Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

EU:n alue- ja paikallispäättäjät tutustuvat arktisen alueen haasteisiin Rovaniemellä 9.-10.11.2017

Miten pystytään kehittämään Euroopan pohjoisten harvaanasuttujen alueiden välistä yhteistyötä ja hyödyntämään EU:n tarjoamia rahoitusmahdollisuuksia alueellisten kehitystavoitteiden saavuttamiseksi? Rovaniemelle odotetaan marraskuussa noin 200 osallistujaa keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta, alueellista kehityksestä, älykkäästä erikoistumisesta ja arktisen alueen mahdollisuuksista. Läpileikkaavana teemana on alueiden välinen yhteistyö. 

Lapin liitto järjestää arktiseen yhteistyöhön keskittyvän 'DISCOVERING THE ARCTIC FUTURE - AS A PART OF EUROPE' - konferenssin sekä vuotuisen NSPA-foorumin yhdessä Euroopan alueiden komitean ja pohjoisten harvaanasuttujen alueiden verkoston (NSPA) kanssa 9. - 10.11.2017 Rovaniemellä. 

Konferenssin yhteydessä järjestettävään Euroopan alueiden komitean talouspolitiikkavaliokunnan kokoukseen osallistuu yli 80 maakuntien ja kaupunkien johtajaa ja muuta alue- ja paikallistason päättäjää kaikkialta EU:sta. Kyseessä on yksi alueiden komitean kuudesta valiokunnasta, joiden tehtävänä on valmistella komitean kannanottoja täysistunnon hyväksyttäväksi. Rovaniemen kokouksessa käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa talous- ja rahaliiton EMU:n kehittäminen sekä pk-yrityksille suunnatun COSME-ohjelman tulevaisuus. 

 "On hienoa, että tarjoamme eri puolelta Eurooppaa saapuville poliitikoille tilaisuuden tutustua arktiseen osaamiseen ja Lapin älykkään erikoistumisen kärkiteemoihin", alueiden komitean ensimmäinen varapuheenjohtaja ja konferenssin isäntänä toimiva Markku Markkula iloitsee. 

"EU-politikkaa uudistetaan lähivuosina rajusti - EU:n rahoitus perustuu vuoden 2020 jälkeen tähänastista paljon enemmän eri puolilta EU:ta olevien alueiden keskinäisiin kumppanuuksiin ja eri rahoitusinstrumenttien synergiseen käyttöön. Nyt on Lapin toimijoilla yrityksillä, kunnilla ja yliopistoilla mahdollisuus luoda vahvoja kumppanuuksia ja osoittaa arktisen alueen mahdollisuuksien hyödyntämispotentiaali. Rajat ylittävän yhteistyön ja EU:n alueellisten investointien avulla osaamispohjaa voidaan edelleen vahvistaa ja luoda kasvua pohjoisille, harvaan asutuille alueille", Markkula korostaa.

 

Tule keskustelemaan EU:n aluepolitiikan kehittämisestä

Kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun perjantaina 10. marraskuuta. Keltakankaan urheiluhallissa Rovaniemellä klo 9.00 - 12.00 pidettävä tilaisuus kuuluu alueiden komitean yhdessä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin kanssa käynnistämään Pohdintoja Euroopasta -tapahtumasarjaan. Alueiden komitea kerää kansalaisvuoropuhelujen ja verkkokyselyn kautta EU:n kansalaisten ideoita ja ehdotuksia unionin kehittämiseksi. Lue lisää tilaisuudesta tapahtuman nettisivuilta http://luotsi.lappi.fi/discovering-the-arctic-future-conference ja ilmoittaudu osoitteessa: https://fi.surveymonkey.com/r/FTR3JLY  Keltakankaan urheiluhalli sijaitsee  Multidimensional Tourism Institute (MTI) yhteydessä osoitteessa Viirinkankaantie 1.

Medialla on mahdollisuus jututtaa Euroopan alueiden komitean ensimmäistä varapuheenjohtajaa Markku Markkulaa torstaina 9.11. klo 9.30-10.00 kokouspaikalla Keltakankaan urheiluhallissa tai erikseen sovittuna ajankohtana. Ilmoittautumiset: lauri.ouvinen@cor.europa.eu

 Lisätietoja :

Lauri Ouvinen, tiedottaja, Euroopan alueiden komitea
P. +32 473 536 887 
Lauri.Ouvinen@cor.europa.eu   

Kristiina Jokelainen, Päällikkö KV asiat, Lapin liitto
P. +358 40 501 9856, kristiina.jokelainen@lapinliitto.fi  

 

Euroopan alueiden komitea  

Euroopan alueiden komitea on EU:n alue- ja paikallisedustajien kokous, ja sen jäsenet edustavat EU:n kaikkia 28:aa jäsenvaltiota. Komitea perustettiin vuonna 1994 Maastrichtin sopimuksen nojalla, ja sen tehtävänä on tuoda alue- ja paikallisviranomaiset mukaan EU:n päätöksentekoprosessiin. Euroopan parlamentti, neuvosto ja Euroopan komissio kuulevat komiteaa politiikanaloista, jotka vaikuttavat alueisiin ja kuntiin. Euroopan alueiden komiteassa on 350 jäsentä ja 350 varajäsentä. Heillä kaikilla on joko vaaleissa saatu valtuutus tai he ovat poliittisesti vastuussa vaaleilla valitulle elimelle kotikunnassaan tai alueellaan. Suomen valtuuskunnassa on 9 jäsentä ja 9 varajäsentä.

 

 

 

 


06.11.2017 15:24
Lataa PDF-muodossa