Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Lapin kansanedustajat Tornionlaaksossa: Ylitornion vankila säilytettävä

Lapin kansanedustajat näkevät erittäin tärkeänä, että vankilaverkosto ulottuu jatkossakin Lappiin ja Ylitorniolle. Ylitornion vankila on Suomen pohjoisin vankila, jonka työllistävä merkitys on suuri etenkin Ylitornion alueelle. Vankila toimii kiinteässä yhteistyössä monen alueellisen kumppanin kanssa. Lapin kansanedustajat eivät halua edistää yhteiskunnallista kehitystä, että vankilaverkkoa keskitetään kasvukeskuksiin.

 

Hallitusohjelma turvaa nykyisen vankilaverkoston toiminnan, mutta on tärkeää, että rikosseuraamuslaitoksen tulevaisuuden suunnitelmat eivät vaaranna toimivaa verkostoa, harventamalla tai keskittämällä sitä. Tulevaisuustyössä tulee huomioida pienten yksiköiden kustannustehokkuus sekä inhimillinen toimintakulttuuri.

Lapin kansanedustajat vierailivat Tornionlaaksossa Lapin liiton koordinoimana Lapin kansanedustajien seutukuntamatkalla 12. - 13.8.2019.

 

Itä- ja Pohjois-Suomen aluekehitysvarat turvattava

Kansanedustajat ottivat myös yhteisesti kantaa viime päivinä keskusteluun nousseeseen Euroopan unionin aluekehitysrahoituksen kansalliseen rahanjakoon. EU:lta tuleva aluekehitysrahoitus on liittymissopimuksesta 1990-luvulta lähtien tullut Itä- ja Pohjois-Suomen alueiden kriteereillä, joita ovat muun muassa pitkät välimatkat, harva väestö ja kylmä ilmasto. Nämä perusteet tulee huomioida myös omassa kansallisessa rahanjaossamme.

Aluekehitysvaroilla on ollut oleellinen merkitys kehittyneisyyserojen kaventamisessa Itä- ja Pohjois-Suomessa. Aluekehitysvarojen elinkeinoelämää sekä tutkimus- ja koulutustoimintaa kehittävä vipuvaikutus on ollut merkittävä. EU:n rakennerahastovarat ovat mahdollistaneet toimenpiteiden kohdentamisen kehittämisen kannalta keskeisiin kohtiin, kompensoiden kansallisen kehittämisrahoituksen vajausta alueella. Suurin osa kansallisesta kehittämisrahoituksesta kohdistuu Etelä- ja Länsi-Suomeen, mikä entisestään korostaa EU-rahoituksen tärkeää roolia Pohjois-Suomessa.

 

Lohi Lapin kansanedustajien puheenjohtajaksi

Lapin kansanedustajat valitsevat keskuudestaan puheenjohtajan vuodeksi kerrallaan. Katri Kulmuni on toiminut puheenjohtajana keväästä 2019. Uudeksi puheenjohtajaksi seuraavan vuoden ajaksi valittiin nyt Markus Lohi.

 

Tänä vuonna seutukuntavierailu Tornionlaaksossa

Lapin kansanedustajat käyvät perinteisesti elokuussa tutustumassa johonkin Lapin seutukunnista Lapin liiton koordinoimana. Tänä vuonna matka suuntautui Tornionlaaksoon, jossa kansanedustajat tutustuivat logistiikka-alan yritys Kuljetus Enbuskaan, digiviihdealan Viihdeväylään sekä puualan Pellopuuhun Pellossa. Edustajat vierailivat lisäksi Ruotsin puolella Övertorneån monitoimipalvelukeskus Nya Älvgårdeniin Tornionjoen törmällä. Pellon kunnantalolla rajaneuvonta ja Tornionlaakson neuvosto toivat esille ajankohtaisia rajankäynnin asioita.

Ylitorniolla kansanedustajat saivat kunnan ajankohtaiskohtaiskatsauksen, kuulivat metalliklusterista ja matkailun kehittämisestä. Yrittäjä Pekka Lovikka kertoi ylitorniolaisesta kanteleen valmistamisesta. Vierailu päättyi Ylitornion vankilalle.


Lisätietoja:

Lapin kansanedustajien puheenjohtaja Markus Lohi p. 0400 692 682


13.08.2019 15:56
Lataa PDF-muodossa