Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Arktinen biotalous

EU maaseudun kehittamisrahaston logo

 

  ELY logo

 

Lapin liiton logo

Hankkeen tavoitteita

Arktinen biotalous -hankkeen avulla vahvistetaan ja mahdollistetaan Lapin biotaloustoimijoiden yhteistyötä toimiala- ja organisaatiorajat ylittävällä koordinaatiolla ja viestinnällä.

Lisäksi hankkeessa laaditaan Suomen biotalousstrategiaa toteuttava Arktisen biotalouden kehittämisohjelma, jossa kuvataan konkreettisia toimia alalla vuoteen 2025 mennessä.

Hankkeessa on myös laadittu pääviestit, joita lähdemme viemään eteenpäin. Hankkeella on kaksi pääviestiä ja lisäksi jokaisella pääteemaryhmällä on omat viestinsä, jota kaikessa toiminnassa korostetaan. Käy tutustumassa pääviesteihimme  täällä.

 
Pääteemat:

1. Elintarvikkeet ja luonnontuotteet - jalostusarvon nosto
Lähiruoka & luomuruoka, palvelut (esim. hyvinvointi), porotalous, marjat, sienet, yrtit
Biokomponentit: ravinteet, kosmetiikka
Uudet asiakassegmentit, verkostomainen yrittäjyys 

2. Puurakentaminen - selvitys ja tukeminen
Kerrostalorakentaminen, CLT-rakentaminen, julkinen rakentaminen, viestintä

3. Sininen biotalous - erikoistuminen ja tuotteistaminen
Hoitokalastuksen kalanjalostus, vaelluskalat, mestari-kisälli-toiminta, kannattavuus

4. Hajautettu uusiutuva energia - yhteisöllisyys
Pien CHP, Agrohubit: kiertotalous. Esim. biokaasu, hake, biohiili, vety, energiaomavaraisuus, lämpö, sähkö, liikennepolttoaineet

Myös metsätuotteemme, biojalostus ja metsäbioenergia tullaan pitämään mukana hankkeen portfoliossa.

Arktinen biotalous -hanke kestää puolitoista vuotta huhtikuusta 2016 elokuun 2017 puoliväliin.

Biotaloussyksy starttaa Leviltä!

 

Tapahtumantäyteinen biotaloussyksy starttaa tänä vuonna Leviltä! Tule sinäkin mukaan, niin pääset kuulemaan uusimmat kuulumiset biotalouden saralta sekä verkostoitumaan tärkeiden vaikuttajien kanssa. Maaseutuklusteri haluaa olla tuomassa lappilaisesta biotalouden kiinnostuneet ihmiset yhteen hyvä asian puolesta!

Maaseutuklusteri on järjestämässä biotalousviikon etkoja Levillä Hullussa Porossa tiistaina 29.8. klo 18.00-19.30, jolloin paikalle saapuvat myös lappilaiset kansanedustajat suoraan Arkadianmäeltä. Paikalle on kutsuttu myös lappilaisia biotalousalan yrittäjiä: niin luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden tuottajia kuin puurakentamisen ja uusiutuvien energiaratkaisujen eksperttejä. Yrittäjät pääsevät etkoilla jututtamaan kansanedustajia ja esittämään heille kehitysideansa ja huolenaiheensa. Maaseutuklusterin väki puolestaan esittelee koko porukalle elintarvike- ja energiaohjelmien mukanaan tuomia kehittämismahdollisuuksia. Paikalle mahtuu myös 20 ensiksi ilmoittautunutta, joten toimi nopeasti ja varaa paikkasi tähän tärkeään keskustelutilaisuuteen  täällä! Ohjelma julkaistaan myöhemmin.  

 

Mitä olisivatkaan etkot ilman varsinaista tapahtumaa ja jatkoja! Levi goes green 30.8-1.9. on kolmipäiväinen green care -alan kansallinen ydintapahtuma, jossa esitellään matkailu-, hyvinvointi-, luonto- ja viherympäristöalojen rajapinnoissa syntyvää uutta osaamista, toimintaa ja palveluita. Tapahtumassa on luvassa runsaasti ajankohtaisia alustuksia, paneelikeskusteluja sekä mahdollisuus järjestää erilaisia treffejä tai työpajoja itse ohjelman päätteeksi.

Tutustu ohjelmaan
Ilmoittaudu mukaan 

 Biotaloustapahtumat huipentuvat Levillä perjantaina 1.9. järjestettävään Nyt puhutaan Lapin elintarvikealasta! -keskustelutilaisuuteen. Päivä kokoaa yhteen Lapin elintarvikealan todelliset asiantuntijat, joiden kanssa osallistujat pääsevät keskustelemaan lappilaisen elintarvikealan tulevaisuuden näkymistä sekä nykypäivän kuulumisista vuorovaikutteisesti. Nimensä mukaisesti tilaisuudessa pääroolissa ovat osallistujien ja alustajien väliset keskustelut, joille aikaa on varattu runsain mitoin. Tule mukaan kuulemaan muun muassa Lapin elintarvikeohjelman toimenpiteistä, REKO-renkaan toiminnasta, osaamisen kehittämisestä alueellisesta elintarvikelogistiikasta!

Tutustu ohjelmaan
Ilmoittaudu mukaan

 

Biotalousviikon kruunaa jatkot eli Levillä lauantaina 2.9. juostava Ruskamaraton. Tapahtuma ei paljon selittelyjä kaipaa; pakkaa siis biotalousviikoille lenkkitossut reppuun mukaan ja pinkaise uusien oppien kanssa ruskamaiseman kaunistamille juoksupoluille!

Tutustu tapahtumaan  
Ilmoittaudu mukaan    

Maaseutuklusterin väki toivottaa sinut tervetulleeksi Levin biotalousviikoille - tehemä pois yhessä rakkauesta Lappiin! Seuraa keskustelua ja käytä päivityksissäsi tunnistetta #biotalousviikko! Lisäksi kannattaa seurata tunnistetta #biotalous.

MITÄ, MISSÄ JA MILLOIN?

29.8. Biotalousetkot, Levi, Hotelli Hullu Poro
30.8.-1.9. Levi goes green, Levi, Hotelli Hullu Poro
1.9. Nyt puhutaan Lapin elintarvikealasta!, Levi
2.9. Ruskamaraton, Levi

 

Rovaniemen REKO-ryhmän tuottajien tapaaminen

Hei sinä lähiruuan tuottaja!

 

 

 Rovaniemen REKO-ryhmä julkistettiin  Lapin Elintarvikepäivän yhteydessä 19.5. Nyt se polkaistaan toden teolla käyntiin, kun luvassa on ryhmän tuottajien ensimmäinen virallinen tapaaminen. Rovaniemen REKOn tuottajien ensimmäinen tapaaminen järjestetään Pöykkölässä entisen emäntäkoulun tiloissa (osoite Laajakaista 3) keskiviikkona 21.6. klo 15 alkaen. Agendalla ovat muun muassa tuleva ensimmäinen jakopäivä, renkaan toimintamalli sekä markkinointi. Paikalle on kutsuttu myös median edustajia.

Mikäli aikomuksissasi on myydä tuotteitasi REKO-ryhmän kautta, saavu kuulemaan toiminnasta paikan päälle! Ilmoittautumiset sähköpostilla johannes.vallivaara@proagria.fi tai tekstiviestillä 040 684 5741.

Reko-ryhmän toimintaperiaatteista voit lukea lisää  täällä . Rovaniemen REKO-ryhmään voit liittyä  täällä.

Visuaalinen biotalous

 

Arktisen biotalouden visuaalinen tuotanto on nyt kaikille avoimessa muodossa  Lapin materiaalipankissa! Klikkaa linkkiä, luo tunnukset mikäli sinulla ei vielä tunnuksia ole, ja hyödynnä visuaalista tuotantoamme kertoessasi eteenpäin lappilaisia menestystarinoita!

Arktisen biotalouden kuvat kaikista neljästä pääteemasta (elintarvikkeet ja luonnontuotteet, hajautettu uusiutuva energia, sininen biotalous, puurakentaminen) löytyvät seuraavan polun takaa:

kuvat > arktinen bisnes > biotalous

Arktisen biotalouden videot sekä suomen kielisillä että englannin kielisillä teksteillä kaikista pääteemoista löytyvät seuraavan polun takaa:

videot > biotalous

Visuaalista tuotanto on hyödynnetty laajasti myös Arktisen biotalouden julkaisemissa kehittämisohjelmissa. Käy muutenkin tutustumassa näihin tärkeisiin ohjelmiin:

Lapin Elintarvikeohjelma

Lapin hajautetun uusiutuvan energian ohjelma

Videot löytyvät materiaalipankin lisäksi myös Arktisen biotalouden uudelta  YouTube-kanavalta , jonne on luvassa lisää mielenkiintoista ja monipuolista sisältöä syksyllä. Pistä kanava siis jo nyt tilaukseen, ettet missaa mitään!

Elintarvikepäivä Rovaniemellä 19.5.

 Tervetuloa mukaan elintarvikepäivään! Päivän tarkoituksena on koota yhteen lappilaisia elintarvikealan yrittäjiä ja hanketoimijoita pohtimaan elintarvikealan tulevaisuutta maakunnassamme sekä sitä, millaisin keinoin saamme alan yrittäjyydestä kannattavaa. Lisäksi julkistamme samana päivänä Lapin elintarvikeohjelman, joten jos haluat kuulla mitä kaikkea se mahdollistaa yrittäjyyden tueksi – TULE MUKAAN! Ilmoittautuminen  TÄÄLLÄ .

Voit jo etukäteen käydä tutustumassa  elintarviketeemaryhmän sekä  sininen biotalous -teemaryhmän materiaaleihin.


Alustava ohjelmaluonnos ja alustavat puhujat (tarkentuvat myöhemmin):

9-12 Elintarvikealan hanketreffit
Elintarvikeohjelman julkistus
Puheenvuoroja
13-16 Yrittäjien tilaisuus

Tilaisuuden avaus
Elintarvikejärjestelmä ja sen kehittäminen Lapissa / Johannes Vallivaara, ProAgria & Rauno Kuha, Luke
Miten saada tuotteita keskuskeittiöihin / Merja Ahola, Sodankylä
Miten saada tuotteita Reko-rinkiin? / Case Rovaniemen Reko-rinki
Miten saada tuotteita ravintoloihin / Keittiömestari, joka käyttää paikallista ruokaa
Miten käynnistää vientitoiminta? / Lapland Food Clubin toimet
Miten saada tuotteita tukkuun? / Aitoja Makuja
 
Lopussa noin tunnin mittainen työpaja, jossa puheenvuorojen pitäjät vastaavat yrittäjien  kysymyksiin ja elintarvikealan kehittäjät ottavat koppia esille nousseista selkeistä kehittämistarpeista.

 

Lisäksi luvassa on yrittäjien kommentteja siitä, mikä tällä hetkellä toimii, mikä ei ja miten asiat toimisivat paremmin tulevaisuudessa. Olet tervetullut osallistumaan sekä aamupäivän hanketreffeille että iltapäivän yrittäjien tilaisuuteen. Voit myös osallistua vain jompaan kumpaan.

Lisätietoa tapahtumasta:

  • Tanja Häyrynen, tanja.hayrynen@lapinliitto.fi, 040 704 3130
  • Johannes Vallivaara, johannes.vallivaara@proagria.fi, 040 684 5741
 

Terve kunta rakentuu puulle -seminaarikiertue 2. - 31.3.

Puun käyttö on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina julkisessa rakentamisessa. Puun käyttöön houkuttelevat muun muassa sisäilmavaikutukset, puurakentamisen nopeus sekä ilmastovaikutukset. Puutuoteteollisuus julkaisee julkisten hankintojen oppaan vastatakseen kasvavaan kiinnostukseen puuta kohtaan ja esitelläkseen puurakentamisen mahdollisuuksia sekä keinoja sen edistämiseksi.

Tule mukaan kuulemaan julkisesta puurakentamisesta Terve kunta rakentuu puulle -seminaarikiertueelle! Kiertue jalkautuu yhteensä kahteentoista suomalaiseen kaupunkiin maaliskuun aikana. Seminaarit ovat osallistujille maksuttomia ja viimeinen seminaari Helsingistä lähetetään myös suorana striimina netissä.

Seminaarikiertueen aikataulut:

2.3. Kuopio
3.3. Joensuu
8.3. Seinäjoki
9.3. Pori
10.3. Turku
16.3. Kajaani
17.3. Oulu
22.3. Tampere
23.3. Jyväskylä
24.3. Lahti
30.3. Lappeenranta
31.3. Helsinki

Linkin kautta pääset koulutushakuun. Kirjoita hakukenttään "terve kunta rakentuu puulle" ja käy ilmoittautumassa aikatauluihisi sopivalle seminaaripäivälle. 

Lisätietoja ja seminaarin tarkemmat aikataulut löydät  täältä  

 

Vihreä talous -hankkeen loppuseminaari

Aika: perjantai 20.1.2017, klo 9:30–12:15

Paikka: Lapin AMK, Jokiväylä 11, Rovaniemi

Tervetuloa Vihreä talous -hankkeen loppuseminaariin Rovaniemelle 20.1.2017! Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa hankkeessa luotiin toimintamalli paikallistason vihreän talouden edistämiseksi. Seminaarissa kuullaan muun muassa maaseudun pääomapaosta ja sen syistä sekä miten paikallisilla hajautetuilla energiaratkaisuilla voidaan estää rahavirtojen valuminen alueelta pois. Tule tutustumaan uusimman tutkimuksen esille tuomaan näkökulmaan vihreästä taloudesta!

Loppuseminaarin yhteydessä järjestetään myös Arktinen biotalous -hankkeen hajautetun uusiutuvan energian teemaryhmän toinen työpaja. Työpajan ensimmäinen osa pidetään torstaina 19.1. klo 13–16 ja toinen osa loppuseminaarin jälkeen perjantaina 20.1. klo 13–16. Teemoina ovat hajautetun uusiutuvan energian tulevaisuuden SWOT ja visio vuoteen 2025 tähdäten. Tervetuloa osallistumaan myös työpajaan!

SEMINAARIN MATERIAALIT

 

Maaseutuseminaari 15.11.2016

Ainutlaatuinen arktinen Lappi -maaseutuseminaari Rovaniemellä 15. marraskuuta 2016.
 

Tutustu tästä seminaarin OHJELMAAN

SEMINAARIN VIDEOMATERIAALI

Seminaarin MATERIAALIT

#AinutLappi

Vastaathan PALAUTEKYSELYYN

Ainutlaatuinen arktinen Lappi -maaseutuseminaari - kuva ohjelmasta 2016