Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Lapin liitto jakoi Lapin Suomi 100 –hankkeille aluetukea toisella kierroksella 50 900 euroa

Lapin liitto on myöntänyt tukea lappilaisille Suomi 100 -hankkeille lokakuussa päättyneellä aluetukihaun toisella kierrok-sella yhteensä 50 900 euroa. Tukea jaettiin seitsemälletoista hankkeelle. Aluetukea haki toisella kierroksella 110 hanketta yh-teensä yli 513 000 euroa. Hankkeiden kokonaisarvo oli liki kaksi miljoona euroa.

Maakuntajohtaja Mika Riipi vahvisti Lapin Suomi 100 -aluetuen saajat Lapin Suomi 100 -hankkeen ohjausryhmän esityksestä joulukuussa 2016.

"Juhlavuosivalmistelut ovat lähteneet Lapissa hienoon vauhtiin ja siitä kertoo aluetukihakemusten suuri määrä. Juhlavuoden sisällöt Lapissa edustavat monipuolisesti meidän uniikkia ja tavallisen yläpuolella olevaa maakuntaamme", sanoo maakuntajohtaja Mika Riipi.


Ohjausryhmällä oli haastava työ valita tukea saavat hankkeet

Ohjausryhmä painotti hakemusten käsittelyssä suomalaisuuden ja lappilaisuuden monipuolista ilmentymistä, uutuusarvoa ja innovatiivisuutta sekä tehemä yhessä -henkeä. Aluetuen toisella kierroksella ohjausryhmä kiinnitti huomiota erityisesti hankkeiden moni-puolisuuteen.

"Toinen hakukierros yllätti meidät positiivisesti. Hienoja hankkeita oli todella paljon ja sen myötä ohjausryhmällä oli haastava työ valita tukea saavat hankkeet. Päätimme korottaa toisen kierroksen kokonaistukisummaa, jotta tukea pystyttiin myöntämään useammalle hankkeelle", kertoo Lapin Suomi 100 -ohjausryhmän puheen-johtaja Satu Huikuri Lapin ELY-keskukselta.

Yhteensä Lapin liitto on jakanut Suomi 100 -aluetukea 85 900 euroa 29 hankkeelle. Hakemuksia tuli yhteensä kahdella kierroksella 150 kappaletta, aluetukea haettiin yhteensä liki 750 000 euroa ja hankkeiden kokonaisarvo oli kolme miljoonaa euroa.

Lapin Suomi 100 -hankkeen ohjausryhmä koostuu eri alojen toimi-joista ympäri Lappia. Mukana on niin elinkeinoelämän, median, kulttuurin, opetuksen, saamelaisten kuin julkisen sektorin ja kehittämisorganisaatioiden edustajia.


Lapin Suomi 100 -hanke vastaa juhlavuoden koordinoinnista Lapissa

Lapin liitto on saanut valtioneuvoston erityisavustusta, jota se edelleen kanavoi Lapin Suomi 100 -hankkeen kautta aluetukina maakunnassa tapahtuville juhlavuoden hankkeille. Erityisavustuksen lisäksi Lapin Suomi 100 -kokonaisuutta toteutetaan maakunnan kehittämisrahalla. Toinen Lapin aluetukihakukierros oli viimeinen, optiona olutta kolmatta kierrosta ei järjestetä.

Lapin Suomi 100 -hankkeen tavoite on saada lappilaiset osallistu-maan juhlavuoden tekemiseen ja sen juhlimiseen. Juhlavuoden teema Yhdessä on Lapissa muotoutunut muotoon Tehemä Yhessä. Mukaan juh-lavuoden viralliseen ohjelmaan voi hakea vuoden 2017 lokakuuhun asti. Juhlavuoden ohjelmaan voi hakeutua osoitteessa www.suomifinland100.fi

 

Juhlavuoden alkuun enää muutama päivä!

Suomi 100 -juhlavuosi käynnistyy uutena vuotena suurella kansanjuhlalla Helsingissä. YLE välittää juhlatunnelmat koko Suomeen. Juhlavuoden avausta juhlistetaan myös ympäri Lappia ilotulistusten ja kunta- ja kaupunkijuhlien merkeissä. Varsinainen Lapin juhla-vuodenavaus järjestetään loppiaisena Rovaniemellä kulttuuritalo Korundissa. Juhla yhteydessä avataan Ateneumin Suomen aarteet -juhlavuoden näyttely.


Lisätietoja:

Julius Oförsagd
Aluekoordinaattori, projektipäällikkö
Lapin Suomi 100
Lapin liitto
Julius.oforsagd(at)lapinliitto.fi
0408668737

 

 

Lapin liiton aluetukea ensimmäisellä hakukierroksella saivat

4H / Lappi, 2000 e
Safkasynttärit Suomelle - lasten villiruokajuhlat
4H-kerholaiset syövät yhdessä keväällä kevään parhaita herkkuja. Lapset itse päättävät ketä kutsutaan, mitä syödään, miten toteutetaan. Hanke tapahtuu ympäri Lappia.


Lähteentien pirtin yhteislaulajat / Veerantalo Oy, 2000 e
Suomi 100 täydenkuun valossa - videotervehdykset Rovaniemeltä Pirtin laulajilta
Pirtin yhteislaulajat toteuttavat videotervehdyksen jokaisena täysikuun päivänä vuoden 2017 ajan. Tavoitteena on että täysikuun aikaan ihmiset eri puolilla maailmaa yhdistäisivät hyvät ajatuksensa ja tekonsa maailman nuorten ja lasten hyväksi. Ikääntyvät ihmiset tuottavat tervehdykset itse.


Metsähallitus Lapin luontopalvelut, 2500 e
Lapin luonnon juhlaa Luonnon päivänä,
Rahoitus käytetään laajasti Lapin luonnon päivien järjestämiseen siten että ne ovat mahdollisimman monen ulottuvissa. Tukea käytetään muun muassa linja-autokyyditysten järjestämiseen ja tapahtumailmoituksiin.


Kemijärven kuvanveistoviikot ry, 4000 e
100 veistosta, 100 veistäjää 5 mantereelta 100-vuotiaalle Suomelle,
Hankkeessa toteutetaan Itä-Lapin kuntien yhteistyössä eri kuntiin sijoittuva taideympäristökokonaisuus jossa kuvanveistoviikkojen teoksia sijoitetaan ja kunnostetaan ympäri Itä-Lappia. Lisäksi veistoksen dokumentoidaan nettiin jossa voida tehdä virtuaalikierroksen.

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta, 4000 e
POHJOINEN VAATE -kokonaisteos
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta järjestetään näytöksen joka esittelee tulevaisuuden pohjoista vaatesuunnittelua ja sen näkökulmia hyvinvointi-Suomen pukeutumiseen. Yhteistyötä tehdään laajasti alueen toimijoiden kanssa.


House of Lapland, 3000 e
Future Voices of Lapland,
Hankkeessa lanseerataan Future voices of Lapland -haastekilpailu. Kilpailussa haastatellaan 3 - 5 Lapin tulevaisuuteen uskovaa henkilöä joilla on unelma ja haave toteuttaa se Lapissa. He haastavat muut kertomaan oman unelmansa. Yleisöäänestys valitsee voittajavideon. Voittajavideo palkitaan HOL:n avustamalla joukkorahoitus-kampanjalla unelman toteuttamiseksi.

Saamelaiskäräjät, 4000 e
Kulttuurijutaamista - 100 vuotta sukupolvien kohtaamista,
Saamelaisten kotiseutualueella järjestettävien tapahtumien toteutukseen. Tavoitteena on saattaa eri-ikäisiä saamelaisia yhteiseen tapahtumaan. Tapahtuma koostuu esityksistä, elokuvista, työpajoista ja yhteisestä ruokailusta. Tilaisuudet Inarissa, Enontekiöllä ja Utsjoella.

Kemin kaupunkikeskusyhdistys ry, 4000 e
Suom100rock - Rocklyriikkaa suomalaisuuden jalanjäljillä lähes 100v
Hanke esittelee tapahtuman kautta suomalaisen rocklyriikan moni-naista kirjoa ja historiaa. Tapahtuma kerää nuoria tulokkaita ympäri Lapin ja tuo esille mitä tämän ajan sukupolvi haluaa kertoa biiseillään. Tapahtuman huipentumana järjestetään yhteiskonsertti, joka juhlistaa suomalaisen rocklyriikan vuosikymmentä.


Suomen soittajain ja laulajain Lapin piiri ry, 4000e
Suomi100 kansallispuistoissa kajahtaa,
Suuri pohjoisen alueen kuorojen yhteinen tapahtuma luonnon keskellä Luoston alueella, Ukko-Luostolla. Hankkeen tavoitteena on juhlistaa suurella kuorotapahtumalla Suomi100-juhla samanaikaisesti kansallispuistoissa eri puolilla Suomea. Sisällössä lappilainen musiikki ja säveltäjät ovat edustettuina. Haetaan erityisesti matkakustannuksiin.

MUKANAS, 3000e
Take over north - pohjoinen haltuun,
Hankkeessa tuotetaan Mukanas-matkailublogiin koko vuoden ajan informatiivista sisältä Lapin paikoista ja kannustetaan lukijoita ottamaan Lappia haltuun. Tavoitteena on innostaa blogin lukijat kartoittamaan Lapin ja Pohjoiskalotin vähemmän koluttuja kulmia.


Kieletär Inari, 500e
Kieletär Inarin Pedar Jalvi -tilaisuudet
Hankkeessa järjestetään tilaisuuksia joissa esitellään Suomen ensimmäisen saamenkielisen runokirjailijan Peder Jalvin teosta Lumi-hiutaleita. Teos julkaistaa ensimmäistä kertaa suomeksi talvella 2017. Tilaisuuksia pidetään Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Pelkosenniemen MLL:n osasto ry, 2500 e
Lapin lapset larppaa,
Hankkeessa tuodaan tutuksi alueen historiaa roolipelon eli larppauksen avulla. Roolipelaamista hyödynnetään koulun oppitunneilla opetuksen välineenä. Historiasta valitaan henkilöhahmoja joiden tarinaa työstetään draamatyöpajoissa.

Lapin kuvataideseura Palas ry, 3000 e
Pohjoista taidetta ja elämää,
Hankkeessa toteutetaan maalausretkiä vanhoihin kyliin, järjestetään pop-up -näyttelyitä ja työpajoja kylille ja kulkijoille (ky-lätaloilla, huoltoasemilla jne). Hankkeessa järjestetään myös Suomi 100 -teemanäyttely sekä actin painting -työpaja. Sisältöjä toteutetaan yhdessä Maahisten ja Tornion kuvataideyhdistyksen kanssa.


Lappilaiset kylät ry, 2400 e
Ainakin 100 kylää Lapista mukaan Avoimet kylät -päivään,
Avoimet kylät tuo juhlavuoden aikana näkemystä siihen miten yhteisöllisyys on vuosien varrella säilynyt ja lisääntynyt. Juhlavuoden kunniaksi tavoitteena on viettää Avoimet kylät päivää ainakin 100 kylässä Lapissa. Aluetukea haetaan kaikkien kylätapahtumien kokonaisuuden markkinointiin.


Saija Juulia Kojo, 4000e
Säv. San. Suomelleni,
Hankkeessa veteraanit ja lauluntekijät tekevät laulun jossa yhdistyvät veteraanien muistot, tunteet ja tärkeimmät viestit. Lauluissa käsitellään Suomen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta veteraanien näkökulmista. Laulut julkaistaan syksyllä 2017. Lauluista tulee myös kirjallinen teos sekä livekonsertti.


Suomen kalakirjasto ry, 2000 e
Suomen kalakirjasto
Kalakirjaston avauksen, avajaisten ja juhlaseminaarin järjestämiseen. 2000 e


Lapin rakennusperintö ry, 4000 e
Itsenäisyyden ajan rakennusperintä Lapissa,
Hankkeessa tarkastellaan itsenäisyyden ajan rakennustapojen ja -tyylien sekä -materiaalien kehitystä itsenäisyyden ajan eri vuosikymmenillä Lapissa. Erityisesti pyritään löytämään kulttuurihistoriallisesti arvokkaimmat ja kullekin vuosikymmenelle tyypillisimmät kohteet. Lopputuotteena on materiaalikoonti Lapin rakennusperintötiedosta kaikkien hyödynnettävänä versiona.

 

 

23.12.2016 10:06
Lataa PDF-muodossa