Lapland - Above ordinary
Sisältöön Sivun ylälaitaan Sivukartta Palaute Tulosta
 
 
Vaellus ja retkeily

Vaellus ja retkeily

Kun talven viimeisetkin lumet sulavat Lapista toukokuussa, alkavat ehkäpä parhaat vaellusajat. Lapin luontoon voit lähteä lyhyelle päivän tai kahden retkelle tai vaihtoehtoisesti useamman viikon vaellukselle.

Seuraa retkeilyreittiä tai anna kompassin johdattaa
Vaeltaa voit valmiiksi merkityillä reiteillä - tai tartu karttaan ja kompassiin, ja mene omia teitäsi. Reittejä on monen tasoisia ja pituisia.

Suurin osa Lapin vaellusreiteistä sijaitsee kansallispuistojen ja matkailukeskusten yhteydessä. Tunnettuja reittejä ovat Pallas-Ounastunturin, Ylläs-Aakenus-Levitunturin sekä kolmen valtakunnan Kalottireitti. Suosittuja retkeilyalueita ovat myös Pyhätunturin kansallispuisto, Luoston seutu sekä maineikas UK-reitti Sallassa.

Monenlaista majoitusta
Vaellusreiteillä on tarjolla majoitusvaihtoehtoja laavusta mökkimajoitukseen ja autiotupiin. Mökkimajoituksen voi usein varata myös etukäteen. Metsähallituksen retkeilyalueilta löytyy merkittyjä polkuja, telttailualueita, tulentekopaikkoja, laavuja ja luontopolkuja. Autio- ja varaustuvat ovat omin voimin liikkuvan eräretkeilijän avoimia, lukitsemattomia yöpymis- ja majapaikkoja. Ne sijaitsevat yleensä tiettömien taipaleiden takana.

Viisaat varusteet
Vaellukselle mukaan otettava varustus määräytyy sekä vuodenajan, reitin vaativuuden ja keston, että majoittumissuunnitelmien mukaan. Jos suunnittelet lähteväsi vaeltamaan juuri keväällä lumien jo sulettua, ja meinaat yöpyä hyvin varustelluissa mökeissä ja seurata valmiita reittejä, kannattaa keskittyä nimenomaan sopivan vaatetuksen valintaan muiden perustarpeiden lisäksi.

Jos taas haluat yöpyä vaelluksellasi teltassa ja vaeltaa omia teitäsi, varustuksen tulisi sisältää kompassin, kartan, teltan ja perusvarusteiden lisäksi myös kehittyneemmät suunnistustaidot.

 

Kevään aktiviteetit