Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Vetoomus rajat ylittävän tiedonvälityksen puolesta: Kansainvälisyys ei ole vanhanaikaista

Yle Lappi on lopettanut pitkään jatkuneet "Täällä Murmansk", "Täällä Pohjois-Norja" ja "Täällä Norrbotten" -radio-ohjelmat, jotka ovat avanneet ikkunoita pohjoisten naapurimaiden arkielämään. Kansainvälinen toimittajaverkosto Barents Press, Lapin liitto ja Lapin yliopiston Arktinen keskus esittävät tässä tilanteessa huolensa siitä kehityssuunnasta, joka tekee rajat ylittävästä tiedonvälityksestä pohjoisessa yhä harvinaisempaa ja satunnaisempaa.

 

Nyt lakkautettu, naapurimaiden pohjoisilta alueilta kuulumisia tuonut radio-ohjelma on osaltaan rakentanut Lapin kansainvälistä identiteettiä. Se on käytännössä ollut ainoa väylä, jolla lappilainen yleisö on voinut päästä kiinni siihen, mitä naapurimaiden pohjoisten alueiden ihmisten elämään kuuluu. Ohjelmien arkinen ja helposti lähestyttävä näkökulma on tuonut tuo sille lisäarvoa, sillä rajat ylittävät uutiset kertovat yleensä vain ylätason asioista ja ongelmista. Puhelinhaastatteluna tehtävä ohjelmaformaatti on ollut toimiva ja selkeä.

 

On myönteistä, jos Yle Lappi ja myös muut pohjoisen Suomen mediat pystyvät panostamaan uutisseurannassaan myös naapurialueiden asioihin. Tämä jää kuitenkin herkästi yksittäisten isojen uutisaiheiden varaan. Arvokasta on myös arkielämän näkökulma, jonka käsittely mediassa on haastavaa.

 

Lappi tarvitsee ikkunoita, joista voi katsoa naapureihin. Lappi on Suomen kansainvälisin maakunta, eikä ainoastaan kehittyvän matkailun ansiosta. Länsinaapurin Ruotsin ja pohjoisnaapurin Norjan kanssa Lapilla on avointa joki- ja maarajaa noin 1000 kilometriä sekä rajaa itänaapurin Venäjän kanssa miltei 400 kilometriä. Rajojen yli kuljetetaan tavaraa, kuljetaan töissä ja opiskellaan. Osaamista ja yhteistyöverkostoja hyödynnetään alueella rajattomasti. Kaikki tämä toimii pitkään rakennetun yhteistyön ja vuorovaikutuksen ansiosta. Se toimii sitä huonommin, mitä huonommin naapurialueiden elämää tunnetaan.

 

Medialla on tässä asiassa suuri rooli. Median nykytilanteessa toimittajien liikkuminen yli rajojen on pohjoisessa vähentynyt tuntuvasti. Jäljellä olevat kurkistusaukot naapurimaihin ovat tässä tilanteessa entistäkin tärkeämpiä. Lopetut ohjelmat ovat tehneet arkisen arktisen identiteetin rakentamisessa korvaamatonta työtä ja toivomme, että muodossa tai toisessa vastaavaa näkökulma muistetaan myös pohjoisen median tulevaisuudessa. Journalismin formaatit muuttuvat ajassa, Lapin etu on, että alueellinen journalismi on myös jatkossa kansainvälistä.

Kansainvälisen Lapin puolesta,

 

Barents Press, Lapin liitto ja Lapin yliopiston Arktinen keskus

 

 

 

 

Lisätietoja:

 

Barents Press Finlandin hallituksen jäsen ja Suomen journalistiliiton kansainvälisen valiokunnan jäsen
Sari Pelttari-Heikka, p. 050 4392350, sari.pelttariheikka@gmail.com

Maakuntajohtaja Mika Riipi, p. 044767 4200, mika.riipi(at)lapinliitto.fi

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä,
p. 040 484 4300, markku.heikkila(at)ulapland.fi

 


06.06.2019 09:32
Lataa PDF-muodossa