Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Koronavirus ja Lapin pelastusjohtajan valinnasta tehdyt oikaisuvaatimukset puhuttivat Lapin liiton hallitusta

Lapin liiton hallitus käsitteli tänään kokouksessaan muun muassa koronavirustilannetta ja pelastusjohtajan valintaa. Koronavirusepidemia haastaa ihmisten terveyden sekä yrittäjien tilanteen. Lapin liiton hallitus peräänkuuluttaa valtiolta toimia yritysten toimintaedellytysten varmistamiseksi. Hallitus käsitteli Lapin pelastusjohtajan valinnasta tehtyjä Jani Brännaren ja Vesa-Pekka Tervon tekemiä oikaisuvaatimuksia. Hallitus päätti hylätä oikaisuvaatimukset.


"Ihmisten terveys ja turvallisuus on keskeistä tässä koronavirusepidemiatilanteessa. Lapin kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat varautuneet hyvin ja reagoivat aktiivisesti tilanteeseen. Lapin liitto tukee omalta osaltaan Lapin tilannekuvaa ja Lapin kuntia", kertoo Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi.

Samalla hallituksessa tuli esiin huoli talouden kehittymisestä ja Lapin elinkeinojen ja yrittäjien tilanteesta. Maakuntajohtaja tiivisti keskustelun:

"Lapin liiton hallitus peräänkuuluttaa valtiolta aktiivisia ja nopeita toimia erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytysten varmistamiseen. Lapin liitto yhdessä aluekehityskumppaneiden kannalta pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan siihen, että valtiolla on riittävä tilannekuva ja tiedot alueen elinkeinojen haasteista."

Pelastusjohtajan valinnasta tehdyt oikaisuvaatimukset hylättiin

Lapin liiton hallitus päätti kokouksessaan 31. tammikuuta 2020 Lapin pelastuslaitoksen johtajan valinnasta. Lapin pelastusjohtajaksi valittiin varatuomari Markus Aarto. Varalle pelastusjohtajan virkaan valittiin projektijohtaja Reijo Tolppi Lapin ammattikorkeakoulusta. Kaksi hakijaa, Jani Brännare ja Vesa-Pekka Tervo tekivät määräaikaan mennessä oikaisuvaatimukset päätöksestä.

Lapin liiton hallitus hylkäsi molemmat oikaisuvaatimukset. Niissä ei esitetty valintaan liittyen muoto- tai laillisuusvirheitä. Henri Ramberg esitti, että oikaisuvaatimukset hyväksytään, mutta esitystä ei kannatettu. Henri Ramberg jätti päätöksistä eriävät mielipiteet. Samassa kokouksessa hyväksyttiin myös pelastusjohtajan johtajasopimus. Johtajasopimuksen palauttamisesta uuteen valmisteluun äänestettiin Henri Rambergin esitettyä Juha Pikkaraisen kannattamana palauttamista. Äänestyksessä johtajasopimus hyväksyttiin äänin 11-2.

"Pelastusjohtajan valintaprosessi on edennyt normaalina valintaprosessina. Olemme toimineet sekä kuntalain että Lapin liiton hallintosäännön mukaisesti. Hallituksen puheenjohtajana olen tyytyväinen, että useiden hyvien hakijoiden joukosta saamme nyt pätevän ja erinomaisen pelastusjohtajan", sanoo Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi.

Nykyinen pelastusjohtaja Martti Soudunsaari jää eläkkeelle huhtikuun alussa. Mikäli hallituksen päätöksestä valitetaan hallinto-oikeuteen, virka täytetään virkaa tekevänä (vt.) kunnes päätös saa lainvoiman.

 

Lisätietoja:

Lapin liiton hallituksen kokouksen 16.3. 2020 esityslista liitteineen löytyy Lapin liiton asiakirjahallintajärjestelmästä.

Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi, p. 0400 692 682, markus.lohi(at)eduskunta.fi

Maakuntajohtaja Mika Riipi, p. 044 767 4200, mika.riipi(at)lapinliitto.fi


16.03.2020 14:19
Lataa PDF-muodossa