Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntaliitot vaativat Suomea tavoittelemaan parempaa saantoa EU:n koheesiopolitiikassa

Suomen koheesiopolitiikka sekä sote- ja maakuntauudistus nousivat esiin Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntaliittojen huippukokouksen kannanotossa tänä vuonna. Maakuntaliitot tapasivat elo-syyskuun 2017 vaihteessa perinteisessä Itä- ja Pohjois-Suomen huippukokouksessa Mikkelissä. Ensi vuonna huippukokous järjestetään Lapissa. 

"Maakunnat korostavat, että Suomen nettomaksuasemaa voidaan ja pitää parantaa Suomen saantoa kasvattamalla, ei vain EU-budjettia leikkaamalla. Suomen tulee asettaa neuvottelutavoitteensa siten, että Suomessa maakuntien rakennerahastorahoituksen saanto ei ainakaan alene nykyisestä. Maakunnat kannattavat edelleen koheesiopolitiikan ulottamista EU:n kaikille alueille. Tämä edellyttää EU:lta vahvaa ja aluelähtöistä koheesiopolitiikkaa", todetaan kannanotossa.

Myös sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun rahoituksen turvaus ja selkeä aikataulutus sekä tulevien maakuntien itsenäinen päätösvalta nousi vahvasti esiin maakuntien kesken käydyissä keskusteluissa.

"Maakuntien yleiskatteellisen rahan ja omarahoituksen käyttöä ei saa lainsäädännöllä rajoittaa, kun se kohdistuu maakunnille kuuluviin tehtäviin. Tästä esimerkkinä toimii maantielain luonnoksen kirjaus, joka rajoittaa yleiskatteisen rahan käyttämistä liikenteen hankkeisiin tai suunnitteluun maakunnan omalla päätöksellä", kirjoitetaan kannanotossa.

Lue koko kannanotto täältä.

Lisätietoja:

Kehittämisjohtaja Päivi Ekdahl
p. 0400 383 578, paivi.ekdahl(at)lapinliitto.fi

Maakuntajohtaja Mika Riipi
p. 044 767 4200, mika.riipi(at)lapinliitto.fi

 


01.09.2017 15:13
Lataa PDF-muodossa