Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Lapin kuntien kannanotto: Kansalaisten tiedonsaanti ja paikallislehtien toimintaedellytykset on turvattava poikkeusoloissa

Suomessa paikallislehtien toimintaedellytykset tiedon välittäjinä paperi- ja verkkolehtenä on turvattava valmiuslain aikana välittömästi Lapissa ja koko maassa. Tulopohja on nyt putoamassa ilmoitusten osalta paikallislehdiltä nopeasti ja käytännössä lähes kokonaan. Toimituksellisille Ilmaisjakelulehdille ilmoitustulot ovat ainoa toiminnan turvaava tulonlähde.


Lapin paikallislehdet ovat korvaamattomia tiedonvälittäjiä alueella, erityisesti kunnille, seurakunnille, yhdistyksille ja yrityksille. Ne ovat korvaamaton elinvoimatekijä alueellaan. Paikallislehdet ovat elintärkeitä myös ikääntyvän väestön tiedonsaannin kannalta. Lehdillä on merkittävä sosiaalinen, sivistyksellinen, yhteisöllinen ja yhteiskunnallinen tehtävä puolustaa demokratiaa. Paikallislehtien rooli koko maan tiedonvälityksessä poikkeusoloissa on korvaamaton. Eri tavoin vastaavassa tilanteessa ovat kaikki paikallislehdet koko maassa, erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä osassa Pohjanmaata, missä paikallinen tiedonvälitys on usein enää yhden, yksipäiväisen paikallislehden varassa.  Lapin kunnat ovat kaikki samaa mieltä: kansalaisten tiedonsaanti on turvattava erityisesti poikkeusolojen aikana.

Paikallislehdet ovat alueen palveluiden keskeinen markkinointikanava paikallisille yrityksille. Paikallislehtien toimintaedellytysten turvaaminen on valtiolle verrattain merkityksetön kustannus (valmiuslain aikana) saatuihin vaikutuksiin nähden. Sillä turvataan omalta osaltaan myös yhteiskuntarauhan säilymistä.Alkuperäinen Itä- Lapin kuntayhtymän kannanotto löytyy täältä.

 

Lisätietoja:

Maakuntajohtaja Mika Riipi, p. 044 767 4200

Yhteysjohtaja Mervi Nikander, p. 050 444 5606

Itä-Lapin kuntayhtymän johtaja Dina Solatie, p. 040 354 8370

 


14.04.2020 13:12
Lataa PDF-muodossa