Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta

Lapin liitto käynnisti maakuntauudistuksen valmistelun

Uuden Lapin maakunnan perustamisen esivalmistelu alkoi, kun asianosaisten organisaatioiden edustajat kokoontuivat Lapin liiton kutsumana tänään perjantaina 17. kesäkuuta 2016 Rovaniemellä. Maakuntauudistuksen valmisteluprosessiin osallistuvat Lapin kunnat, Lapin ELY, Lapin TE-toimisto, Lapin AVI, Saamelaiskäräjät, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Kolpeneen palvelukeskuksen kuntayhtymä, Lapin Pelastuslaitos sekä Lapin liitto. Esivalmisteluvaihe kestää sote-järjestämislain ja maakuntalain voimaantuloon, 1.7.2017 saakka.

Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat käynnistäneet maakuntauudistuksen toimeenpanon ja siihen liittyvän muutostuen valmistelun. Ministeriöt ovat pyytäneet 26.5.2016 päivätyllä kirjeellä maakuntien liittoja toimimaan aloitteentekijänä maakunnallisen esivalmistelun käynnistämisessä ja kutsumaan käynnistyskokoukseen keskeisten tahojen johdon koolle maakunnallisen ohjausryhmän perustamiseksi. Esivalmistelu sovitetaan yhteen käynnissä olevan sote-uudistuksen valmistelun kanssa.

Kokouksessa päätettiin, että kaikilla asianosallisilla on edustus maakuntauudistuksen esivalmisteluvaiheen ohjausryhmässä täydennettynä henkilöstöedustajalla. Seuraavaan ohjausryhmän viralliseen kokoukseen valmistellaan esitys prosessin eteenpäin viemiseksi projektisuunnitelma. Sen suunnittelee Lapin liitto ohjausryhmästä valitun sparrausryhmän tukemana. Muutosta vetämään palkataan alueellinen vetäjä esivalmisteluvaiheeseen eli syksystä 2016 kesään 2017.

"Kokous oli hyvähenkinen. Kaikki osapuolet kokivat valmistelun tärkeäksi ja siihen haluttiin sitoutua", toteaa Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi esivalmistelukokouksen jälkeen.

 

Maakunta- ja sote-uudistuksen toimeenpano tapahtuu neljässä vaiheessa:

1) esivalmistelu, joka kestää sote-järjestämislain ja maakuntalain voimaantuloon 1.7.2017 saakka

2) maakunnan toimintaa valmisteleva väliaikaishallinto, aloittaisi toimintansa sote- järjestämislain ja maakuntalain nojalla 1.7.2017.
3) maakunnan käynnistymisvaihe, jossa maakuntavaltuuston vaalit pidetään tammikuussa 2018 ja toimikausi alkaa 1.3.2018.
4) uuden maakunnan ensimmäinen varsinainen toimintakausi alkaen 1.1.2019 ja sovitut tehtävät siirtyvät uusille maakunnille

Tänä kesänä valtiovarainministeriö palkkaa määräaikaisen muutosjohtajan, jonka tarkoituksena on osallistua alueilla käynnistyvän työn tukemiseen. Hänet nimitetään toivottavasti jo kesäkuun lopussa. Sosiaali- ja terveysministeriö on aiemmin nimittänyt sote-uudistuksen muutosjohtajaksi Sinikka Salon.

Lisätietoa maakuntauudistuksesta: www.alueuudistus.fi

 

Lisätietoja:
Maakuntajohtaja Mika Riipi
p. 044 767 4200
mika.riipi(at)lapinliitto.fi


17.06.2016 14:35
Lataa PDF-muodossa