Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 

Visio vuoteen 2025

 

Yllä on esitetty Lapin Arktisen biotalouden kehittämisohjelmassa linjattu visio vuoteen 2025. Alla on pitkän aikavälin tähtäin koko Lapin tasolla - Lapista tulee hiilineutraali, jätteetön ja puhdas!

  

KUNTAKIERROS - kutsu meidät kylään!

Maaseutuklusterin viestintä rantautuu kuluvan vuoden aikana kaikkiin Lapin kuntiin kertomaan Lapin Arktisen biotalouden kehittämisohjelmasta, sen tavoitteista ja toimenpiteistä sekä siitä, kuinka ohjelmaa voidaan hyödyntää kussakin kunnassa.
 
Ovatko Lapin kunnat valmiita ottamaan vastaan biotalousalan uusimman kuulumiset? Oletteko valmiita ottamaan biotalouden mahdollisuudet haltuun oman kuntanne alueella? Kutsu meidät kylään!
  
Yhteydenotot:
Tanja Häyrynen, tanja.hayrynen@lapinliitto.fi, 040 704 3130
Johanna Asiala, johanna.asiala@lapinliitto.fi, 040 661 2592
 
Jäämme odottamaan yhteydenottoanne!
 
 

Elintarvikkeiden ja energian mahdollisuudet - MAASEUTUKLUSTERIN VIESTINTÄ

EU maaseudun kehittamisrahaston logo

 

Hankkeen esittely

Elintarvikkeiden ja energian mahdollisuudet - Maaseutuklusterin viestintä -hanke on käynnistynyt 1.5. ja sen toiminta-aika on 31.12.2019 saakka. Hanke tulee käyttämään samoja Lapin liiton alaisia kotisivuja kuin edeltäjänsäkin eli Arktinen biotalous -hanke.

Voit käydä tutustumassa Lapin ELY-keskuksen MSR-rahastosta rahoittamaan Maaseutuklusterin viestintä -hankkeeseen  TÄÄLLÄ . Kansiosta löydät muun muassa hankesuunnitelman, budjettiesityksen sekä karkean, alati päivittyvän toimintasuunnitelman. 

Muutamia Maaseutuklusterin viestintä -hankkeen toiminnan tavoitteita:
• kehittää Maaseutuklusterille viestinnän ja koordinaation toimintamalli
• lisätä tietoisuutta maakunnassa tuotettujen tuotteiden jalostusarvosta
• koota yhteen uusia Maaseutuklusteriin liittyviä maakunnallisia palveluita, tuotteita ja toimintakonsepteja sekä viestiä niistä laajalle toimijaverkostolle
• viestiä uusista liiketoimintamahdollisuuksista yhteistyössä Maaseutuklusterin verkoston kanssa
• mahdollistaa uusien yrityksien syntyminen Lapin maaseudulle innostavan viestinnän ja koordinaation avulla
• luoda yhteistyössä laajan toimijaverkoston kanssa uusi, maaseudun kehittämistä ohjaava Lapin maaseutuohjelma

HANKKEEN TYÖPAKETIT:

1. Yleinen viestintä
Työpaketissa viestitään Arktinen biotalous -hankkeessa laadituista ohjelmista (Lapin Arktisen biotalouden kehittämisohjelma, Lapin elintarvikeohjelma, Lapin hajautetun uusiutuvan energian ohjelma) esim. Lapin kuntakierroksella ja eri tapahtumissa ympäri Suomen ja kv-tasolla. Työpaketissa tuotetaan 10 faktavideota, 2 roll-up -esitettä, 20 infograafia ja muuta tarvittavaa viestintämateriaalia Maaseutuklusterin kärkien faktoista ja mahdollisuuksista. Myös Biotalousuutiset-blogi pidetään aktiivisena.

2. Sparraustilaisuudet
Työpaketissa pidetään Lapin elintarvike- ja energia-alan yrittäjille yhteensä 6 sparraustilaisuutta ja hanketoimijoille 5 sparraustilaisuutta. Sparraustilaisuuksissa kannustetaan toimijoita toteuttamaan Lapin elintarvike- ja energiaohjelman toimenpiteitä ja tarkistetaan, mitä kaikkea on jo saatu aikaan sekä onko kehittämisen suunta oikea vai tulisiko siihen tehdä korjaavia liikkeitä.

3. Parastamismatkat
Työpaketissa tehdään kaksi kansainvälistä parastamismatkaa sekä kaksi Suomen sisäistä parastamismatkaa. Matkoilta haetaan parhaimpia käytäntöjä jalkautettavaksi Lapin tasolle. Parhaat mallit tiivistetään myös videomuotoon.

4. Oppilaitosyhteistyön tiivistäminen viestinnällä
Työpaketissa tiivistetään yhteistyötä Lapin eri asteen oppilaitosten kanssa, jotta nuoret saadaan paremmin aktivoitua työelämään ja koulutuksen puolella on ajantasaisin tieto Maaseutuklusterin toiminnasta. Nuoria voidaan myös ottaa mukaan hanketoimintaan ja työelämään esimerkiksi erilaisten tapahtumien, harjoitteluiden ja opinnäytetöiden toimeksiantojen kautta. Työpaketissa pidetään vähintään 6 tietoiskua eri asteen oppilaitoksissa ympäri Lapin. 

5. Klusteripalveluiden paketointi viestinnän keinoin
Työpaketissa klusteritoimintaa monipuolistetaan ja vakiinnutetaan ympäri Lapin. Työpaketissa liitetään Maaseutuklusterin jäseniksi 100 elintarvikealan yrittäjää, 40 energia-alan yrittäjää sekä 40 kehittäjä-, koulutus-, kunta- ja muita organisaatiota. Työpaketissa kootaan yhteen Maaseutuklusteriin kuuluvien organisaatioiden tarjoamia palveluita. Paketteja syntyy 10 kappaletta, muun muassa yrittäjyyspaketti.

6. Skenaariotyö ja uusi maaseutuohjelma
Työpaketissa päivitetään Lapin maaseutuohjelma vastaamaan kehittämisen haasteisiin yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa yhteisissä työpajoissa.

LUE JUTTU MAASEUTUKLUSTERIN VIESTINTÄ -HANKKEESTA BIOTALOUSUUTISISTA! 

 

Lapin maaseutuohjelman työpajoissa kurkotetaan kohti visiota - tule vaikuttamaan!

 

Lapin maaseutuohjelman ennakointityötä on tehty tiiviisti koko viime syksyn ajan Erätauko-keskusteluiden ja Delfoi-asiantuntijakyselyiden kautta (lue lisää syksyn menoista  TÄÄLTÄ ). Nyt on valettu perusta Lapin maaseutuohjelmalle, mutta aineistot sen sisällöllisiin kulmakiviin eli visioon, tavoitteisiin sekä toimenpiteisiin kerätään keväällä Leader-ryhmien ja Lapin ELY-keskuksen kanssa järjestetyissä työpajoissa.

Alta näet kevään työpajojen aikataulut ja paikat (päivitettävä):
ma 28.1. klo 12-15 Kemijärvi, AnnaBriitta, Kirkkokatu 3
ma 11.2. klo 12-15 Pello, kunnanvirasto, Kunnantie 4
ma 11.2. klo 17-20 Ylläs, Luontokeskus Kellokas, Tunturintie 54
ti 12.2. klo 12-15 Levi, Levi Hotel Spa, Levintie 1590
ma 18.2. klo 9-12 Posio, kunnanvirasto, Kirkkotie 1
ke 20.2. klo 12-15 Sodankylä, kunnanvirasto, Jäämerentie 1
to 21.2. klo 16-19 Inari, Saamelaiskulttuurikeskus Sajos, Menesjärventie 2 
ti 12.3. klo 12-15 Tornio, Hotelli Mustaparta, Hallituskatu 6
ti 12.3. klo 17-20 Keminmaa, Motel Käpylä, Torniontie 7
ke 3.4. klo 9-12 Rovaniemi, Tiedekeskus Pilke, Ounasjoentie 6

ILMOITTAUDU MUKAAN:  https://fi.surveymonkey.com/r/maaseutuohjelma  

Voit osallistua yhteen tai useampaan työpajaan. Tule mukaan ja anna näkemyksesi ja panoksesi Lapin maaseudun kehittämiseen ensi ohjelmakaudella!  

Lue lisää:  http://biotalousuutiset.blogspot.com/2018/12/lapin-maaseutuohjelman-kevaan-tyopajat.html

#tehemäyhessä #RakkauestaLappiin

Lapin elintarvikepäivä 4.2. Rovaniemellä

 

Lapin elintarvikepäivä järjestetään Lapin AMK:n Borealis-salissa(Jokiväylä 11) Rovaniemellä maanantaina 4. helmikuuta. Tervetuloa mukaan! Aamupäivän osio (9-11) on suunnattu hanketoimijoille: tule kuulemaan, miten alaa kehitetään valtakunnallisten hankkeiden kautta ja millaista apua näistä hankkeista voi saada paikalliseen toimintaan. Samalla pääset verkostoitumaan muiden hanketoimijoiden kanssa. Iltapäivän osio (12-16) on suunnattu yrittäjille: tule kuulemaan, millaista apua voit saada valtakunnallisista ja lappilaisista hankkeista oman yritystoimintasi kehittämiseen ja miten räätälöidä tuotteitasi eri asiakassegmenteille! Ohjelmassa on mukana raudanlujia asiantuntijoita. Älä missaa tätä tapahtumaa!

Alustava ohjelma
Ilmoittaudu mukaan 

Evira Lapissa jälleen 26.11. - keskustelua uuselintarvikeasetuksesta

 

Kiinnostavatko uuselintarvikkeisiin liittyvät teemat? Onko jokin jäänyt vielä epäselväksi uuselintarvikeasetuksessa? Mikäli kyllä, niin tässä oiva tilaisuus juuri sinulle!

Ohjelma:

08:45 Tervetulokahvit
09:00 Päivän avaus
09:10 Mitä alueella tapahtuu elintarvikkeiden ja luonnontuotteiden jalostamisen suhteen?, Johanna Asiala, projektikoordinaattori, Lapin liitto
09:30 Asiaa uuselintarvikeasetuksesta, Anna Mizrahi, ylitarkastaja, Evira
11:00 Keskustelua ennakkokysymyksistä sekä puheenvuoroista heränneistä ajatuksista
12:00 Tilaisuus päättyy

TILAISUUDEN MATERIAALIT:

Lue tämä  Biotalousuutisten juttu! 

10. sirkumpolaarinen maatalouskonferenssi 13.-15.3.2019 Rovaniemellä - #PolarAgri

 

Tervetuloa mukaan jo kymmenettä kertaa järjestettävään sirkumpolaariseen maatalouskonferenssiin Rovaniemelle 13.-15.3. 2019! Ilmoittautuminen on avattu ja pääset osallistumaan hieman halvemmalla hinnalla vielä 30. marraskuuta asti. 

Kutsu suomeksi 
Call in English

Tapahtuman kotisivut:  http://ulapland.fi/cac2019
Ilmoittautuminen

Tapahtuma on nyt avannut haun abstrakteille, joiden mahdolliset aiheet on listattu tapahtuman nettisivuilla. Abstraktit saavat olla maksimissaan 250 sanaa pitkiä, englanninkielisiä ja sisältää vain tekstiä. Abstraktit tulee lähettää 17.9. mennessä. Lue lisää  TÄÄLLÄ. 

Konferenssi on suunnattu pohjoisen maatalouden ja luonnontuotealan parissa työskenteleville tutkijoille, käytännön toimijoille, päätöksentekijöille, hallinnoijille, opettajille ja opiskelijoille.  Konferenssi tuo esille uudenlaista ajattelua ja ruohonjuuritason lähestymistapaa pohjoisten alueiden maatalouteen, elintarviketuotantoon ja maaseudun kehittämiseen. Tavoitteena on tehdä näkyväksi ja keskustella, mitä kaikkea sirkumpolaarinen maatalous on, mikä on sen merkitys eri alueilla ja millaista uutta ajattelua tarvitaan vastaamaan sen ajankohtaisiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Konferenssin virallinen kieli on englanti.

Yhteisiä ruokainnovaatioita - tule oppimaan ja ideoimaan!

 

Ylä-Savon edustajat saapuvat oppimatkalle Rovaniemelle kesäkuun 6. päivä. Vietämme yhteistä ruokainnovaatiopäivää Sodankylän kunnantalolla (Jäämerentie 1) klo 9-16. Tilaisuus on kaikille innovatiivisista ruokapalveluista, maakuntauudistuksesta ja maakuntarajat ylittävästä yhteistyöstä kiinnostuneille avoin. 

Tilaisuuden esittelymateriaalit

Biotalousuutiset-juttu  TÄÄLLÄ. 

#BioHuippu-päivän anti!

 

Huippukokouksen:

MATERIAALIT

KAIKKI VIDEOT  (esitykset & paneelit - soittolistalla: Biotalouden huippukokous)

BIOTALOUSUUTISTEN JUTTU  

Käy vastaamassa palautekyselyyn viestiseinällämme osoitteessa  www.viestiseina.fi/biohuippu!

Energiaohjelman jalkauttaminen - tule mukaan työpajaan!

 

Tule vaikuttamaan  Lapin hajautetun uusiutuvan energian ohjelman jalkauttamiseen ja toimenpiteiden kirkastamiseen tiistaina 28.11. klo 9.00 - 16.00 Tiedekeskus Pilkkeeseen Rovaniemelle!  

Lue päivän yhteenveto  TÄÄLLÄ. Mitä kelläkin tuli luvattua Lapin energia-alan edistämiseksi? 

Biotalouden hankejulkaisu luettavissa nyt!

 
Biotalouden hankejulkaisua on luettavissa nyt sähköisellä pohjalla! Käy heti tutustumassa julkaisuun  TÄÄLLÄLaita julkaisun linkkiä eteenpäin myös kavereillesi - tässä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen lehti. Ota luvun alle ja opi, mitä kaikkea biotalouden saralla tehdään hankkeiden kautta koko Lapin maakunnan tasolla. Elintarvikkeista puurakentamisen kautta kalavesille ja lähienergiaan - hankejulkaisu kattaa koko biotalouden toimialan. 

Maaseutuseminaari 15.11.2016

Ainutlaatuinen arktinen Lappi -maaseutuseminaari Rovaniemellä 15. marraskuuta 2016.
 

Tutustu tästä seminaarin OHJELMAAN

SEMINAARIN VIDEOMATERIAALI

Seminaarin MATERIAALIT

#AinutLappi

Vastaathan PALAUTEKYSELYYN

Ainutlaatuinen arktinen Lappi -maaseutuseminaari - kuva ohjelmasta 2016