Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Maakunnallista kehittämistyötä ja EU:n arktista politiikkaa ideoidaan arktisella innovaatioleirillä

Marraskuun 17.- 19. Rovaniemelle kokoontuu yli 40 asiantuntijaa ideoimaan maakunnallista kehittämistyötä ja EU:n arktista politiikkaa Arctic Innovation Camp - innovaatioleirille.

 "Arktinen innovaatioleiri perustuu Euroopan alueiden komitean puheenjohtajan Markku Markkulan ja Aalto yliopiston lanseeraamaan alueellisiin innovaatioleireihin (Aalto Camp for Societal Innovations - ACSI camps), jota nyt pilotoimme EU:n arktisimmassa maakunnassa Lapissa", kertoo ASE-hankkeen projektipäällikkö Harri Malinen Lapin yliopistolta.

Innovaatioleiri järjestetään tällä viikolla Lapin yliopistolla torstai-iltapäivästä lauantaipäivään. Mukana on kansainvälisiä vieraita Ruotsista, Norjasta, Espanjasta, Italiasta ja Hollannista. Uusien kansainvälisten kumppanuuksien ja alueellisten kehittämisaloitteiden lisäksi leirillä on tarkoitus myös tarkentaa kysymyksiä EU:n arktisen politiikan kuulemistilaisuuksien pohjaksi. Yksi julkisista kuulemistilaisuuksista pidettäneen Rovaniemellä kesäkuussa 2017.

Arktinen erikoistuminen ja klusterit innovaatioleirin alustajina

Innovaatioleirin aattona keskiviikkona 16. marraskuuta reilut 60 lappilaista ja kansainvälistä aluekehittäjää ja klusteritoimijaa tapaavat Lapin älykkään erikoistumisen ohjelman toteutuksen merkeissä. Yhtenä tavoitteen on suunnitella selkeämpiä käytäntöjä julkisen sektorin ja yksityisen sektorin yhteistyölle. Päivien keskeisenä sisältönä on esimerkiksi arktisen maaseudun kehittämisen nykytilanteen ravistelu ja tulevaisuutta ohjaavien toimien ideoiminen.

"Innovaatioleirin aiheet on rakennettu palvelemaan maakunnallista kehitystyötä liittyen muun muassa Lapin arktista erikoistumista ohjaavaan Arctic Smartness klusterityöhön", kertoo klustereiden kanssa työskentelevä Ilari Havukainen Lapin liitosta.

Arctic Smartness -yhteistyön tavoitteena on vahvistaa maakunnallista elinkeinoelämää ja antaa alueen yrityksille paremmat yhteistyöhön sekä valmiudet kansainvälisen tutkimus- ja kehitysrahoituksen hankkimiseen. Työtä tehdään koordinaatiohankkeen avulla. Hankkeessa luodaan Lapille maakunnallista osaamiskeskittymää (Center of Arctic Smartness Excellence), joka palvelee Lappi -klustereiden lisäksi koko maakunnan toimijoita aina kansainvälisillä areenoilla asti.

Arctic Smartness Excellence (ASE) -hankkeessa on mukana viisi Lappi-tasoista klusteria: Arktinen teollisuus ja kiertotalous, Arktinen älykäs maaseutuverkosto, Arktinen turvallisuus, Arktiset kehittämisympäristöt ja Arktinen muotoilu. Lappi-klustereita koordinoivat Lapin liitto, Luonnonvarakeskus, Geologian tutkimuskeskus, Kemin Digipolis Oy, ProAgria Lappi, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Rovaniemen Kehitys Oy. ASE-hanketta koordinoi Lapin yliopisto.


Lisätietoja:

Arctic Innovation Camp -innovaatioleiri

Harri Malinen, harri.malinen(at)ulapland.fi, p. 0405720778

Ilari Havukainen, ilari.havukainen(at)lapinliitto.fi, p. 040 621 6116

 

 

15.11.2016 19:58
Lataa PDF-muodossa