailu-, hyvinvointi-, luonto- ja viherympäristöalojen rajapinnoissa syntyvää uutta osaamista, toimintaa ja palveluita. Tapahtumassa on luvassa runsaasti ajankohtaisia alustuksia, paneelikeskusteluja sekä mahdollisuus järjestää erilaisia treffejä tai työpajoja itse ohjelman päätteeksi.

Tutustu ohjelmaan
Ilmoittaudu mukaan 

 Biotaloustapahtumat huipentuvat Levillä perjantaina 1.9.  klo 9-17järjestettävään Nyt puhutaan Lapin elintarvikealasta! -keskustelutilaisuuteen. Päivä kokoaa yhteen Lapin elintarvikealan todelliset asiantuntijat, joiden kanssa osallistujat pääsevät keskustelemaan lappilaisen elintarvikealan tulevaisuuden näkymistä sekä nykypäivän kuulumisista vuorovaikutteisesti. Nimensä mukaisesti tilaisuudessa pääroolissa ovat osallistujien ja alustajien väliset keskustelut, joille aikaa on varattu runsain mitoin. Tule mukaan kuulemaan muun muassa Lapin elintarvikeohjelman toimenpiteistä, REKO-renkaan toiminnasta, osaamisen kehittämisestä alueellisesta elintarvikelogistiikasta!

Tutustu ohjelmaan
Ilmoittaudu mukaan

 

Biotalousviikon kruunaa jatkot eli Levillä lauantaina 2.9. juostava Ruskamaraton. Tapahtuma ei paljon selittelyjä kaipaa; pakkaa siis biotalousviikoille lenkkitossut reppuun mukaan ja pinkaise uusien oppien kanssa ruskamaiseman kaunistamille juoksupoluille!

Tutustu tapahtumaan  
Ilmoittaudu mukaan    

Maaseutuklusterin väki toivottaa sinut tervetulleeksi Levin biotalousviikoille - tehemä pois yhessä rakkauesta Lappiin! Seuraa keskustelua ja käytä päivityksissäsi tunnistetta #biotalousviikko! Lisäksi kannattaa seurata tunnistetta #biotalous.

MITÄ, MISSÄ JA MILLOIN?

29.8. klo 17.30-19.30 Biotalousetkot, Levi, Hotelli Hullu Poro
30.8.-1.9. Levi goes green, Levi, Hotelli Hullu Poro
1.9. klo 9-17 Nyt puhutaan Lapin elintarvikealasta!, Levi, Hotelli Hullu Poro
2.9. Ruskamaraton, Levi

 

Vihreä talous -hankkeen loppuseminaari

Aika: perjantai 20.1.2017, klo 9:30–12:15

Paikka: Lapin AMK, Jokiväylä 11, Rovaniemi

Tervetuloa Vihreä talous -hankkeen loppuseminaariin Rovaniemelle 20.1.2017! Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa hankkeessa luotiin toimintamalli paikallistason vihreän talouden edistämiseksi. Seminaarissa kuullaan muun muassa maaseudun pääomapaosta ja sen syistä sekä miten paikallisilla hajautetuilla energiaratkaisuilla voidaan estää rahavirtojen valuminen alueelta pois. Tule tutustumaan uusimman tutkimuksen esille tuomaan näkökulmaan vihreästä taloudesta!

Loppuseminaarin yhteydessä järjestetään myös Arktinen biotalous -hankkeen hajautetun uusiutuvan energian teemaryhmän toinen työpaja. Työpajan ensimmäinen osa pidetään torstaina 19.1. klo 13–16 ja toinen osa loppuseminaarin jälkeen perjantaina 20.1. klo 13–16. Teemoina ovat hajautetun uusiutuvan energian tulevaisuuden SWOT ja visio vuoteen 2025 tähdäten. Tervetuloa osallistumaan myös työpajaan!

SEMINAARIN MATERIAALIT

 

Maaseutuseminaari 15.11.2016

Ainutlaatuinen arktinen Lappi -maaseutuseminaari Rovaniemellä 15. marraskuuta 2016.
 

Tutustu tästä seminaarin OHJELMAAN

SEMINAARIN VIDEOMATERIAALI

Seminaarin MATERIAALIT

#AinutLappi

Vastaathan PALAUTEKYSELYYN

Ainutlaatuinen arktinen Lappi -maaseutuseminaari - kuva ohjelmasta 2016