Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Arktinen biotalous

EU maaseudun kehittamisrahaston logo

 

  ELY logo

 

Lapin liiton logo

Hankkeen tavoitteita

Arktinen biotalous -hankkeen avulla vahvistetaan ja mahdollistetaan Lapin biotaloustoimijoiden yhteistyötä toimiala- ja organisaatiorajat ylittävällä koordinaatiolla ja viestinnällä.

Lisäksi hankkeessa laaditaan Suomen biotalousstrategiaa toteuttava Arktisen biotalouden kehittämisohjelma, jossa kuvataan konkreettisia toimia alalla vuoteen 2025 mennessä.

Hankkeessa on myös laadittu pääviestit, joita lähdemme viemään eteenpäin. Hankkeella on kaksi pääviestiä ja lisäksi jokaisella pääteemaryhmällä on omat viestinsä, jota kaikessa toiminnassa korostetaan. Käy tutustumassa pääviesteihimme   täällä.

 
Pääteemat:

1. Elintarvikkeet ja luonnontuotteet - jalostusarvon nosto
Lähiruoka & luomuruoka, palvelut (esim. hyvinvointi), porotalous, marjat, sienet, yrtit
Biokomponentit: ravinteet, kosmetiikka

2. Puurakentaminen - selvitys ja tukeminen
Kerrostalorakentaminen ja CLT-rakentaminen

3. Sininen biotalous - erikoistuminen ja tuotteistaminen
Hoitokalastuksen kalanjalostus ja vaelluskalat

4. Hajautettu uusiutuva energia - yhteisöllisyys
Pien CHP, Agrohubit: kiertotalous. Esim. biokaasu, hake, biohiili, vety

Myös metsätuotteemme, biojalostus ja metsäbioenergia tullaan pitämään mukana hankkeen portfoliossa.

Arktinen biotalous -hanke kestää puolitoista vuotta huhtikuusta 2016 elokuun 2017 puoliväliin.

PUUTIETOISKU - Nyt on puurakentamisen aika!

 
Tervetuloa mukaan kuulemaan uusinta tietoa puurakentamisesta - tule, koe ja innostu!

Olemme Arktinen biotalous -hankkeessa aloittaneet puurakentaminen-teemaryhmän toiminnan edistääksemme muun muassa alueen puurakentamisen edellytyksiä. Olemme järjestämässä Lapin alueella kolme puutietoiskua. Ensimmäinen tietoisku pidettiin 2.3. Keminmaassa palo- ja rakennustarkastajille ja tuolloin agendalla olivat muuttuvat rakentamismääräykset sekä ajankohtaiskuulumiset puurakentamishankkeissa Lapissa. Ensimmäisen tietoiskun materiaalit löydät   täältä

Seuraava tietoisku pidetään keskiviikkona  5.4. Kemijärvellä Kulttuurikeskuksen  auditoriossa osoitteessa Hietaniemenkatu 5  klo 12–16. Ilmoittaudu mukaan  TÄÄLLÄ

Ohjelma:

12. 00 Tervetuliaiskahvit
Arktinen biotalous, maaseutuklusteri ja puurakentaminen
Kemin puurakentamisen toimenpideohjelma - Tytti Ahoranta, Digipolis
Malliesimerkit yrittäjyydessä
Puurakentamisen mahdollisuudet
Kustannustehokkuus
Terveysvaikutukset
Julkinen rakentaminen puusta
Puurakentamisen mahdollistama uudenlainen yrittäjyys


Ilmoittaudu mukaan tietoiskuun 3.4. klo 16 mennessä ja levitä kutsua eteenpäin myös omissa verkostoissasi. Tervetuloa mukaan!

WANTED! Valo- ja videokuvaajia hakusessa

  

WANTED! Haemme nyt visuaalisen tuotannon piinkovia ammattilaisia tuottamaan Arktisen biotalouden pääteemoista sekä valokuvia että videoita tai vain jompaakumpaa # aboveordinary  otteella. Olisitko sinä juuri etsimämme ammattilainen tai tietäisitkö jonkun, joka olisi sopiva tähän hommaan? Laita meille viestiä ja jaa etsintäkuulutusta myös eteenpäin! Hakuaikaa on 17.3. klo 16 saakka. Käy tutustumassa tarkemmin etsintäkuulutukseen ja tule mukaan, niin #tehemäpois! Tarjouspyynnön ja lisämateriaalin löydät  TÄÄLTÄ . 

Mieltä askarruttavat kysymykset ja hakemukset voit lähettää osoitteeseen johanna.asiala@lapinliitto.fi. 

 

Terve kunta rakentuu puulle -seminaarikiertue 2. - 31.3.

Puun käyttö on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina julkisessa rakentamisessa. Puun käyttöön houkuttelevat muun muassa sisäilmavaikutukset, puurakentamisen nopeus sekä ilmastovaikutukset. Puutuoteteollisuus julkaisee julkisten hankintojen oppaan vastatakseen kasvavaan kiinnostukseen puuta kohtaan ja esitelläkseen puurakentamisen mahdollisuuksia sekä keinoja sen edistämiseksi.

Tule mukaan kuulemaan julkisesta puurakentamisesta Terve kunta rakentuu puulle -seminaarikiertueelle! Kiertue jalkautuu yhteensä kahteentoista suomalaiseen kaupunkiin maaliskuun aikana. Seminaarit ovat osallistujille maksuttomia ja viimeinen seminaari Helsingistä lähetetään myös suorana striimina netissä.

Seminaarikiertueen aikataulut:

2.3. Kuopio
3.3. Joensuu
8.3. Seinäjoki
9.3. Pori
10.3. Turku
16.3. Kajaani
17.3. Oulu
22.3. Tampere
23.3. Jyväskylä
24.3. Lahti
30.3. Lappeenranta
31.3. Helsinki

Linkin kautta pääset koulutushakuun. Kirjoita hakukenttään "terve kunta rakentuu puulle" ja käy ilmoittautumassa aikatauluihisi sopivalle seminaaripäivälle. 

Lisätietoja ja seminaarin tarkemmat aikataulut löydät  täältä  

 

Vihreä talous -hankkeen loppuseminaari

Aika: perjantai 20.1.2017, klo 9:30–12:15

Paikka: Lapin AMK, Jokiväylä 11, Rovaniemi

Tervetuloa Vihreä talous -hankkeen loppuseminaariin Rovaniemelle 20.1.2017! Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa hankkeessa luotiin toimintamalli paikallistason vihreän talouden edistämiseksi. Seminaarissa kuullaan muun muassa maaseudun pääomapaosta ja sen syistä sekä miten paikallisilla hajautetuilla energiaratkaisuilla voidaan estää rahavirtojen valuminen alueelta pois. Tule tutustumaan uusimman tutkimuksen esille tuomaan näkökulmaan vihreästä taloudesta!

Loppuseminaarin yhteydessä järjestetään myös Arktinen biotalous -hankkeen hajautetun uusiutuvan energian teemaryhmän toinen työpaja. Työpajan ensimmäinen osa pidetään torstaina 19.1. klo 13–16 ja toinen osa loppuseminaarin jälkeen perjantaina 20.1. klo 13–16. Teemoina ovat hajautetun uusiutuvan energian tulevaisuuden SWOT ja visio vuoteen 2025 tähdäten. Tervetuloa osallistumaan myös työpajaan!

SEMINAARIN MATERIAALIT

 

Maaseutuseminaari 15.11.2016

Ainutlaatuinen arktinen Lappi -maaseutuseminaari Rovaniemellä 15. marraskuuta 2016.
 

Tutustu tästä seminaarin OHJELMAAN

SEMINAARIN VIDEOMATERIAALI

Seminaarin MATERIAALIT

#AinutLappi

Vastaathan PALAUTEKYSELYYN

Ainutlaatuinen arktinen Lappi -maaseutuseminaari - kuva ohjelmasta 2016