Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Kemin Matkailu Oy on Lapin vuoden aluekehittäjä

Lapin liiton hallitus valitsi Lapin aluekehittäjäksi tänä vuonna Kemin Matkailu Oy:n . Kemin kaupungin omistama konserniyhtiö on hyödyntänyt ennakkoluulottomasti Meri-Lapin maailmanlaajuisesti ainutlaatuista ominaisuutta eli useammaksi kuukaudeksi jäätyvää merta.

Lapin vuoden aluekehittäjä 2017 Kemin Matkailu Oy

Lapin vuoden aluekehittäjä 2017 -palkinnon sai Kemin Matkailu Oy. Palkinnon vastaanotti Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen. Palkinnon ojensivat Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi ja valtuuston puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä. Onnittelemassa myös Lapin maakuntajohtaja.

 

30 vuotta suosittuja jäänmurtajavierailuja järjestänyt ja tänä vuonna jo 22. LumiLinnan rakentanut Kemin Matkailu on viime vuosina laittanut tehovaihteen päälle. Meneillään olevat suuret investoinnit ja tulevat suunnitelmat tähtäävät kaupungin matkailukohteiden ja alueen ympärivuotisen matkailun kehittämiseen. Kemin Matkailu Oy:n työllä on ollut tärkeä rooli myös muun muassa lumi- ja jäärakentamisen saralla koko Lapin matkailupalveluiden kehittämisessä.


Miten Kemistä on tullut uniikkien talvielämysten toteuttaja ja vireä kesäkaupunki?

Kemin Matkailu Oy aloitti nykyisellä nimellä työnsä vuonna 2008, kun LumiLinna, Sampo Tours ja Kemin Teatteriravintola fuusioituivat. Ensimmäisten järjestäytymisvuosien jälkeen aloitettiin työ, joka huipentui vuonna 2013 työstettyyn uuteen strategiaan.

"Strategiatyön jälkeen, noin kolme vuotta sitten alkoi selkeä kasvun polku. Teimme silloin historiamme aikana suurimpia investointipäätöksiä muun muassa uusista tiloista ja ympärivuotiseen ohjelmaan satsaamisesta", kertoo Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen.

Kemin kaupungin tuki on ollut tärkeä selkänoja työlle. Koutosen mukaan kaupungin kanssa on yhdessä haettu ratkaisuja ja kaupunki on luonut aktiivisesti toimintamahdollisuuksia Kemin matkailutoimijoille.

"Ratkaisevaa ympärivuotisen matkailun kehittämisessä oli LumiLinnalle kaavoitettu pysyvä paikka Kemin keskustan kupeessa Mansikkanokalla. Se ei mahdollistanut vain investointeja itse LumiLinnaan vaan myös muihin ympärivuotista matkailua tukeviin fasiliteetteihin, kuten merinäköalahuviloihin ja camping-alueen kehittämiseen", arvioi Koutonen.

Tärkeimmiksi muutoksen tekijöiksi Koutonen nimeää henkilöstön. Vakituisesti ympäri vuoden Kemin Matkailu työllistää 14 ihmistä. Sesonkina työntekijöitä on parhaimmillaan 130. Strategiaan sitoutuneen henkilöstön lisäksi kasvua on Koutosen arvion mukaan kirittänyt kaupungin ohella alueen matkailuverkoston yhteistyö, Aasian markkinoiden kasvu sekä Lappia matkailukohteena markkinoineet hankkeet. Myös Kemin sijainti ja kohtuullisen hyvä saavutettavuus helpottavat markkinointityötä.

 

Jäänmurtaja Sampo matkailukäytössä jo 30 vuotta

Matkailunedistämiskeskus myönsi parhaan matkailutuotteen palkinnon Sampolle vuonna 1987, kun se ei vielä ollut edes aloittanut toimintaansa. Jäänmurtaja Sampon ensimmäinen, suomalaiselle ja ulkomaiselle mediaväelle suunnattu risteily toteutettiin 14.huhtikuuta 1988. Tänä vuonna kauden viimeinen risteily on suunnitteilla samalla päivälle.

Mainetta kansainvälisesti niittänyt Sampo on kolmenkymmenen vuotensa aikana lunastanut paikkansa. Vuonna 2016 Sampolla kävi 16 500 asiakasta ja tänä talvena lähennellään 20 000 matkustaja rajaa. Sampo risteilee 1-3 kertaa päivässä risteilykaudellaan joulu-huhtikuussa.


Puolet Kemin Matkailun rohkeista suunnitelmista on vasta tulossa

Kemin Matkailu Oy on pystynyt rahoittamaan investointinsa matkailupalveluiden tuomilla rahoilla. Ennen strategiatyötä matkailutuotto Kemissä on ollut noin 20 miljoonaa. Muutamassa vuodessa huiman nousun tehnyt Aasian markkina on vauhdittanut alueen matkailun kasvua.

Juuri meneillään olevalla Kemin kaupungin kanssa yhteisellä rekrytointikampanjalla Kemin Matkailu Oy hakee kaupunkiin uusia matkailuyrittäjiä, jotka toisivat uusia sisältöjä ja lisäbuustia niin talvi, kesä kuin välisesonkimatkailuun. Viime vuonna läheisestä Selkäsaaresta ostettu tontti matkailupalveluille, 33 upealla merinäköalalla varustettua modernia mökkiä LumiLinnan vieressä, ensi kesänä avautuva LumiLinna Camping sekä vuonna 2018 avautuva ympärivuotinen LumiLinna ovat kaikki osa strategiaa, jolla tähdätään Kemin matkailun ympärivuotiseen kasvuun.

"Ympärivuotista linnaa on suunniteltu jo lähes kymmenen vuotta, mutta nyt uuden paikan myötä se voidaan toteuttaa. Rakentaminen käynnistyy tänä kesänä", kertoo Koutonen.

Kesäistä yötöntä yötä, silminkantamattomiin jatkuvaa Perämerta ja kaunista luontoa aiotaan hyödyntää kesämatkailun kehittämisessä.

"Voin luvata, että olemme strategiamme toteuttamisessa vasta puolivälissä. Paljon on vielä rohkeista suunnitelmistamme näkemättä", lupaa Kemin Matkailun toimitusjohtaja Koutonen.


Lapin aluekehittäjäpalkinto ojennettiin 20. maaliskuuta Kemissä

Lapin aluekehittäjäpalkinto on Lapin liiton vuosittain jakama tunnustus yritykselle, organisaatiolle, yhteisölle tai henkilölle, jolla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus Lapille. Viime vuonna tunnustuksen sai rovaniemeläinen hotelliyrittäjä Mikael Gröhn. Aiempina vuosina palkinnon on saanut muun muassa Ranuan eläinpuisto, Alppihiihdon maailmancupin järjestäjä Oy Levi Events Ltd, Outokumpu Oyj ja Lapin kauppakamari.

Tämän vuoden Lapin aluekehittäjäpalkinto ojennettiin maanantaina 20. maaliskuuta klo 9 aamulla Kemin kaupungintalolla.


Lisätietoja:

Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja Markus Lohi, markus.lohi(at)eduskunta.fi, p. 0400 692 682
Kemin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Susanna Koutonen, susanna.koutonen(at)visitkemi.fi, p. 050 340 8856

 


20.03.2017 10:37
Lataa PDF-muodossa