Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Lapin kunnat vaativat koronarajoitusten alueellista tarkastelua

Kannanotto
13.8.2020
Lapin kunnat
Lapin liitto

Sosiaali- ja terveysministeriön ilmoittama 14 vuorokauden pakkokaranteeni myös Ruotsista saapuville herättää ihmetystä Lapissa. Lapin kunnat eivät jaa sosiaali- ja terveysministeriön kanssa samaa tilannekuvaa, johon linjaus ja menettely pohjautuvat. Esitelty pakkokaranteeni tuntuu erittäin kohtuuttomalta alueella, missä koronatapauksia ei ole ollut juuri ollenkaan tai pitkiin aikoihin. Esimerkiksi Haaparannan kaupungissa tartuntoja on ollut koko aikana selvästi vähemmän kuin Suomen puolella Torniossa. Ihmisten terveyden suojelemisen lisäksi rajoitustoimissa tulee huomioida ihmisten arjen tarpeet, työssäkäynti ja elinkeinoelämän haittojen minimointi.

Lapin rajanylityspaikat poikkeavat muun Suomen rajanylityspaikoista tai lentoasemista muun muassa päivittäisen työmatkaliikenteen vuoksi. Siksi pakkotestaukseen ja pakkokaranteeniin suhtaudutaan Tornionjokilaaksossa varauksellisesti. Työmatkaliikenteen on jatkuttava, jotta yhteiskunnat molemmin puolin rajaa pysyvät toiminnassa.

Edelleen kaikista riskimaista saapuvien pakkokaranteeni tarkoittaisi Lapin ja koko maan matkailulle käytännössä sulkua koko talveksi. Uusi linjaus käytännössä sulkisi koko maan, kun tilanne on jo nyt vaikea. Lapin kunnat vaativat viranomaisilta tarkkaa riskienharkintaa ja -arviointia mahdollisten pakkotoimenpiteiden taustalle, kategoristen linjausten sijaan pääpaino koronan torjunnassa tulee olla alueellisten erityispiirteiden huomioimisessa ja riittävien resurssien varmistamisessa niin testaukseen kuin jäljitykseenkin.

Lapin kunnat ja Lapin matkailutoimijat ovat sitoutuneita koronaturvalliseen toimintaan. Lapin matkailutoimijoilla on hyvä valmius ja varautuminen toimimaan koronatilanteessa. Lappi on turvallinen matkailukohde.

Lappi on Suomen kansainvälisin maakunta. Meillä on pitkä maaraja niin Ruotsin, Norjan kuin Venäjän kanssa. Ruotsin ja Norjan raja on "rajaton" eli naapurimaassa käydään töissä, kaupassa ja tehdään bisnestä arkipäiväisesti, ja näin on ollut jo vuosisatojen ajan.

Lisätietoja:
Lapin kuntajohtajaverkoston puheenjohtaja, Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen, p. 0400 393 987
Maakuntajohtaja Mika Riipi, p. 044 767 4200


14.08.2020 12:45
Lataa PDF-muodossa