Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Katsaus Lapin muuttoliikkeeseen on julkaistu

Lapin väkiluku pienenee vuosi vuodelta, kertoo tällä viikolla ilmestynyt Lapin muuttoliikekatsaus.

Luonnollinen väestönlisäys oli selvästi miinusmerkkinen vuonna 2016 ja tappiolle jäätiin myös maakuntien välisessä muuttoliikkeessä. Muuttovoittoa Lappi sai puolestaan maahanmuutosta. Katsauksen tavoitteena onkin herättää keskustelua siitä, voidaanko Lapin kannalta positiivista muuttoliikettä tukea joillain toimenpiteillä? Maakunnassa tehdään merkittävää matkailijoille kohdennettua imago- ja markkinointityötä, mutta voisiko imagotyöstä olla apua myös esimerkiksi potentiaalisten työntekijöiden houkuttelemisessa?

Katsauksen aluksi taustoitetaan Lapin väestön kehitystä ja rakennetta. Muuttoliikkeestä tarkastellaan muuttojen määriä ja suuntia niin Lapin sisällä kuin yli maakunnan ja maan rajojen. Näkökulmina ovat sekä tulo- että lähtömuutto. Muuttoliikkeestä tuodaan esiin muuttajien ikä, koulutustaso, pääasiallinen toiminta sekä työllisten muuttajien työnantajasektori ja toimiala. Tiedot esitetään pääasiassa maakunta- ja kuntatasolla, mutta joukossa on myös seutukuntakohtaisia nostoja. Katsaukseen on koottu kattava osio myös Lapin maahan- ja maastamuutosta.

Katsauksen viimeisessä luvussa esitellään hieman rennommalla otteella, mutta konkreettiseen tulevaisuustyöhön pohjautuen, potentiaalisia Lappiin muuttajia lähivuosina ja 2040-luvulla. Lappiin potentiaalisesti kohdistuvasta muuttoliikkeestä 2040-luvulla kerrotaan viiden helposti lähestyttävän fiktiivisen hahmon kautta. Hahmojen tarinoita on maustettu ripauksella Lapin outoa taikaa ja aitoa hulluutta.

Edellinen kattava Lapin muuttoliiketarkastelu on tehty Lapin TE-keskuksen toteuttamassa alueellisen ennakoinnin kehittämisprojektissa vuonna 2001. Maakunnan ennakointi- ja kehittämistyössä kaivattiin tuoreempaa tietoa muuttoliikkeestä, joten katsaus päätettiin tehdä Ennakoinnin pohjoinen yhteistyö -hankkeessa. Tällä tavoin katsaukseen saatiin myös näkemyksiä mahdollisesta Lappiin tulevaisuudessa kohdistuvasta muuttoliikkeestä.

Lapin muuttoliikekatsaus (pdf)

Tulostusvinkki: laita tulostusasetuksissa täppä kohtaan "Käännä ja keskitä". Tällöin vaakasuunnassa olevat sivut tulostuvat oikein. 


28.06.2017 10:26
Lataa PDF-muodossa