Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 

Kairala - komea kylä Itä-Lapissa

Maisema

Kairala on rakentunut kauniisti kahen puolen Kitisenjokea. Länsipuolella on säilynyt monta vanhaa arvorakennusta. Itäpuoli tuhottiin lähes kokonaan syksyllä 1944. Kylän molempia puolia yhdistää nykyään silta. Joen lisäksi kylässä on kaksi muutakin vesialuetta, Kotiuopaja ja Yliuopaja. Viimemainitussa sijaitsee salaperäisen oloinen Manolaissaari, joka toimi kyläläisten väliaikaisena hautausmaana aina 1910-luvulle saakka. Saaren historiaan liittyykin monta kiehtovaa tarinaa. Kotiuopajan ja Kitisen välissä on luonnonkaunis Kotiniemi, jossa myös lampaat tekevät ansiokkaasti maisemanhoitotyötä. Joen itäpuolta hallitsevat vaaramaisemat. Sieltä ovat hienot näkymät kylään. Kylän läheisyydessä on myös kaksi suojeltua suota, Kairanaapa ja Kilpiaapa. Kylän kaukomaisemassa näkyy neljä tunturia: Pyhä-, Luosto-, Ora- ja Nivatunturi.

 

Valtakunnallisesti merkittävä maisema-alue

Kairalan ja Luiron kylien yhteinen maisemanhoitosuunnitelma Komiat kylät pohjoisen maisemassa valmistui v. 2009.  Keväällä 2010 ympäristöministeriö perusti Kairalan ja Luiron kylien alueelle valtakunnallisesti merkittävän maisemanhoitoalueen.

Lampaita

Kolmen parhaan joukkoon Suomen paras maisemahanke -kilpailussa

Syksyllä 2010 ympäristöministeriö palkitsi kolme parasta maisemahanketta. Joka toinen vuosi järjestettävässä kilpailussa Kairala menestyi erinomaisesti sijoittuen palkintosijalle 12 kilpailijan joukosta.