Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Valtioneuvosto hylkäsi Natura-poikkeamiset – maakuntajohtaja huolissaan seurauksista

Valtioneuvosto teki torstaina 1. helmikuuta 2018 asunto-, energia- ja ympäristöministeri Tiilikaisen esittelystä päätöksen Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavassa esitetyn Kemihaaran Natura 2000 -alueen poikkeamisratkaisun hylkäämisestä. Sallatunturin rinnealueen laajentaminen Natura-alueelle jäi jatkokäsittelyyn.

 
Lapin liiton hallituksen hyväksymä maakuntakaavaehdotus ja siihen kuuluva esitys Naturasta poikkeamiseksi lähti reilu vuosi sitten marraskuussa 2016 ympäristöministeriölle, joka esitteli asian valtioneuvostolle. Vasta valtioneuvoston päätöksen jälkeen Lapin liiton valtuusto voi lopullisesti päättää kaavan hyväksymisestä.

Maakuntakaavoitus on maakuntaliitoille osoitettu lakisääteinen tehtävä. Kaavoitusta tehdään yhdessä kaikkien Lapin kuntien sekä alueen muiden toimijoiden kanssa. Maakuntakaavan tarkoituksena on mahdollistaa kyseisen alueen tavoitteista lähtevä, joustava ja monipuolinen alueiden kehittäminen sekä käyttö pitkälle tulevaisuuteen

Maakuntajohtaja on pettynyt ratkaisuun

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi pohti päätöksen seurauksia torstaina blogissaan.

"Tulvansuojelun osalta päätöksessä viitataan vaihtoehtona joko tulvansuojelun tason laskemisen tai Kemijärven varastokapasiteetin kasvattamisen ja suojapatojen rakentamisen. Vaihtoehtoja teoriassa, mutta käytännössä päätöksessä olisi ollut samalla reilua todeta, että vaihtoehdossa kymmenien miljoonien eurojen maksajina mahdollisille vahingoille ja toimenpiteille ovat kiltit suomalaiset veronmaksajat", kirjoittaa maakuntajohtaja Riipi.

Riipi toivoo järjen voittavan Sallan tapauksessa, missä on kyse matkailun kehittämisestä alueella, jonka kompensaatiomahdollisuudet ovat eriomaiset.

"Sallatunturi jäi vielä jatkovalmisteluun ja siitä olen erittäin tyytyväinen. Ympäristön inventoineissa löysimme aivan matkailukeskusten vierestä sisällöltään vastaavat ja määriltään paljon edustavammat luontoarvot sisältävän kohteen valtion mailta. Sallan matkailuelinkeinon näkemys kehittämistarpeista ja -mahdollisuuksista on myös poliittisesti otettu vakavasti", kirjoittaa Riipi blogissaan.

Lue koko koko kirjoitus maakuntajohtajan blogista.  

Lue täältä tiedote Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavan hyväksymisestä Lapin liiton hallituksessa sekä maakuntakaavaprosessist.

 

Lisätietoja:

Mika Riipi
Maakuntajohtaja
p. 044 767 4200
mika.riipi(at)lapinliitto.fi

01.02.2018 13:02
Lataa PDF-muodossa