Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Arktinen biotalous

EU maaseudun kehittamisrahaston logo

 

  ELY logo

 

Lapin liiton logo

Hankkeen tavoitteita

Arktinen biotalous -hankkeen avulla vahvistetaan ja mahdollistetaan Lapin biotaloustoimijoiden yhteistyötä toimiala- ja organisaatiorajat ylittävällä koordinaatiolla ja viestinnällä.

Lisäksi hankkeessa laaditaan Suomen biotalousstrategiaa toteuttava Arktisen biotalouden kehittämisohjelma, jossa kuvataan konkreettisia toimia alalla vuoteen 2025 mennessä.

Hankkeessa on myös laadittu pääviestit, joita lähdemme viemään eteenpäin. Hankkeella on kaksi pääviestiä ja lisäksi jokaisella pääteemaryhmällä on omat viestinsä, jota kaikessa toiminnassa korostetaan. Käy tutustumassa pääviesteihimme  täällä.

 
Pääteemat:

1. Elintarvikkeet ja luonnontuotteet - jalostusarvon nosto
Lähiruoka & luomuruoka, palvelut (esim. hyvinvointi), porotalous, marjat, sienet, yrtit
Biokomponentit: ravinteet, kosmetiikka
Uudet asiakassegmentit, verkostomainen yrittäjyys 

2. Puurakentaminen - selvitys ja tukeminen
Kerrostalorakentaminen, CLT-rakentaminen, julkinen rakentaminen, viestintä

3. Sininen biotalous - erikoistuminen ja tuotteistaminen
Hoitokalastuksen kalanjalostus, vaelluskalat, mestari-kisälli-toiminta, kannattavuus

4. Hajautettu uusiutuva energia - yhteisöllisyys
Pien CHP, Agrohubit: kiertotalous. Esim. biokaasu, hake, biohiili, vety, energiaomavaraisuus, lämpö, sähkö, liikennepolttoaineet

Myös metsätuotteemme, biojalostus ja metsäbioenergia tullaan pitämään mukana hankkeen portfoliossa.

Arktinen biotalous -hanke kestää puolitoista vuotta huhtikuusta 2016 elokuun 2017 puoliväliin.

Lähilihapäivä Louella 23.3. 

 

Tervetuloa mukaan Lähilihan päivään Louelle, Tervolaan! Päivän tarkoituksena on tuoda lihankasvattajat ja ostajat saman pöydän ääreen keskustelemaan, miksi lähilihaa ei osteta enempää, onko liikkuva teurastamo vastaus lähilihan kohtaamiin haasteisiin ja onko sillä taloudellisia toimintaedellytyksiä Lapissa. Lisäksi päivän aikana keskusteluissa tulee korostumaan maakunnan oman ruoan tuottamisen tärkeys nyt ja tulevaisuudessa. 

LOPULLINEN  OHJELMA TÄÄLLÄ

ILMOITTAUDU MUKAAN

Laitahan viestiä eteenpäin myös omassa verkostossasi ja lue aiheeseen liittyvä juttu  Biotalousuutisista!

#BioHuippu-päivän anti!

 

Huippukokouksen:

MATERIAALIT

KAIKKI VIDEOT  (esitykset & paneelit - soittolistalla: Biotalouden huippukokous)

BIOTALOUSUUTISTEN JUTTU  

Käy vastaamassa palautekyselyyn viestiseinällämme osoitteessa  www.viestiseina.fi/biohuippu!

Elintarviketalon konsepti on nyt julkaistu!

 

Mitä: Elintarviketalo-mallin julkistamistilaisuus
Missä:  Cumulus Resort Pohjanhovi, Pohjanpuistikko 2, Rovaniemi
Milloin:  maanantaina 11.12.2017 klo 12 - 14

Lapissa tuotetuille elintarvikkeille on kasvavaa kysyntää kotimaassa ja maailmalla. Elintarviketaloja tarvitaan matalan kynnyksen työtiloiksi elintarvikkeiden jalostukseen ja tuotantoon koko Lapin ja Koillismaan alueella.

Elintarviketalo-mallin julkistamistilaisuudessa RE Group esittelee suunnittelemansa elintarvikkeiden terminaali- ja jalostustilojen toimintamallin. Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan, miten mallia voi hyödyntää uudisrakennuksissa tai kunnostettavien tilojen rakennussuunnittelussa ympäri Lapin ja Koillismaan.

TUTUSTU KONSEPTIN YHTEENVETOON  TÄÄLLÄ.

LUE BIOTALOUSUUTISTEN JUTTU PÄIVÄSTÄ  TÄÄLLÄ 

Energiaohjelman jalkauttaminen - tule mukaan työpajaan!

 
Tule vaikuttamaan  Lapin hajautetun uusiutuvan energian ohjelman jalkauttamiseen ja toimenpiteiden kirkastamiseen tiistaina 28.11. klo 9.00 - 16.00 Tiedekeskus Pilkkeeseen Rovaniemelle!

Nyt on tärkeää hahmottaa, miten jokainen voi omassa organisaatiossaan viedä Lapin energiaeohjelman toimenpiteitä eteenpäin, jotta yhdessä saavutamme vision vuoteen 2025 mennessä. Miten saamme kaikki toimijat yhdelle viivalle, kun lähdemme jalkauttamaan Lapin energiaohjelmaa? Miten saamme liikkeelle tarvittavat investoinnit energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi? Asiantuntevien fasilitaattoreiden avulla etsimme näille kysymyksille vastaukset, joista luomme yhteisen tavoitteellisen tarinan.

Ilmoittaudu mukaan  TÄÄLLÄ.

Muista myös levittää tietoa tästä työpajasta eteenpäin omissa verkostoissasi - ilman laajaa ja sitoutunutta tekijäjoukkoa emme saa Lapin energiaohjelman tärkeitä toimenpiteitä ja tavoitteita käytäntöön. Kaikkien panosta tarvitaan!

Bio- ja kiertotalous Pellossa - kiertue jatkuu!

 

Tervetuloa mukaan Pellon bio- ja kiertotalouspäivään! Tule kuulemaan, kuinka bio- ja kiertotalouden tuomat uudet mahdollisuudet voidaan ottaa konkreettisesti käyttöön sinun kylälläsi! Päivän aikana suuressa roolissa ovat keskustelut - mitä ajatuksia alustukset herättävät, entä mitä kysymyksiä tai huolenaiheita? Tässä on oiva mahdollisuus vaikuttaa oman kyläsi tulevaisuuteen - me autamme eteenpäin!

Päivän materiaalit 

Juttu päivästä Biotalousuutisissa

Kestävä rakentaminen puhuttaa Rovaniemellä

 

Muistatko vielä  Terve kunta rakentuu puulle -roadshow'n, joka kiersi Suomea, muttei tullut Lappiin? Nyt on mahdollisuus päästä kuulemaan vähintään yhtä kovaa asiantuntemusta Lapissa, Rovaniemellä, kun Kestävän rakentamisen klusteri järjestää Kestävän rakentamisen ajankohtaisseminaarin 2.11.2017 klo 12:00-16:30 Pilkkeessä (Ounasjoentie 6). Tervetulokahvit tarjoillaan klo 11:30 alkaen. Tule mukaan kuulemaan alan ajankohtaisimmistä uutisista ja uusimmista puurakentamiseen liittyvistä suunnitelmista Lapissa - tilaisuus on kaikille avoin!

Mitä: Kestävän rakentamisen ajankohtaisseminaari
Missä: Tiedekeskus Pilke, Ounasjoentie 6, Rovaniemi
Milloin: Torstaina 2.11.2017 klo 12:00-16:30
Miksi: Koska tieto kestävästä rakentamisesta kuuluu kaikille lappilaisille! 

TÄÄLTÄ  löydät seminaarin esitysmateriaalit. Käy myös lukemassa  Biotalousuutisista , miltä päivä näyttytyi Lapin amk:n opiskelijan silmin!

Biotalouden hankejulkaisu luettavissa nyt!

 
Biotalouden hankejulkaisua on luettavissa nyt sähköisellä pohjalla! Käy heti tutustumassa julkaisuun  TÄÄLLÄLaita julkaisun linkkiä eteenpäin myös kavereillesi - tässä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen lehti. Ota luvun alle ja opi, mitä kaikkea biotalouden saralla tehdään hankkeiden kautta koko Lapin maakunnan tasolla. Elintarvikkeista puurakentamisen kautta kalavesille ja lähienergiaan - hankejulkaisu kattaa koko biotalouden toimialan. 

Bio- ja kiertotalous - mahdollisuudet vahvuuksiksi Lapin kylissä!

 

Tervetuloa mukaan Arktisen biotalouden ja  MYSSY-hankkeen bio- ja kiertotalouskiertueelle Lapin kyliin! Tällä kyläkiertueella esillä ovat maaseutuklusterin laajassa verkostoyhteistyössä työstetyt Lapin  elintarvike- ja  energiaohjelma sekä MYSSY (Maaseudun yrityssymbioosit) -hankkeen työstämät arvoketjut ja yritysyhteistyömallit muun muassa sivuvirtojen hyötykäyttöön. Tule kuulemaan, kuinka bio- ja kiertotalouden tuomat uudet mahdollisuudet voidaan ottaa konkreettisesti käyttöön sinun kylälläsi! Lisäksi tilaisuuksissa kuullaan kylille suunnattuja puheenvuoroja ja paikallisia yrittäjiä. Tilaisuudet päättyvät tiiviiseen yhteiskeskusteluun ja pohdintaan puheenvuoroihin liittyen.

Ota mukaan itsesi lisäksi kaverisi, tuttavasi ja naapurisikin - nyt on aika alkaa puhaltaa yhteen hiileen! Tehemä yhessä pois rakkauesta Lappiin! 

Lue lisää tästä kaikkia lappilaisia koskevasta kyläkiertueesta  Biotalousuutisista

KYLÄKIERTUEEN AIKATAULU:

  

8.9. klo 12 - 16 Sodankylä, kunnanviraston valtuustosali, Jäämerentie 1
Ilmoittaudu mukaan 
Tarkempi ohjelma

  

13.9. klo 12 - 16 Salla, Saija-Pirtti, Saijanlenkki
Ilmoittaudu mukaan
Tarkempi ohjelma    

Lue Sodankylän ja Saijan päivistä  Biotalousuutisista täällä ! Jutusta löydät myös linkit päivien esitysmateriaaleihin sekä kuviin.  

Lisäksi luvassa on vielä lokakuussa vierailu Pellon kunnassa. Päivitämme aikataulut sekä tarkemmat ohjelmat linkkien taakse myöhemmin. Pysy kuulolla ja laita päivämäärät jo nyt muistiin itsellesi! 

Vihreä talous -hankkeen loppuseminaari

Aika: perjantai 20.1.2017, klo 9:30–12:15

Paikka: Lapin AMK, Jokiväylä 11, Rovaniemi

Tervetuloa Vihreä talous -hankkeen loppuseminaariin Rovaniemelle 20.1.2017! Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa hankkeessa luotiin toimintamalli paikallistason vihreän talouden edistämiseksi. Seminaarissa kuullaan muun muassa maaseudun pääomapaosta ja sen syistä sekä miten paikallisilla hajautetuilla energiaratkaisuilla voidaan estää rahavirtojen valuminen alueelta pois. Tule tutustumaan uusimman tutkimuksen esille tuomaan näkökulmaan vihreästä taloudesta!

Loppuseminaarin yhteydessä järjestetään myös Arktinen biotalous -hankkeen hajautetun uusiutuvan energian teemaryhmän toinen työpaja. Työpajan ensimmäinen osa pidetään torstaina 19.1. klo 13–16 ja toinen osa loppuseminaarin jälkeen perjantaina 20.1. klo 13–16. Teemoina ovat hajautetun uusiutuvan energian tulevaisuuden SWOT ja visio vuoteen 2025 tähdäten. Tervetuloa osallistumaan myös työpajaan!

SEMINAARIN MATERIAALIT

 

Maaseutuseminaari 15.11.2016

Ainutlaatuinen arktinen Lappi -maaseutuseminaari Rovaniemellä 15. marraskuuta 2016.
 

Tutustu tästä seminaarin OHJELMAAN

SEMINAARIN VIDEOMATERIAALI

Seminaarin MATERIAALIT

#AinutLappi

Vastaathan PALAUTEKYSELYYN

Ainutlaatuinen arktinen Lappi -maaseutuseminaari - kuva ohjelmasta 2016