Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Lappi näyttää mallia muille EU-alueille klusteri- ja kiertotalouskonferenssissa Kemissä

EU-komission johtavat virkamiehet ja osallistujia ympäri Eurooppaa tulevat Suomen Lappiin helmikuussa tutustumaan alueella pitkäjänteisesti tehtyyn kiertotalouden klusteriyhteistyöhön. Digipoliksen johdolla, yhteistyössä alueen suurteollisuuden, pk-yritysten, sekä tutkimus- ja kehitysorganisaatioiden kanssa on Lapissa kehitetty ainutlaatuinen saumattoman yhteistyön malli, mistä nyt muut EU-alueet haluavat ottaa oppia. Lapin liitto järjestää kiertotalouden klustereihin keskittyvän konferenssin Kemissä 11.-12.2.2020 yhdessä Euroopan komission, Digipoliksen, Sitran ja Kemin kaupungin kanssa.

"Responsible Industry Leading the Sustainable Development on the example of Industry Clusters Connecting Circular Economy" -konferenssi kokoaa yhteen ympäri EU:ta alueellisen tason edustajien lisäksi teollisuuden sidosryhmiä ja komission korkeatasoisia virkamiehiä jakamaan näkemyksiään modernista klusteritoiminnasta ja kiertotaloudesta. Tavoitteena ulkomaalaisilla osallistujilla on tutustua tällä hetkellä merkittävimpään kiertotalouden eurooppalaiseen mallialueeseen Meri-Lapissa.

Tilaisuuteen saapuu useita korkean tason vieraita ja puhujia sekä EU:n johtavia klusterityön kehittäjiä. Mukana ovat muun muassa Euroopan komission ympäristöasioiden pääosaston varapääjohtaja Joanna Drake, Euroopan komission sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosaston teollisuus- ja innovaatiopolitiikan osaston johtaja Slawomir Tokarski, Euroopan komission sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosaston Teollisuus- ja innovaatiopolitiikan osaston thteisötalouden alaosaston Yksikönpäällikkö Ulla Engelmann ja Euroopan komission Suomen edustuston päällikkö Antti Peltomäki.

Suomen hallituksen videotervehdyksen konferenssille antaa valtiovarainministeri Katri Kulmuni.

Klusteritoiminnasta ja kiertotaloudesta kuulemme tilaisuudessa puheenvuorot myös muun muassa Sitran johtavalta asiantuntijalta Nani Pajuselta, Metsä Groupin yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Voutilaiselta ja Outokummun kestävyyden ja ympäristöasioiden varatoimitusjohtaja Juha Ylimaunulta.

Klustereita on käytetty alueellisten ekosysteemien siirtymässä kohti kiertotaloutta

"Seminaarissa kuullaan esimerkkejä EU:n johtavista kiertotaloushankkeista. Keskiössä on Lapin positiivisesti erottuvan arktisen teollisuus- ja kiertotalousklusterin mallin esittely. Konferenssin tavoitteena on keskustella siitä, kuinka klustereita on käytetty alueellisten ekosysteemien siirtymässä kohti kiertotaloutta erityisesti Lapissa, jossa on yksi maailman moderneimpia teollisen kiertotalouden kehittämiskokonaisuuksia. Lisäksi tilaisuudessa tullaan keskustelemaan, kuinka vihreän teknologian klustereita voidaan hyödyntää tulevaisuudessa", kertoo Lapin liiton kansainvälisten asioiden asiantuntija Kristiina Jokelainen.

Keskustelunaiheina ovat myös tulevat yhteiset klusterialoitteet sekä niiden strateginen merkitys pk-yritysten resurssitehokkuuden tukemisessa. Osa osallistujista pääsee tutustumaan kaivosteollisuuden arvoketjuihin tutustumiskierroksella Kemin kaivokselle ja Outokummun terästehtaalle.

 
Lisätietoja:

Ohjelma ja lisätietoa.

Lapin liitto
Maakuntajohtaja, Mika Riipi, mika.riipi@lapinliitto.fi p. 044 7674200
Kansainvälisten asioiden asiantuntija, Kristiina Jokelainen, Lapin liitto kristiina.jokelainen@lapinliitto.fi p. 040 501 9856

Digipolis OY
Toimitusjohtaja, Kimmo Heikka, kimmo.heikka@digipolis.fi p. 040 555 8020
Ohjelmapäällikkö, Kari Poikela, kari.poikela@digipolis.fi, p. 050 435 8283


05.02.2020 15:23
Lataa PDF-muodossa